Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Kayseri'de Kentsel Dönüşümde Kentin ve Müteahhitlik Sektörünün Yeri ve Geleceği paneline katıldı. Bayraktar, burada yaptığı konuşmada, " Türkiye'nin sorunu çok katlı gecekondulardır. Türkiye'nin artık bunlardan seri bir şekilde kurtulması lazım" dedi.
Kayseri İnşaat Müteahhitleri Derneği tarafından düzenlenen 'Kentsel Dönüşümde Kentin ve Müteahhitlik Sektörünün Yeri ve Geleceği konulu panele, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, AK Parti Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş, Vali Mevlüt Bilici, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki ve davetliler katıldı.
Panelde konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, ülkenin depremlerde bir travma geçirdiğini ve kaliteli binalar yapılmaya başlandığını ifade etti. Bayraktar, 2011 yılından itibaren yapı denetimlerinin başladığını kaydederek şöyle konuştu: "İmar kanununda değişiklik olacak. 2B yasası ile ilgili ciddi bir kaynak bekliyoruz. Türkiye'nin ihtiyacı bu çünkü. Artık yabancılara da mülk satılacak. Türkiye daha güvenli olduğu için yabancılar yatırıma geliyor. Yasa çıkacak diye kaparo verenlerde var"
En önemli yasanın afet riski altındaki binalarla ilgili yasa olduğunun altını çizen Bayraktar, şunları söyledi: "Bizim sorunumuz çok katlı kaçak yapılar. Gecekondu deyince tek katlı ve bir gecede yapılan yapılar olarak anlamayın. Yağ lekesi gibi büyük kentlerimizi sarmış. Samsun, Trabzon, Eskişehir gibi illerimizde var. Türkiye'nin artık bunlardan seri şekilde kurtulması lazım"
Ruhsatların kolay verildiğini ama denetimlerin daha da sıklaştırıldığını anlatan Bayraktar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Afet riski taşıyan binaları içinde insan olmadan yıkmak mecburiyetindeyiz. Son 100 yılda 90 büyük deprem oldu ülkemizde. Bunlar bize büyük acı yaşattı. Bunları yaşamamak için, insanlarımızın canını korumak için bu işe girişmek zorundayız. Bu ülkemizin afet riskini azaltacak. Türkiye'de 500 milyar dolarlık bir iş ve bunu periyotlarla yapacağız. Bu konuda azimliyiz. Bu ciddi ekonomik
canlılık getirecek."
AK Parti Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş da, Türkiye'de 1981 yılından önce orman vasfını kaybetmiş arazileri kira ödemeden kullananlar olduğunu belirterek "2004 yılında çıkardığımız yasa Anayasa Mahkemesi'ne gitti ve iptal edildi. 8 yıl önce bu yasa çıksaydı kentlerin dönüşümü ile ilgili kaynak olarak ortaya çıkarılmış olsaydı bu gün daha farklı olabilirdi" dedi.
Türkiye'nin 8 yıllık kaybı olduğunu anlatan Elitaş, şunları söyledi: "1981 yılında çıkmış olsaydı 30 yıl kazancı olacaktı. O yasa ile birlikte çok önemli kaynaklar ortaya çıktı"
1 Mayıs tarihinde resmi tatil olduğundan dolayı çıkması gereken yasalar olduğunu anlatan Elitaş, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Bir sonraki hafta kentsel dönüşüm ile ilgili yasalar var. 30 maddelik bir yasa. Bu yasayı çıkaracağız. Çıkışı ile birlikte 2B arazilerden elde edilecek gelirlerle birlikte Türkiye yaşanabilir ülkelerin seviyesi haline gelecek.Depremlerde insan kayıplarında gördük. Geçmiş dönemdeki istismarların, ihmallerin, farklı yaklaşımların bedelini, göz yummanın bedellerini şu an biz
ödüyoruz. Bu süreci çok iyi değerlendirmemiz lazım."
Panelde katılımcılar tarafından kentsel dönüşüm ve müteahhitlik sektörünün geleceği masaya yatırıldı.
Son Dakika › Güncel › Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?