CHP İzmir İl Başkanlığı, Kubilay ve Devrim Şehitlerini Andı - Son Dakika
Son Dakika Logo
Güncel

CHP İzmir İl Başkanlığı, Kubilay ve Devrim Şehitlerini Andı

23.12.2025 14:54  Güncelleme: 16:16

CHP İzmir İl Başkanlığı, Menemen’de 1930 yılında Cumhuriyet karşıtları tarafından katledilen devrim şehitleri Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay, Bekçi Hasan Bey ve Bekçi Şevki Bey’i andı. CHP İzmir İl Başkanı Çağatay Güç, "“Menemen’de hedef alınan Kubilay değil; hukuk ve laikliktir. Cumhuriyet, her koşulda yeniden savunulması gereken bir iradedir" dedi.

Haber: Berfin BAYSAN - Kamera: Akın KÜÇÜKKURT

(İZMİR) - CHP İzmir İl Başkanlığı, Menemen'de 1930 yılında Cumhuriyet karşıtları tarafından katledilen devrim şehitleri Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay, Bekçi Hasan Bey ve Bekçi Şevki Bey'i andı. CHP İzmir İl Başkanı Çağatay Güç, ""Menemen'de hedef alınan Kubilay değil; hukuk ve laikliktir. Cumhuriyet, her koşulda yeniden savunulması gereken bir iradedir" dedi.

CHP İzmir İl Başkanlığı, üç devrim şehidi Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay, Bekçi Hasan Bey ve Bekçi Şevki Bey Cumhuriyet karşıtlarınca 1930 yılında Menemen'de katledilişlerinin 95'inci yılında andı. Resmi törenin ardından Yıldıztepe'deki Kubilay Anıtı ve şehitlik halkın ziyaretine açıldı.  CHP İzmir İl Başkanlığı ve Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) tarafından organize edilen, "Demokrasi ve Laiklik" yürüyüşü ise Menemen İZBAN İstasyonu'ndan başladı. Kortej, "Türkiye laiktir, laik kalacak", "Mustafa Kemal'in askerleriyiz" sloganlarıyla şehitliğe kadar yürüdü. Yürüyüşün sonunda Kubilay Anıtı'nda anma töreni yapıldı.

Anma törenine, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, CHP İzmir İl Başkanı Çağatay Güç, ADD Genel Başkanı Hüsnü Bozkurt, ADD Gençlik Kolları Genel Başkanı Nihat Arda Mercan, CHP Gençlik Kolları Genel Başkanı Cem Aydın, Şehit Asteğmen Kubilay'ın yakınları, CHP İzmir Milletvekili Seda Kaya Ösen,, belediye başkanları, siyasi parti, sendika, sivil toplum örgütü, meslek odalarının temsilcileri, meclis üyeleri, muhtarlar ve İzmirliler yer aldı. Tören saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

CHP İzmir İl Başkanı Çağatay Güç yaptığı konuşmada, şöyle konuştu:

"Cumhuriyet bir miras değil, emanettir"

"Cumhuriyet'in onurlu evlatları; bugün Cumhuriyet'in en ağır saldırılarıyla karşı karşıyayız. Neye sahip çıktığımızı ve neye karşı durduğumuzu ilan etmek için bir aradayız. 23 Aralık, laikliğin hedef alındığı ve cumhuriyete gözdağı verildiği gündür. Kubilay yalnızca bir asker değil, cumhuriyetin karakteridir. Menemen'de hedef alınan Kubilay değil; hukuk ve laikliktir. Cumhuriyet yalnızca bir yönetim biçimi değildir. Hukukun üstünlüğüne dayanan çağdaş bir toplum düzenidir. Cumhuriyet, her koşulda yeniden savunulması gereken bir iradedir. 23 Aralık'ta bize cumhuriyetin ancak cesaretle savunulursa yaşayacağını hatırlattılar. Atatürk, bu ülkenin geleceğini kişilere değil; akla, bilime ve özgür düşünceye emanet etmiştir. Kubilay bir anma değil, tarihi bir derstir.

Cumhuriyet'in kurtuluş ve kuruluş mücadelesinde İzmir'in ayrı bir yeri vardır. Bu şehir, cumhuriyet değerlerinin simgesidir. CHP olarak bizler cumhuriyeti bir sorumluluk olarak görüyoruz. Cumhuriyet bir miras değil, emanettir. Emanet ancak onu cesaretle taşıyanların omuzlarında yükselir. Bu toprakları karanlığa teslim etmeyeceğiz. Bir adım geri atmayacağız. Cumhuriyet yaşayacak; çünkü biz buradayız."

"Kubilay, fedakarlığın temsilidir"

CHP Gençlik Kolları Başkanı Cem Aydın da şunları söyledi:

"Tam 95 yıl önce karanlıktan çıkan kurşunlarla şehit edilenler, Cumhuriyetimizin simgesi olarak tarihte yerini aldı. Onlar bir geleceğin adıdır. Topraklarımız bağımsızlık mücadelesine tanıklık etti. Çıkarı uğruna esareti ve kaçanları da gördü. Tarihimiz, biz gençlere Cumhuriyet yolunu açanların karanlığa teslim olmayanlar olduğunu öğretti. Henüz 24 yaşında bu ülkeye göğsünü siper eden Kubilay, bu fedakarlığın temsilidir. Bizler Atatürk gençleri olarak asteğmen Kubilay'dan aldığımız onuru bugün de yaşıyoruz. Biz gençleri hedef alıyorlar, bizden korkuyorlar. Gençlerin sesini kısmaya çalışıyorlar. Ekrem İmamoğlu'nu ve belediye başkanlarımızı aylardır tutsan ediyorlar. Halkımızın umudunu tutsak edemezler. Biz her zaman cesaretle hukuku savunacağız. Bir milim bile geri adım atmak yok. Cesaretle yolumuza devam edeceğiz. Cumhuriyeti yaşatacak olan güç bizdedir. Bizler buradayız. Durmayacağız ve bizleri susturamayacaklar. Cumhuriyeti geleceğe taşımak için mücadeleye devam edeceğiz. Baskılara boyun eğmeyeceğiz."

"Yaşasın laik Cumhuriyet, yaşasın Mustafa Kemal Atatürk"

Atatürkçü Düşünce Derneği Gençlik Kolları Genel Başkanı Nihat Arda Mercan ise, "95 yıl önce gericiler tarafından katledilen devrim şehitlerini anmak için buradayız. Cumhuriyet devrimcilerinin susturulmak istendiği bu topraklardan seslenmek isterim. Bugün binlerce Kubilay öğretmen atanmayarak karanlığa teslim ediliyor. Bugün binlerce Kubilay barınma sorunuyla karşı karşıya getirilerek tarikat yurtlarına mahkum ediliyor. Ama genç Kubilaylar olduğu ve yaşadığı sürece ne Cumhuriyet devrimleri yıkılır ne de devrimciler susturulur. Buna kimsenin gücü yetmedi ve yetmeyecek" diye konuştu.

CHP İzmir Milletvekili Seda Kaya Ösen ise, "Bütün İzmirliler olarak hep beraber Kubilay'ın şehit edilişinin yıl döneminde devrim ve laiklik yürüyüşündeyiz. Aslında çok büyük bir kalabalık var gördüğünüz gibi. Biz İzmirliler olarak zaten bu konuyu çok sahipleniyoruz ve önemsiyoruz. Bugün de burada hem görevimizi yerine getirmek hem de bugünün önemini tekrar gündeme getirmek için buradayız" dedi.

Öte yandan, CHP'nin "Demokrasi ve Laiklik" yürüyüşüne resmi töreni sona ermesinin ardından izin verildi.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel CHP İzmir İl Başkanlığı, Kubilay ve Devrim Şehitlerini Andı - Son Dakika


Advertisement