Çiftçi Kuraklık Nedeniyle Ürün Değiştirecek - Son Dakika
Güncel

Çiftçi Kuraklık Nedeniyle Ürün Değiştirecek

Çiftçi Kuraklık Nedeniyle Ürün Değiştirecek

Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Semih Karademir, Çukurova'da buğday eken üreticinin, kuraklık nedeniyle bir çok bölgede yeşermeyen ürününden vazgeçip, tarlasını pamuk veya soya ekmek için sürmeye hazırlandığını söyledi.

23.02.2014 10:51

Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı  Semih Karademir, Çukurova'da buğday eken üreticinin, kuraklık nedeniyle bir çok bölgede yeşermeyen ürününden vazgeçip, tarlasını pamuk veya soya ekmek için sürmeye hazırlandığını söyledi.

Çukurova'da kuraklığın üreticiyi zor durumda bıraktığını belirten Semih Karademir, buğdayda Türkiye rekoltesinin yüzde 6'sını Adana'nın karşıladığını kaydetti. Buğday ekimine Çukurova kentlerinde 15 Kasım'da başlanmasına rağmen, ürünün hala bir çok yerde yeşermediğini vurgulayan Karademir şöyle dedi:

"Mart ayında da beklenen yağış olmaz ise, buğdayın istenilen boyuta gelmediği tarlalar sürülüp 2'nci ürün mısır, soya veya pamuk ekimine gidilecektir. Bir çok üretici bunun için hazırlık yapıyor. Bu üreticiye ikinci kez ekim maliyeti getirecektir. Adana'dan çıkan yaklaşık 1 milyon tonluk buğday turfandadır ve diğer bölgelere piyasa oluşturması açısından büyük önem arz etmektedir."

'REKOLTEDE YÜZDE 30 KAYIP'

Adana'da üreticinin buğdayda dönüm başına ortalama 600 kilogram verim aldığını belirten Karademir, kuraklık sonrası rekoltede yüzde 30 kayıp beklediklerini aktarıp, şöyle konuştu:

"Normal koşullarda üreticinin ova koşullarını baz aldığınız zaman, dönüme 600 kilogram verim alması gerekir. Yağışı almış olsaydı, bir dönüme 600 kilogram buğdaydan bahsedebilirdik. Ancak şubat itibari ile yağış neredeyse yok gibi. Eğer mart ve nisan aylarında da beklenen yağışlar olmaz ise, burada bahsedilen rakam dönüme 200- 300 kilogram olur. Bu da Adana'nın Türkiye buğday üretiminin yüzde 6'lık bölümün karşılaması nedeniyle, ilimizde rekolte 1 milyon ton iken 600- 700 bin tona düşer diye tahmin ediyoruz. Kıraç arazilerde tarım yapan üreticinin yağış dışında sulama imkanı yoktur. Bu yüzden bu alanlarda rekolte çok daha fazla düşecektir. Bu hava koşulları böyle devam ederse, bir çok üretici buğday ektiği tarlaları ürün yeşermediği için sürüp, farklı ürün için hazırlamaya başlayacaktır."

ŞUBAT AYINDA METREKAREYE 3.4 KİLOGRAM YAĞIŞ DÜŞTÜ

Buğday, yağmurla büyüyen bir ürün olduğu için ocak ayından sonra düşen yağış, çimlenmenin artışı ve kardeşleme için çok önemli kabul ediliyor. Adana'da uzun yıllar içindeki ortalama değerlere göre şubat ayında metrekareye 88.1 kilogram yağış düşüyor. Bu ortalamada şubat ayının 10 günü ise yağmur yağıyor. Ancak Meteoroloji Bölge Müdürlüğü verilerine göre Adana'da bu şubat ayında 2 gün yağmur yağdı, metrekareye ise 3.4 kilogram yağış düştü. Bu nedenle buğday, üreticinin yaptığı sulamaya rağmen istenilen boyuta ulaşamadı.

BUĞDAY ADANA İÇİN ARA ÜRÜN

Türkiye'de her yıl 20- 22 milyon ton buğday üretimi yapılıyor. Adana'da yaklaşık 200- 250 bin hektar buğday üretiliyor. Adana'nın iklimi nedeniyle bölgede yıl içinde 2 ürün ekilebiliyor. Bu ürünlerden biri olan buğday, Adana ve çevresi için ara ürün olarak kabul ediliyor. Buğday eken çiftçi, hasat sonrası eline geçen parayla tarlasına farklı bir ürün ekiyor. - Adana

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Çiftçi Kuraklık Nedeniyle Ürün Değiştirecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement