Çin'in dün savunma bütçesini açıklamasının ardından yabancı basında yayımlanan "Çin'in askeri tehdit olacağına" dair haberlerin ardından Çin resmi basını, bunların retorikten öteye geçmediğini ve yersiz olduğunu savundu.
Çin resmi ajansı Şinhua başta olmak üzere birçok resmi yayın organı, Çin'in askeri harcamalarının "makul" olduğunu yazdı.
12. Ulusal Halk Meclisi toplantılarına sunulan bütçe taslağı raporuna göre, Pekin yönetimi 2014'te savunma bütçesini yüzde 12,2 artırarak 808,2 milyar yüene (yaklaşık 132 milyar ABD doları) çıkarmayı planlıyor.
Çin'in askeri harcamalarının ülkenin ekonomik ve güvenlik koşullarına uygun olduğu belirtilirken, bu harcamaların bölgesel ve küresel güçlerle kıyaslandığında oldukça düşük kaldığı savunuluyor.
Çin'in "barışçıl kalkınma ile bölgesel ve küresel barışa katkısının süreceğine" vurgu yapılırken, ülkenin milli savunma politikasında değişiklik olmadığı ifade ediliyor.
Çin Silah Kontrol ve Silahsızlanma Derneği danışmanlarından Şü Guangyü, China Daily gazetesine yazdığı makalede, Batı medyasının Çin'in artan askeri harcamalarının bir tehdit olduğunu iddia ettiğini ancak hiçbir zaman asker başına düşen harcamalardan bahsetmediğini kaydediyor. Ülkedeki uzmanlar bunun (askeri personel başına düşen harcama) bir ülkenin savunma bütçesinin değerlendirilmesinde en önemli endeks olduğunu savunuyor.
Çin'in 2,3 milyon askeri personeli bulunduğu ve hükümetin yıllık kişi başına 57 bin ABD doları civarında harcama yaptığı ifade edilirken, bu rakamın ABD ile kıyaslandığında çok düşük bir rakam olduğu kaydediliyor.
ABD'nin ise 14,4 milyon askeri personeli bulunduğu, her personel için 365 bin ABD doları harcandığı ve bu rakamın Çin'in neredeyse altı katı olduğu öne sürülüyor.
Japonya'nın 2014 mali yılında öz savunma kuvvetlerinin askeri harcamalarına 4,78 trilyon Japon yeni (yaklaşık 46,8 milyar ABD doları) tahsis ettiği hatırlatılırken, Japonya'nın 240 bin öz savunma kuvvetine bağlı personeli olduğu ve kişi başına asker harcamasının 195 bin 800 ABD doları seviyelerinde olduğu savunuluyor.
Çin basını ayrıca konuyla ilgili, Pekin yönetiminin ekonomik kalkınma odaklı hareket ederek, savunma harcamalarını kasten düşük tuttuğunu öne sürüyor. Çin'in askeri personelinin yaşam standartlarını yükseltmek ve eğitimini geliştirmek için suçlanmasının gereksiz olduğu da kaydediliyor.
Savunma bütçesinin yüzde 12,2 artışının oldukça büyük göründüğü ancak Çin'in hala gelişmiş ülkelerin çok gerisinde kaldığı iddia edilirken, Çin'in bölgesindeki mevcut güçlerle göreceli bir denge izlediği ve kimseye tehdit teşkil etmediği kaydediliyor.
Çin özellikle geçen yıldan bu yana Japonya başta olmak üzere Güney Kore, Filipinler, Vietnam gibi bölge ülkeleriyle kıta sahanlığı ve sınır anlaşmazlığı hususlarında sorunlar yaşıyor. Pekin yönetiminin özellikle geçen kasımda Doğu Çin Denizi'nde hava savunma ve tanımlama sahası kurması bölgede gerilime sebep olmuş, bölge ülkeleri konuyla ilgili endişeli olduklarını açıklamıştı. - Pekin
Son Dakika › Güncel › Çin, Savunma Bütçesini 'Savunuyor' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?