Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanı Yusuf Avan, geçen yıl meydana gelen 153 bin 555 trafik kazasında 3 bin 750 kişinin hayatını kaybettiğini, son üç yılda meydana gelen kazalarda hayatını kaybedenlerin yüzde 12,93'ünün 0-18 yaş arasında bulunduğunu bildirdi.
Milli Eğitim Bakanlığı, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nce gerçekleştirilen ve Doğuş Otomotiv'in de destek verdiği Çocuk ve Trafik Eğitim Çalıştayı açılışında konuşan Avan, güvenli bir trafik ortamının ilk adımının çocukların bu konuda eksiksiz ve kaliteli bir eğitim alması olduğunu söyledi.
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, dünyada her yıl 1 milyon 300 binden fazla kişinin trafik kazalarında yaşamını yitirdiğini aktaran Avan, Türkiye'de ise geçen yıl meydana gelen 153 bin 555 trafik kazasında 3 bin 750 kişinin hayatını kaybettiğini, 268 bin 102 kişinin de yaralandığını bildirdi.
Kazalarda hayatını kaybedenlerin sayısının son yıllarda giderek azaldığı aktaran Avan, "Geçen yıl bir önceki yıla göre nüfus yüzde 1,21, araç sayısı yüzde 5,9, sürücü sayısı ise yaklaşık yüzde 4,2 oranında artmış olmasına rağmen trafik kazası sonrasında kaza yerinde hayatını kaybedenlerin sayısı yüzde 2,2 oranında azaldı" diye konuştu.
Son üç yılda meydana gelen ölümlü ve yaralanmalı trafik kazaları sonucu hayatını kaybedenlerin yüzde 12,93'ünün 0-18 yaş aralığında olduğunu, bunlardan yüzde 33,69'unun 0-5, yüzde 13,75'inin 6-9, yüzde 14,54'ünün 10-13 ve yüzde 38,02'sinin ise 14-18 yaş aralığında bulunduğunu bildirdi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Karayolu Güvenliği Yüksek Kurulu'nda çocuklara trafik eğitiminin öneminin vurgulandığını belirten Avan, kurulda trafik kültürünün aşılanması ve çocukların trafik güvenliği konusunda yetiştirilmesi amacıyla çocuk trafik eğitim parklarının zorunlu yapılmasına ve yaygınlaştırılmasına karar verildiğini bildirdi.
Yusuf Avan, çalıştayda, 33 il ve 10 ilçedeki 66 çocuk trafik eğitim parkının arttırılması, çocuklara yönelik eğitim çalışmalarında yeni yaklaşımlar ortaya konulması, çocukların trafik eğitimi ve trafik ortamında daha güvende olmalarıyla ilgili mevzuatın değerlendirilmesi ve çocukların trafik kazalarından azami ölçüde korunması için yapılacak çalışmaların ele alınacağını bildirdi.
-Trafik parkları-
Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Çankal da çocukluk döneminde verilen trafik eğitiminin, ileride kazaların en aza indirilmesinde son derece önemli olduğunu vurguladı.
Çankal, trafik güvenliğinin tek başına polisiye tedbirlerle değil, alt yapı, eğitim, denetim, ilk ve acil yardım hizmetleriyle pek çok kurumun, sivil toplum örgütleri ve bireylerin iş birliği sayesinde sağlanabileceğini belirtti.
Trafik eğitim parklarının önemine de değinen Çankal, "Çocukların küçük yaştan itibaren trafik kurallarını hem teorik hem de uygulamalı öğrenmeleri açısından çocuk trafik eğitim parkları çok önemli. Kapalı bir mekanda sadece teorik bilgileri öğrenen çocuklar aldıkları bilgileri içselleştiremeyecekler ve trafik ortamında bunu uygulayamayacaklar. Pratik olarak öğrendiklerini uygulayabilecekleri, uzman öğreticiler nezaretinde eğitim alacakları en ideal yerler bu çocuk parklarıdır" diye konuştu.
-"2 bin 470 soruşturma açtık"-
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Mehmet Küçük ise sürücü kurslarına yönelik denetimleri arttırdıklarını belirterek,
"Kazaların bir nedeninin ise sürücülere iyi eğitim verilmemesi olduğunu düşünüyoruz. Ülke genelinde 3 bin 298 sürücü kursuna 2 bin 470 soruşturma açıldı. Sürücü kurslarından yarıdan fazlası görevini iyi yapmadığı için soruşturma geçiriyor. Denetim görevini iyi yapmadığını düşündüğümüz 3 il milli eğitim müdürü ve denetçilerle ilgili soruşturma başlattık. Herkes işini düzgün yapacak ki gözyaşı akmasın" ifadesini kullandı.
Küçük, Motorlu Taşıt Sürücü Kursları Yönetmeliği'ni de değiştirme aşamasında olduklarını söyledi.
-"Bir tek kazayı önlemek"-
Doğuş Otomotiv Stratejik Pazarlama ve Kurumsal İletişim Direktörü Koray Bebekoğlu ise trafiğin Türkiye'nin en büyük sorunlarından biri olduğunu belirtti.
Doğuş Otomotiv'in bu konuda ciddi bir sorumluluk hissettiğini ve trafik güvenliği konusunda gönüllü olarak uzun yılardır ciddi projeler yürütüğünü ifade eden Bebekoğlu, "2004'te başlattığımız Trafik Hayattır platformumuzla trafik güvenliğinin önemine dikkat çekmek istiyoruz. Trafik güvenliğinin öneminin toplumun genelinde kabul edilmesini, bu bilincin sadece araç kullananlar tarafından değil, toplumun her ferdi tarafından benimsenmesi sağlamak arzusundayız" dedi.
Bu bilincin oluşturulması için en etkili yolun, eğitim olduğunu kaydeden Bebekoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Eğitimin ise en yüksek etkiyi öncelikle eğitim çağındaki çocuklar üzerinde göstereceğini düşünüyoruz. Bilimsel araştırmalar, özellikle çocukların, ebeveynlerin davranışları üzerinde önemli etkilerinin bulunduğunu gösteriyor. Biz de gerçekleştirdiğimiz araştırmalar sonucunda kemer takmamak ya da cep telefonuyla konuşmak gibi yanlış tutum ve davranışlarda çocukların ebeveynleri üzerinde uyarıcı ve etkili rol oynadıklarını tespit ettik.
Trafik Hayattır platformumuzun odak noktası ise geleceğimizin teminatı olan çocuklarımız. Bu bakış açımız paralelinde özellikle ilköğretim öğrencilerine yönelik trafik güvenliği eğitimlerine ağırlık veriyoruz. Böylelikle sadece 2012 yılında 30 bin çocuğa bu eğitimler sayesinde ulaştık ve çocuklara trafik güvenliğine ilişkin yararlı bilgiler aktarabildik.
Bir tek aileye ulaşmak, bir tek yanlış davranışı düzeltmek, bir tek kazayı önlemiş olmayı hissetmek bile bize daha fazlasını yapmak için güç veriyor."
Muhabir: Serdar Açıl
Yayıncı: Ebubekir Gülüm - ANKARA
Son Dakika › Güncel › Çocuk ve Trafik Eğitim Çalıştayı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?