Çorum'da Urumçi olaylarını protesto gösterisi düzenlendi - Son Dakika
Güncel

Çorum'da Urumçi olaylarını protesto gösterisi düzenlendi

Çorum\'da Urumçi olaylarını protesto gösterisi düzenlendi

Çorum'da İHH üyeleri, Urumçi'de 5 Temmuz 2009'da yaşanan olayları protesto etmek için bir araya geldi. Grup, hayatını kaybedenler için dua ederken, Çin hükümetinin Doğu Türkistan'da insan hakları ihlallerini sürdürdüğünü ve asimilasyon politikalarıyla Müslüman nüfusu azaltmaya çalıştığını belirtti. Ayrıca, Çin'deki toplama kamplarının sayısının 1200'ü geçtiği ve kamplardaki insan sayısının 3 milyona kadar çıktığı iddia edildi.

07.07.2023 16:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çorum'da İnsani Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Derneği üyelerince, Urumçi kentinde 5 Temmuz 2009'da yaşanan olaylarla ilgili protesto gösterisi düzenlendi.

Akşemseddin Camisi önünde bir araya gelen İHH üyeleri, "5 Temmuz'u unutma" yazılı pankart açarak 14 yıl önceki olaylarda hayatını kaybedenler için dua etti.

Gruptakiler adına açıklama yapan Çorum İHH Başkanı Taner Şanlı, Urumçi'de yüzlerce kişinin öldürüldüğünü, binlerce kişinin yaralandığını ve gözaltına alındığını söyledi.

Çin hükümetinin Doğu Türkistan'da insan hakları ihlallerini sürdürdüğünü öne süren Şanlı, "Çin hükümeti sistematik asimilasyon, işçi programları, zorunlu nüfus ve göç programlarıyla Doğu Türkistan'ın Müslüman nüfusunu azaltmaya çalışırken, Çinlilerin ev ve iş garantileriyle Doğu Türkistan'a göçlerini teşvik etmekte, demografik yapıyı tersine çevirmeye çalışmaktadır." dedi.

Çin'deki toplama kamplarının sayısının 1200'ü geçtiğini iddia eden Şanlı, kamplardaki insan sayısının da 3 milyona kadar çıktığını söyledi.

Şanlı, Çin'in uluslararası hukuk kurallarına aykırı şekilde asimilasyon ve soykırım politikalarını sürdürdüğünü savunarak, Doğu Türkistan'daki olayların son bulması gerektiğini kaydetti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Çorum'da Urumçi olaylarını protesto gösterisi düzenlendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement