Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Paralel Yapı" soruşturmaları kapsamında tutuklu bulunan şüpheliler hakkında verilen ve İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliği'nce "yok hükmünde" sayılan tahliye kararlarına ilişkin, "Bunların hukukla alakası yok, tamamen hukuk dışı. Pensilvanya'dan aldıkları talimatla, yapılmış olan dualarla vesairelerle bir yönlendirme burada söz konusu. Temenni ederim ki bugün HSYK'nın alacağı kararla ideal netice yakalanmış olur" dedi.
Erdoğan, Kuveyt'e hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda açıklamalarda bulundu, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Kuveyt Emiri el-Sabah'ın daveti üzerine Kuveyt'e gideceğini belirten Erdoğan, kendisine bazı bakanların, iş adamlarının ve bürokratlardan oluşan kalabalık bir heyetin refakat edeceğini söyledi.
Ortak tarihi geçmişe dayanan, kardeşlik bağlarının bulunduğu Kuveyt'le siyasi ilişkilerin güçlü bir seviyede olduğunu, bu önemli ülkenin, Körfez bölgesinde istikrar, dayanışma ve işbirliği ortamına katkıda bulunduğunu dile getiren Erdoğan, Kuveyt'le ilişkilere stratejik bir zaviyeden baktıklarını, işbirliğini, ticaret, ekonomi, yatırımlar, müteahhitlik ve savunma sanayi alanlarına teşmil etmek istediklerini belirtti.
Kuveyt'le, 569 milyon dolar olan ikili ticaret hacmini, gelecek yıl 1 milyar dolara çıkarmak istediklerini ifade eden Erdoğan, "Bu rakam bile gerçek potansiyelimizin aslında altında. İnşallah atılacak yeni adımlarla bunun çok daha fevkinde bir seviyeye, rakama ulaşacağına inanıyorum" diye konuştu.
Kuveytlilerin Türkiye'deki toplam yatırım tutarının yaklaşık 1 milyar dolar olduğunu kaydeden Erdoğan, özellikle gayrimenkulde ciddi bir talep ve ilginin olduğunu, ortak gayretle gelecek dönemde bunun daha da artacağına inandığını dile getirdi.
Müteahhitlerin, Türkiye'nin adeta "akıncıları" olduğunu belirten Erdoğan, şöyle konuştu:
"Şu an dünyanın dört bir tarafında üstlendikleri projelerle göğsümüzü kabartan, gurur verici işlere imza atıyorlar. Biz de onlara her türlü desteği veriyoruz, vermeye devam edeceğiz. Şu ana kadar Kuveyt'te ciddi bazı projeler gerçekleştirdiler. Bu ziyaretimizde de bunları, sayın el-Sabah'la da enine, boyuna görüşmek suretiyle, Kuveyt'te yeni projelere imzalarını atmalarını inşallah isteyeceğiz. Bugüne kadar Kuveyt'te üstlendikleri işlerin toplam bedeli 1,6 milyar dolar. Suudi Arabistan ve Katar gibi diğer Körfez ülkelerine baktığımızda bu rakamın cüzi kaldığını görüyoruz. Amacımız, müteahhitlerimizin halen gündemde olan çaplı projeleri üstlenmesi ve arzulanan hedefe de ulaşmasıdır."
Savunma sanayi alanında son yıllarda çok ciddi atılımların gerçekleştirildiğini, yerli üretim oranının her geçen gün daha da arttığını hatırlatan Erdoğan, bu alanda edinilen tecrübeleri Türkiye'nin, dostlarıyla, komşularıyla paylaştığını söyledi.
Sadece ürün satmanın değil, ortak proje gerçekleştirmenin de peşinde olduklarını vurgulayan Erdoğan, Kuveyt'le de bu alanda ciddi bir potansiyelin olduğunu, ziyaretinde, her iki ülkenin de menfaatine olacak bazı proje tekliflerini sunacaklarını kaydetti.
"Gelişmeleri yakından takip ediyoruz"
İstanbul'da, 5-9 Mayıs arasında, bir savunma sanayi fuarının gerçekleştirileceğini bildiren Erdoğan, "İnanıyorum ki bütün Körfez ülkelerinin, Türk cumhuriyetlerinin, dünyanın değişik ülkelerinden davetlilerin katılmasıyla bu fuar çok çok güçlü bir bizim cazibe merkezi haline gelmemize fırsat teşkil edecek" dedi.
Geçen yıl 133 bin Kuveytlinin Türkiye'yi ziyaret ederek tarihi, kültürel ve doğal güzellikleri görme fırsatı bulduğunu dile getiren Erdoğan, bu sonuçtan memnuniyet duyduklarını, sayının daha da artması noktasında çalışmalarını devam ettireceklerini söyledi.
Hemen her gün Türkiye'nin bölgesinde tarihi nitelikte yeni gelişmelerin yaşandığına dikkati çeken Erdoğan, "Türkiye olarak bu gelişmelerin hepsini yakından takip ediyor, ülkemiz ve tüm bölgenin hayrına olan adımları da vakit kaybetmeden atıyoruz. Tüm taraflarla görüşebilen, samimi ve açık yüreklilikle görüşlerini dile getiren, sorunların çözümü noktasında da elini taşın altına koymaktan çekinmeyen bir ülkeyiz" ifadesini kullandı.
Geçen hafta Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum'un Türkiye'de olduğunu, 23-24 Nisan Çanakkale törenleri için çok sayıda devlet ve hükümet başkanını misafir ettiklerini, bunlarla görüşmeler gerçekleştirdiklerini hatırlatan Erdoğan, Kuveyt programının da hem ikili ilişkiler hem de bölgesel konular bağlamında oldukça yoğun geçeceğini dile getirdi.
"İkili ilişkiler masaya yatırılacak"
Ziyareti sırasında Emir Şeyh el-Sabah ile gerek ikili gerekse heyetler arası görüşmeler gerçekleştireceğini anlatan Erdoğan, Kuveytli üst düzey devlet erkanı ve Kuveyt Yatırım İdaresi ve Finans Kurumu Başkanlarını kabul edeceğini kaydetti.
Kuveytli iş adamlarıyla da bir araya geleceğini belirten Erdoğan, başta Emir Şeyh el-Sabah olmak üzere, yapacağı görüşmelerde ikili ilişkileri tüm boyutları masaya yatıracaklarını ve geleceği çok daha güçlü kılmaya gayret edeceklerini söyledi.
Müteahhitlik ve savunma sanayi başta olmak üzere bazı stratejik projeler noktasında görüş alışverişinde bulunacaklarını, yaşanan son gelişmeler ışığında Yemen ve Suriye dahil bölgesel meseleleri istişare edeceklerini aktaran Erdoğan, geçen hafta Suudi Arabistan öncülüğünde başlatılan, Kuveyt'in de katıldığı harekata son verildiğini, siyasi çözüm sürecinin başlatılması gerektiğini vurguladı.
Bu ziyaretinde bilhassa Yemen konusunda ne gibi ortak adımlar atılabileceğini, ülkede yeniden barış ve huzurun hakim olması için üzerilerine düşeni mütalaa edeceklerini anlatan Erdoğan, "Hassas bir zaman dilimine tekabül eden bu ziyaretin ülkelerimiz, halklarımız ve tüm bölgemiz için hayırlara vesile olmasını Rabbimden niyaz ediyorum" dedi.
"Hukukla alakası yok"
Açıklamasının ardından Erdoğan, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
"Paralel Yapı iddialarıyla ilgili hafta sonu bazı tahliye kararları çıktı, daha sonra bu kararları durdurma yönünde karar çıktı. Bugün yeniden tahliye kararlarında ısrar edilmesi yönünde karar var. Aynı zamanda HSYK da olağanüstü toplandı. Tüm bu yaşananları nasıl değerlendiriyorsunuz" sorusuna, Erdoğan, "Öncelikle, yetki kullanımı açısından, şu anda kendilerine ait olmayan bir yetkiyi kullanmak suretiyle, yetki gasbı yapan bir yargı merci var. Bir defa, şu anda HSYK'nın saat 14.00'te başlattığı toplantı, bana göre geç kalmış bir toplantı" yanıtını verdi.
"Bunlar, 23 Nisan tatil gününde bu işi başlattılar ve ardından cumartesi, pazar tatil, aynı şeklide bu tatilde de bunu sürdürdüler ve çok daha ilginci, gece sabaha kadar odasında çalışma yürüten bir hakim ve oda kilitli, kimseye bu odayı açmayacak derecede de bu işi anlaşılmayacak şekilde sürdüren bir veya iki hakim" diyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu tabii Türkiye'de bu ilişkilerin nerelere geldiğini göstermesi bakımından çok çok tehlikeli, çok çok sıkıntılı bir süreç. Nitekim şu anda gönderilen başmüfettişlerin, rapor olarak hazırladıkları raporu biliyoruz. Öyle zannediyorum ki HSYK da bu raporlar istikametinde kararını verecektir. Dolayısıyla bu karar verilmeden, şu anda, benim burada herhangi bir açıklama yapmam doğru olmaz."
Bazı milletvekillerinin İstanbul'da adalet sarayına gittiğini anımsatan Erdoğan, şunları kaydetti:
"Anayasamızın 138. maddesinde, bir defa yargı esnasında, ister milletvekili olun, ne olursanız olun, yargıyı baskı altına alamazsınız. Bunlar oraya geliyorlar ve adalet sarayına giriyorlar. Adalet sarayına bu milletvekillerinin sokulması yanlış bir olay, onlar yanlış olduğu kadar aynı şekilde avukatların belli saatten sonra, oraya girmek suretiyle onların da orada bir baskı oluşturma gayretleri, onlar da ayrı bir sorun.
Bunların hukukla falan alakası yok, tamamen hukuk dışı ve Pensilvanya'dan alınan talimatla, orada yapılmış olan dualarla, vesairelerle bir yönlendirme söz konusu. Temenni ederim ki bugün HSYK'nın alacağı kararla ideal netice yakalanmış olur ve tahliye kararı, bu tahliye kararıyla bir taraftan sosyal medyada bir algı operasyonu sürdürülmesi, bu algı operasyonuyla dikkat edilirse arşiv resimleriyle adeta cezaevinden çıkmışlar, artık dışarıdalar gibi bir şeyi yayımlamak, bunları göstermek... Gerçekten bunlar çok çok çirkin. Nasıl bir örgüt çalışması olduğunu göstermesi bakımından çok çok önemli. Şimdi bu örgütün içerisinde yer alanların hepsinin, a'dan z'ye tabii ki bedelini ödemesi lazım. Bu ülke rastgele bir ülke değil. Bu ülkede artık demokrasi egemen olacak, hukuk, adalet yerini bulacak. Öyle isteyenin istediği gibi adaleti tanzim etme, şekillendirme yetkisi de yoktur, hakkı da yoktur, daha da ileri gitmek istemiyorum, daha farklı şeyler anlatmak istemiyorum."
(Sürecek)
Son Dakika › Güncel › Cumhurbaşkanı Erdoğan: (1) - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?