D-8'in BM'ye "Gözlemci Statüsü" Başvurusu - Son Dakika
Güncel

D-8'in BM'ye "Gözlemci Statüsü" Başvurusu

D-8\'in BM\'ye "Gözlemci Statüsü" Başvurusu

Dönem başkanı Pakistan'ın BM Büyükelçisi Han, BM Hukuk Komitesi'ne örgütü tanıtan bir sunum yaptı.

16.10.2014 14:41

Gelişen Sekiz Ülke (D-8) dönem başkanı Pakistan'ın Birleşmiş Milletler (BM) Büyükelçisi Mesud Han, örgütün BM'de gözlemci statüsü kazanması için üye ülkelerden destek istedi.

D-8 Genel Sekreterliği'nden yapılan açıklamaya göre, Mesud Han, dün BM'nin 193 üyeli Hukuk Komitesi'ne D-8'i tanıtan bir sunum yaptı.

Han, sunumda D-8'in BM nezdinde gözlemci statüsü kazanmasıyla örgütün BM ile bağlarının güçleneceğini vurguladı.

D-8'in de gözlemci statüsü kazanmasıyla uluslararası alanda hukuki statüsünün tamamlanacağını anlatan Han, bu statünün örgütün işbirliği hedeflerinin gerçekleşmesine katkıda bulunacağını kaydetti.

Büyükelçi Han, sunumunda D-8'in kuruluş amacının başta üye ülkeler olmak üzere gelişmekte olan bütün ülkelerin konumunu iyileştirmek, ticaret ilişkilerini çeşitlendirmek, yeni ticari fırsatlar yaratmak ve uluslararası seviyede karar alma süreçlerine katılımlarını sağlamak olduğunu aktardı.

"D-8'in hedefleri BM'nin öncelikleriyle örtüşüyor"

BM Hukuk Komitesine D-8'in temel ilkeleri hakkında da bilgi veren Han, 1997 yılında kurulan örgütün kuruluş deklarasyonuyla barış, diyalog, adalet, işbirliği, eşitlik, insan hakları ve demokrasi çağrısı yaptığını söyledi.

D-8'in ticaret, tarım, gıda güvenliği, sanayi, ulaşım, enerji, bilim, teknoloji, turizm ve yoksullukla mücadele alanlarında işbirliğini hedeflediğini anlatan Han, D-8'in çalışma alanları ile hedeflerinin BM'nin gelişmekte olan ülkelerdeki sosyo-ekonomik büyüme ve sürdürülebilir kalkınma öncelikleriyle de örtüştüğüne işaret etti.

D-8'in BM'de gözlemci statüsü başvurusunun, BM Hukuk Komitesi'nde görüşülmesinin ardından kasımda BM Genel Kurulu'nda oylamaya sunulmasının beklendiği bildirildi.

-Dönem başkanlığı Türkiye'ye geçecek

Türkiye'nin öncülüğünde 1997'de ekonomik kalkınma ittifakı olarak kurulan D-8, Türkiye, Pakistan, Nijerya, Malezya, İran, Endonezya, Mısır ve Bangladeş'ten oluşuyor. Grubun daimi sekretaryası ise İstanbul'da bulunuyor.

D-8 dönem başkanlığı, bu yıl Türkiye'de yapılacak Devlet Başkanları Zirvesi'yle ikinci kez Türkiye'ye geçecek. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel D-8'in BM'ye 'Gözlemci Statüsü' Başvurusu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement