Irak'ın Musul kentinde devam eden kuşatmanın, terör örgütü DEAŞ'ın kimyasal silah kapasitesine ciddi darbe vurduğu bildirildi.
Merkezi İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan endüstri analiz şirketi IHS Markit, yayımladığı raporda, Musul'daki kuşatmanın örgütün Irak dışında kimyasal silah kullanma imkanlarını büyük oranda sınırladığını belirtti.
Raporda 2017'nin ilk beş ayında Suriye'de örgütün kimyasal silah kullandığı iddia edilen yalnızca bir vakanın yaşandığı, buna karşın 2016'nın ikinci yarısında 13 ayrı vakanın tespit edildiği kaydedildi.
Irak'taki vakaların büyük bölümünün ise örgütün kuşatma altında olduğu kuzeydeki Musul ve doğudaki Diyala şehirleri çevresinde yaşandığı ifade edildi.
Analistler, bunun örgütün kimyasal silah üretme kapasitesindeki gerilemenin işareti olduğunu ileri sürdü.
IHS Markit Ortadoğu analisti Columb Strack, Musul harekatıyla DEAŞ'ın kimyasal silah kapasitesindeki gerileme arasındaki ilişkiye dikkati çekerek "Bu bize örgütün Musul dışında kimyasal silah üretim tesisi olmadığını düşündürüyor." ifadelerini kullandı.
Strack, örgütün Suriye'deki kimyasal silah kapasitesini sürüdürmek için bazı uzmanlarını Irak'tan tahliye edebileceği uyarısında bulundu.
IHS Markit verilerine göre, DEAŞ, Irak ve Suriye'de toprak işgallerine başladığı Temmuz 2012'den bu yana iki ülkedeki çatışmalarda en az 71 kez kimyasal silahlar kullandı. Bunların büyük bölümü havan, roket veya el yapımı patlayıcılarla düzenlenen klor ve hardal gazı saldırılarıydı.
Analistler, örgütün halen elindeki sınırlı miktardaki klor ve hardal gazı stoklarını kullanarak saldırılar düzenleyebileceği konusunda uyardı.
DEAŞ, Irak'ta ele geçirdiği bölgelerin yarısından fazlasını kaybetmiş durumda. Örgüt, halen elinde kalan son kent merkezi olan Musul'un batısındaki birkaç mahalleyi korumak için mücadele veriyor.
Son Dakika › Güncel › Deaş'ın Kimyasal Silah Üretme Kapasitesi Azaldı' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?