Dha İstanbul Bülten - 1 - Son Dakika
Güncel

Dha İstanbul Bülten - 1

Dha İstanbul Bülten - 1

1- YENİ METRO ARAÇLARI RAYLARLA BULUŞTUİstanbul Büyükşehir Belediyesi Kadir Topbaş,"Bugün burada bulunduğumuz bu 68 vagonumuz şuanda hatta bulunan 92 vagona ilave olarak devreye girecek ve böylece vagon sayısı 160'a ulaşacak.

03.06.2017 08:11

1- YENİ METRO ARAÇLARI RAYLARLA BULUŞTU

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kadir Topbaş,

"Bugün burada bulunduğumuz bu 68 vagonumuz şuanda hatta bulunan 92 vagona ilave olarak devreye girecek ve böylece vagon sayısı 160'a ulaşacak. 160 vagon bu sistemde çalışırken, yüzde 30 daha fazla yolcu taşıyabilecek"

Haber-Kamera:  Hakan KAYA - Ali Kerem BENGİ/ İSTANBUL DHA

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Hacıosman-Yenikapı Metro hattında kullanılmak üzere toplam 68 adet yeni metro araçlarından 8'i düzenlenen törenle metro raylarına indirdi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş burada yaptığı konuşmada sürücülü ve tam otomatik sürücüsüz olarak kullanılabilecek yüzde 42'si yerli olan araçların tamamının test sürüşlerinin tamamlanmasıyla Aralık ayından itibaren faaliyete geçmesinin planlandığını söyledi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Hacıosman-Yenikapı Metro hattında kullanılmak üzere sürücüsüz de kullanılabilen 68 adet metro aracının raylara indirilme töreni Seyrantepe Metro İstasyon alanında gerçekleştirildi.

TOPBAŞ, "YENİ METRO VAGONLARIYLA BİRLİKTE TAŞIMA KAPASİTESİ YÜZDE 30 ARTACAK"

Törene katılan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kadir Topbaş yeni devreye girecek metro araçlarıyla vagon sayısının 160'a ulaşacağını belirterek, "Bugün burada bulunduğumuz bu 68 vagonumuz şuanda hatta bulunan 92 vagona ilave olarak devreye girecek ve böylece vagon sayısı 160'a ulaşacak. 160 vagon bu sistemde çalışırken, yüzde 30 daha fazla yolcu taşıyabilecek. İstersek daha da fazla artırılabilir. Vagon aralığı daha da düşürülerek bu sayıyı daha çok çıkartabiliriz" dedi.

"YENİ VAGONLAR İNSANSIZ ÇALIŞACAK"

Yeni vagonların çok ileri teknolojiye sahip olduğunu belirten Topbaş, vagonların sürücüsüz de çalışacağını söyledi. Vagonların yüzde 42'sinin yerli olduğunu belirten Topbaş "Bu vagonların özellikleri var. İnsansız bir sistem olarak çalışacak. Yani sürücüsü yok sistem tamamen kendi elektronik bir yazılımla depo alanlarında gidebilecek, devreye girebilecek ve sistem çalışacak. Bu araçlarda özellikle yerli üretimi önemsediğimiz için yüzde 42'si yerli olduğunu ifade edebiliriz. Gelecekte bu daha da artacak" dedi.

"ARALIK 2017'DE TAMAMLANACAK"

Vagonların maliyetinin 77.5 milyon Euro olduğunu ifade eden Topbaş, Yeni vagonların 2017 Aralık ayında faaliyete geçmesinin planlandığını söyledi. Topbaş şöyle konuştu:

"Şu andaki bu 68 vagonun bize maliyeti 77 buçuk milyon Euro artı KDV. Böylece Hacıosman'da Yenikapı'ya kadar ve Seyrantepe'ye kadar mekanik ve sistematik olarak çok daha rahat çalışacak ve İstanbullulara hizmet üretecek. Teslimatlarda şuanda başlangıcını yapıyoruz. 2017 yılında inşallah Aralık ayında hepsi tamamlanmış olacak. Böylece 160 tane vagon bu sistemde çalışacak. Böylece 450 bin insan günde burayı kullanmış olabilecek."

"FREN YAPTIĞI ZAMAN ELEKTRİK DE ÜRETEBİLECEK"

Yeni metro vagonlarının özelliklerinden de bahseden Topbaş, "Fren yaptığı zaman elektrik üretiyor ve diğer firen sistemlerindeki elektrik kullanımındaki enerji ünitesini buradan destekliyor. Titreşim ve ses minimize edilmiş durumda artık içindeki yolcu konforu oldukça yüksek böylece insanlar bu metro hattını kullanırken kitabını okuyabilir sessizce. Arzu ettiğimiz şu İstanbul'da 2019'da 6-7 milyon insanın rahatlıkla metro kullanabileceği bir sistemi oluşturmak" dedi.

"METRO SİSTEMLERİMİZ DİĞER ÜLKELERDEN DAHA TEKNOLOJİK"

Türkiye'deki metro sisteminin diğer ülkelerden daha ileri olduğunu söyleyen Topbaş "Bütün metro sistemlerimiz çok yeni. Şu anda bizim teknolojilerimiz ne New York'ta ne Londra'da ne Berlin'de ne de Tokyo'da bu ileri teknoloji yok. Bizim buradaki kullandığımız teknoloji vagon kalitesi yenilikleri çok daha ileri. Zaten istasyonlarımız da onlardan çok daha farklı. Çünkü onlar yüz yıl önce yaptılar, 150 yıl önce yaptılar onların sistemi eskidi. Ama biz o zamanki teknolojiden değil bugünkü teknolojiden yaptığımız için en moderni bu şehre yakışır diyoruz" dedi.

TOPBAŞ, TELSİZLE YENİ VAGONLARIN METRO ALANINA İNDİRİLME TALİMATINI VERDİ

Konuşmaların ardından Kadir Topbaş, elinde bulunan telsizle yeni vagonların metro rayına indirilme talimatını verdi. Topbaş daha sonra metro alanına inerek yeni metro vagonlarını yakından inceledi. Yetkililerden bilgi alan Topbaş, daha sonra vatman koltuğuna oturarak basın mensuplarına poz verdi.

ÇALIŞANLARLA BİRLİKTE İFTAR YAPTI

Sahur vaktinin yaklaşması üzerine Topbaş, alanda kurulan sofrada çalışanlarla birlikte iftar yaptıktan sonra alandan ayrıldı.

Görüntü Dökümü:

-----------------

-Yeni vagonların indirilmesi

-Kadir Topbaş'ın gelmesi

-Kadir Topbaş'ın vagonları tanıtması

-Kadir Topbaş'ın telsizle vagonu indirme talimatı vermesi

-Türk ve yabancı mühendislerle fotoğraf çekinmesi

-Kadir Topbaş'ın vagon içerisinde incelemesi ve tanıtması

-Kadir Topbaş'ın yabancı mühendislerle vagon içerisinde fotoğraf çekilmesi

-Kadir Topbaş'ın Türk mühendislerle vagon içerisinde fotoğraf çekilmesi

-Vatman ve vagondan detaylar

-Kadir Topbaş'ın ve çalışanlarla beraber sahur yapması

-Genel ve detaylar

03.06.2017 - 04.48 Haber Kodu : 170603007

================================

2- EYÜP'TE OKULUN KAPATILMA KARARINA PROTESTO

Haber-Kamera: Ersan SAN/ İstanbul DHA

Eyüp'te, okullarının kapatılması ve bir sonraki eğitim-öğretim yılında sınıfların bölünerek farklı okullara dağıtılacağı kararına tepki gösteren öğrenci ve veliler, okul önünde toplanarak protesto eylemi yaptı.

Eyüp Çırçır Mahallesi'nde bulunan Şehit Murat Taş İlkokulu'nun kapatılacağı ve bir sonraki eğitim-öğretim yılında sınıfların bölünerek farklı okullara dağıtılacağı öğrenci velilerine bildirildi. Okullarının kapatılmasını istemeyen öğrenci ve veliler, saat 17.30'da okul önünde toplanarak durumu protesto etti. Öğrenci ve veliler "Okulumuzu istiyoruz" sloganları atarak alkışlı protesto yaptı. Bir süre eylemlerini sürdüren öğrenci ve veliler daha sonra olaysız dağıldı.

Duruma tepki gösteren velilerden Neslihan Dilek, "Okulumuz 4 yıl önce açıldı. Şu anada toplamda bin 200 öğrencisi var. Milli Eğitim Bakanlığı kendine göre sebeplerle bu okulu kapattı. Buradaki öğrencileri öğretmenleriyle birlikte başka bir okula göndereceklerini, ikili eğitim-öğretim sisteminde devam edeceklerini söylediler. İki gün önce de tam gün eğitime geçileceğini ve buradaki öğrencilerin parça parça 60 kişilik sınıfları olan başka okullara göndereceklerini söylediler. Bizim istediğimiz öğretmenimizle beraber, sınıflar parçalanmadan aynı şekilde çocuklarımızın eğitimine devam etmesi. Çünkü çocuklarımızın mezuniyetine sadece 1 yıl kaldı. Verebiliyorlarsa okulumuzu geri versinler. Çünkü bizim okulun ortaokul veya imam hatip olup olmaması bizi bağlamıyor, bizim sorumluluğumuzda değil." dedi.

Velilerden Serpil Budak ta, "Okulumuz kapatıldı. Öğretmenlerimizden ayrılacağımız söylendi, biz bunu istemiyoruz. Bu bölgede servis parası verecek kimse de yok. Bu okulun taşınmasını istemiyoruz. Sonuna kadar burada olup eylemlerimize devam edeceğiz." şeklinde konuştu.

Görüntü Dökümü:

---------------------------

-Öğrenci ve velilerin okul önünde toplanmaları

-Öğrenci ve velilerin slogan atarak alkışlamaları

-Veliler ve öğrenciler ile röp.

Detaylar

02.06.2017 - 20.17 Haber Kodu : 170602181

============================

3- AZİZ YILDIRIM'IN SEYİRDEN 1 YILLIK MEN CEZASI KALDIRILDI

Haber: Yüksel KOÇ/ İstanbul DHA

Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım hakkında, Kadınlar Basketbol Play Off finali serisinde oynanan Yakın Doğu Üniversitesi maçında rakip kulübün başkanı Işık Eyigüngör'e fiili saldırıda bulunduğu gerekçesi verilen 1 yıllık seyirden men cezası, Yıldırım'ın avukatlarının itirazı üzerine kaldırıldı.

Fenerbahçe ile Yakın Doğu Üniversitesi arasında oynanan Kadınlar Basketbol Play Off finali serisi maçında rakip kulübün başkanı Işık Eyigüngör'e fiili saldırıda bulunan Aziz Yıldırım, 1 yıl süre ile seyirden men edilmişti.

6222 Sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Yasa'nın 18/ 3. maddesi uyarınca 1 yıl seyirden men edilen Aziz Yıldırım'ın avukatları, karardan sonra İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurarak cezanın kaldırılması talebinde bulunmuştu.

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Spor Bürosu, Yıldırım'ın avukatlarının talebini dün karara bağladı. Savcılık, Yıldırım'a verilen 1 yıllık seyirden men cezasını kaldırdı. Savcılık ayrıca, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Spor Şube'ye yazı yazarak bu cezanın kaldırıldığını bildirdi.

=====================

4 - BOĞAZ'DA SİS ETKİLİ OLUYOR

Haber-Kamera: Hakan KAYA - Ali Kerem BENGİ/ İSTANBUL DHA

İstanbul Boğazı'nda sabahın erken saatlerinden itibaren sis etkili oluyor.

Boğaz çevresinde sabahın erken saatlerinde etkisini artıran sis nedeniyle Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nün bazı bölümleri sisle kaplandı. Balık tutmak için erken saatlerde Bebek Sahili'ne gelen amatör balıkçılar ise hem balık tuttu hem de manzaranın tadını çıkardı.

Görüntü Dökümü:

----------

-15 Temmuz Şehitler Köprüsü

- Fatih Sultan Mehmet Köprüsü

-Yamaçlardaki sis görüntüsü

-Balık tutan vatandaşlar

-Genel ve detaylar

03.06.2017 - 17.07 Haber Kodu : 170603013

Kaynak: DHA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement