Dışişleri Bakanı Davutoğlu Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Dışişleri Bakanı Davutoğlu Açıklaması

Dışişleri Bakanı Davutoğlu Açıklaması

"(TSK tarafından düşürülen Suriye uçağı) 'Sınırımızı ihlal ederse vururuz' demişiz. Bunu da notayla Suriye tarafına, rejime bildirmişiz. Bunu Birleşmiş Milletler'de, NATO'da her yerde kayda geçirmişiz. Uluslararası hukuk bakımından yaptığımızın hiçbir şekilde, en ufak yüzde 1 nispetinde bile tartışılır tarafı yoktur" "Bizim sınırlarımız ulusal onurumuzdur.

28.03.2014 02:03  Güncelleme: 11:34

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından düşürülen Suriye uçağına ilişkin, "(Sınırımızı ihlal ederse vururuz) demişiz. Bunu da notayla Suriye tarafına, rejime bildirmişiz. Bunu Birleşmiş Milletler'de, NATO'da her yerde kayda geçirmişiz. Uluslararası hukuk bakımından yaptığımızın hiçbir şekilde, en ufak yüzde 1 nispetinde bile tartışılır tarafı yoktur" dedi.

TRT'nin Konya'dan yaptığı canlı yayına katılan Davutoğlu, Türkiye'nin Suriye ile ilgili bir savaşa sürüklenmek istediği yönündeki eleştirilere ilişkin değerlendirmesinde, Türkiye'nin sorunun çözümü konusunda uzun süredir yürüttüğü çalışmaları anlattı.

Suriye'deki savaşın, Lübnan ve Arap- İsrail savaşlarının toplamından daha fazla can kaybı ve mülteciye sebebiyet verdiğini belirten Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Türkiye'de kim bunu hissediyor? Kim Türkiye'nin yanı başında bu kadar büyük bir yangın olduğunu hissediyor? Önce bir kere bunu takdir etmek gerekir. Türkiye'nin ekonomisi bundan etkilendi mi? Hayır. Türkiye'nin iç siyaseti bundan etkilendi mi? Hayır. Tabii Reyhanlı'da olduğu gibi haince saldırı yapıldı ve bu haince saldırıyı yapanların sözcüsü durumunda olanlar var bugün. Onu, ayrıca Suriye bağlamında son Keseb olayları. DHKP-C Acilciler'i savunanlar var Türkiye'de. Terörle bu anlamda işbirliği yapanlar var. Reyhanlı saldırısını yapanların yanında duranlar var. Bütün bu şeyler dışında, Türkiye'yi savaşın dışında tutmaya çaba sarf ettik."

Suriye uçağının düşürülmesiyle ilgili olarak Türkiye'nin 2012'nin Haziran ayında angajman kurallarını ilan ettiğini hatırlatan Davutoğlu, Türkiye'nin, herhangi bir ön bilgi olmaksızın yaklaşan her Suriye uçağını veya objesini bir tehdit olarak algılayacağını söylediğini kaydetti.

Davutoğlu, "(Sınırımızı ihlal ederse vururuz) demişiz. Bunu da notayla Suriye tarafına, rejime bildirmişiz. Bunu Birleşmiş Milletler'de, NATO'da her yerde kayda geçirmişiz. Uluslararası hukuk bakımından yaptığımızın hiçbir şekilde, en ufak yüzde 1 nispetinde bile tartışılır tarafı yoktur" diye konuştu.

Suriye uçağının Türkiye sınırını ihlal ettiğini vurgulayan Davutoğlu, "Bizim sınırlarımız ulusal onurumuzdur. Birisi onu geçmeye çalışırsa cevabını alır" ifadesini kullandı. Davutoğlu, Suriye uçağının düşürülmesinin seçim malzemesi olarak kullanıldığı yönündeki eleştirileri de şöyle yanıtladı:

"Biz, Suriye rejimine mesaj gönderip 'şu günlerde Türkiye'de seçim var. Böyle bir şey bizim seçimde işimize yarar. Siz uçağınızı gönderin, bizim sınırı ihlal etsin, biz de vuralım' demiş olabilir miyiz? ya da Suriye rejimi bize bir iyi niyet jesti mi yaptı, tabiri caizse. Bu mümkün olmadığına göre, Suriye rejimi o ihlali yaptı. O ihlali yaptığında diyelim ki bizim Silahlı Kuvvetlerimiz, Hava Kuvvetlerimiz o ihlale cevap vermemiş olsaydı, vazifelerini yapmamış olurdu. Kendilerine verilen talimatı yapmamış olurlardı. Onlar kendilerine verilen talimatın gereğini yapıyorlar. Siyasi sorumluluk da bize aittir."

Bu konuda kimsenin Genelkurmay Başkanlığı'na yüklenmeye yeltenmemesi gerektiğini vurgulayan Davutoğlu, "Kimse hiçbir şekilde Genelkurmay Başkanlığımızı ve Türk Silahlı Kuvvetlerini siyasete çekmesin. Hesabı olan varsa bizimle görüşsün. O talimatı, o angajman kurallarını Türkiye Cumhuriyeti hükümeti almıştır, Başbakanımızın da talimatıdır. Gereği de yapılır. Yapılmıştır. Yapanları tebrik ediyoruz. Büyük bir vatanperverlikle görevlerini yapmışlardır. Yarın gerekirse yarın da yaparlar.  Bu ülkenin güvenliği ve hava sahası kimsenin üzerinde oyun oynayabileceği bir alan değildir" dedi.

Sınır ihlaliyle ilgili "gereği yapılmıştır" diyen Davutoğlu, "Yarın yapılırsa yine yapılır. Oy kullanma günü yapılırsa, biri cüret ederse yine mukabele edilir" ifadesini kullandı.

- Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Dışişleri Bakanı Davutoğlu Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement