Diyarbakır'a Şeyh Said Meydanı Talebi - Son Dakika
Güncel

Diyarbakır'a Şeyh Said Meydanı Talebi

Diyarbakır\'a Şeyh Said Meydanı Talebi

-diyarbakır'da Mustazaflar ile Dayanışma Derneği (Mustazaf-Der), Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı BDP'li Osman Baydemir'i ziyaret ederek, 1925 yılında idam edilen Kürt isyanı liderlerinden Şeyh Said adının, idam edildiği Dağkapı Meydanı'na...

13.03.2012 15:16

-diyarbakır'da Mustazaflar ile Dayanışma Derneği (Mustazaf-Der), Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı BDP'li Osman Baydemir'i ziyaret ederek, 1925 yılında idam edilen Kürt isyanı liderlerinden Şeyh Said adının, idam edildiği Dağkapı Meydanı'na verilmesini istedi.

Diyarbakır'da 1925 yılında İstiklal Mahkemeleri kararıyla 46 arkadaşıyla birlikte idam edilen Kürt isyanı liderlerinden Şeyh Said'in defnedildiği yerin belirlenmesi ve asıldığı Dağkapı Meydanı'na adının verilmesi için Mustazaf-Der, 110 bin imza topladı. Mustazaf-Der Genel Başkanı Hüseyin Yılmaz ve beraberindeki heyet, bugün Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'i ziyaret ederek topladıkları imza ve dilekçeyi teslim etti.

Mustazaf-Der Genel Başkanı Hüseyin Yılmaz, toplumsal bir barış olacaksa, bunun belki de Şeyh Sait'ten geçeceğini belirterek, Şeyh Said'in Türkler, hem Kürtler nazarında itibarının yüksek olduğunu söyledi. Bu saygınlığın korunabilmesinin toplumsal barışa hizmet edecek olan önemli bir adım olacağını vurgulayan Yılmaz, şöyle dedi:

"Devlet son zamanlarda helallaşmeden bahsediyor. Biz de hesaplaşma taraftarı değiliz. Ama helalleşme olacaksa, bu öncelikle devletin geçmişiyle yüzleşmesi ve mağduriyete uğrayan, mazlum olarak zulme uğrayan herkese hakkını vermesiyle, bu mağduriyeti gidermeyle, özür dilemeyle olacağına inanıyoruz. Bu helalleşmenin olabilmesi için özellikle Şeyh Sait ve dava arkadaşlarının iade-i itibarlarının sağlanarak, toplumsal barışa hizmet etmelerini istiyoruz. Bunun için önce devlet nezdinde pişmanlık belirtisi olacak. Çünkü helalleşme onu gerektiriyor. Yaptığı zulme, haksızlığa karşı bir pişmanlık olacak ve bir daha böyle bir zulmü reva görmeyeceğine dair bir irade beyanı olacak. Ayrıca gasp edilen bütün hakları iade edilecek. Şeyh Said ve arkadaşları bu konuda güzel bir misaldir. Bu hem halkımız hem Türkiye toplumu açısından önemli bir olaydır. Şeyh Said'in davası hem İslami hem insaniydi. Dolayısıyla bu taleplerin karşılanması toplumsal barışa hizmet edecek olan önemli bir adım olacaktır."

Yılmaz, Şeyh Said ve arkadaşlarınının defin işlemlerinin o dönemde belediye tarafından yapıldığını öğrendiklerini belirtti. Yılmaz, "Belediye arşivinden araştırılarak ortaya çıkarılması, yerinin tam olarak tespiti ve oranın mezarlık olarak koruma altına alınması gerekir. İnsanların geçerken Fatiha okuyacakları bir alanları olsun. Böylece bu zatların saygınlıklarını toplum olarak biz sağlayalım. Dağkapı'da boş bir alan var. Şeyh Said ve arkadaşlarının meftun oldukları yer var. Oranın isminin Şeyh Said Meydanı olarak değiştirilmesini istiyoruz. Bundan sonra gündelik yaşantımızda camia olarak 'Şeyh Said Meydanı' ismini kullanacağız. Talebimiz sizlerin bunu resmiyete geçirmenizdir. Resmi bir engel olsa bile, camia olarak o engeli aşmak için elimizden geleni yapmaya hazırız" dedi.

BAYDEMİR: MEMNUNİYETLE DEĞERLENDİRECEĞİZ

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, bu coğrafyaya onurlu bir barışın gelmesinin ön şartının yüzleşmek olduğunu ifade etti. Helalleşmenin yolunun da buradan geçtiğini vurgulayan Baydemir, şöyle dedi:

"Şeyh Said hadisesiyle ilgili o dönem zülmü vicdanlarımızda mahkum edilmeden ne kadar uzlaşabiliriz? Dersim İsyanı ve Seyid Rıza'ya yapılan zulümle yüzleşmeden aydınlık bir geleceği nasıl inşa edebilriz? 12 Eylül zulmü ile yüzleşilmeden aydınlık bir geleceği nasıl kurabiliriz? Helalleşmenin yolu, geçmişin vicdansızlıklarını bugünkü nesil ve bugünkü vicdanımızla mahkum etmektir. Halkımızın nazarında Şeyh Said ve arkadaşlarının itibarı en yükseklerdedir. Biz Şeyh Said ve arkadaşları için kimseden itibar talep etmiyoruz. Onların zaten halkımızın da, benim şahsımında yüreğınde ve zihninde itibarı çok yüksektir. Aslında özür dilenmesini istiyoruz. Karar mekanizmalarından o dönemde yapılan zulümle ilgili özür bekliyoruz. Pek çok mağdur ve mağduriyet gibi bekliyoruz. Bu ilk talep değil. Daha önce bazı sivil toplum örgütleri, cemaatler, inanç grupları hem Şeyh Sait ve arkadaşları için bir anıt inşaası, hem kendilerinin idam edildiği Dağkapı Meydanı'nın Şeyh Said Meydanı, hatta 'Kada Şera' (Aslanlar Meydanı) olması yönünde bir öneri geldi. Sizin önerinizi de alacağız. Büyük memnuniyetle bu talebi komisyonumuza havale edeceğiz. Belediye Meclisi'nde istişare edeceğiz. Bu sırada bütün cemaatlerimizi ve STK'ları davet edip bir istişare ortamı yaratacağız. Herkesin fikrini dahil edeceğiz. Ortak akıl ve vicdanla Diyarbakır için en hayırlısı olanı, aynı zamanda Şeyh Sait ve arkadaşlarına saygının ve hürmetin ifadesi olarak en doğru ve hayırlı olanı birlikte karar altına alacağız."

FB,BB(GG/İD) - Diyarbakır

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Diyarbakır'a Şeyh Said Meydanı Talebi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement