Diyarbakır Kanalizyasyon Sorunu Sandığı Boykot Ettirdi Arşiv - Son Dakika
Güncel

Diyarbakır Kanalizyasyon Sorunu Sandığı Boykot Ettirdi Arşiv

Diyarbakır Kanalizyasyon Sorunu Sandığı Boykot Ettirdi Arşiv

Diyarbakır'ın Lice ilçesine bağlı olan ve Hz. Ebubekir'in soyunun yaşadığı köy olarak bilinen Oyuklu köyünde oturan 661 seçmen 1 Kasım seçimlerinde köylerinde kurulan 2 sandığa köydeki kanalizyasyon sorunu çözülmediği gerekçesiyle boykot ederek gitmedi.

02.11.2015 15:14

Diyarbakır'ın Lice ilçesine bağlı olan ve Hz. Ebubekir'in soyunun yaşadığı köy olarak bilinen Oyuklu köyünde oturan 661 seçmen 1 Kasım seçimlerinde köylerinde kurulan 2 sandığa köydeki kanalizyasyon sorunu çözülmediği gerekçesiyle boykot ederek gitmedi. Sandıklara sadece 2 görevlinin oy attığını söyleyen muhtar İbrahim Savaş, köylerindeki kanalizyasyon ve sağlık evi sorunu çözülmeyene kadar bundan sonra hiç bir seçimde oy kullanmayacaklarını söyledi. Lice ilçe seçim kurulu yetkilileri köylülerin seçimi boykot ederek oy kullanmadıklarını doğruladı.

Lice ilçesine 32 kilometre uzaklıkta bulunan 2 bin nüfuslu ve 661 seçmeni olan Oyuklu köyü sakinleri, 1 Kasım seçimlerini boykot ederek sandığa gitmedi. 7 Haziran seçimlerine kadar Ak Partinin birinci parti olduğu köyde 7 Haziran seçimlerinde köydeki hizmetlerin Belediyelere devredilmesi ile HDP'nin birinci parti çıktığını söyleyen köy muhtarı İbrahim Savaş, "2014'e kadar il özel idaresi sonrasında ise Belediyenin köyümüzdeki başta kanalizyasyon sorunu olmak üzere sorunlarını çözmek için verdikleri sözlerini tutmaması üzerine 1 Kasım seçimlerini boykot kararı aldık. Biz bize verilen hizmete göre oylarımızı kullanacağımızı söyledik. Ama siyasetçiler buna inanmadı ve araya bir sürü siyasetçi girmesine rağmen biz sandığı protesto edip oyları kullanmadık" dedi.

Oyuklu köyü muhtarı Savaş, verdikleri oyun hizmet karşılığı olduğunu ve hizmet almadıkları sürece hiç bir seçimde oy kullanmayacaklarını ve bundan sonraki seçimleri de boykot edeceklerini ifade ederek, "Bundan sonra hiç bir siyasetçi bizim köye gelmesin. Dün köyde kurulan 1056 ve 1057 nolu sandıkları boykot ederek oy kullanmadık. Köyümüzün kanalizyasyonu açıkta akıyor ve sağlık evi için ihale yapılmasına rağmen gereği yapılmadı. Bizde bundan sonra hizmet almayana kadar oy kullanmayacağız"diye konuştu.

Lice ilçe seçim kurulu yetkilileri, Oyuklu köyünde 2 sandık kurulduğunu ve köylülerin seçimi boykot etmesi nedeniyle sandıklarda görevli 2 kişinin sadece oy kullandığını doğruladı.

HAZRETİ EBUBEKİR'İN SOYUNUN YAŞADIĞI KÖY OLARAK BİLİNİYOR

Lice, Hazro ve Kulp ilçelerinin üçgeninde yer alan Lice'ye bağlı bin 100 yıllık geçmişi olan Oyuklu Köyü, İslam peygamberi Hz. Muhammed'in dostu ve ilk halifesi olan Hz. Ebubekir'in torunlarına ev sahipliği yapan bölgedeki tek Arap köyü olma özelliğini taşıyor. Hz. Ebubekir'in torunu Şeyh Rıdvan'ın soyundan geldiklerini söyleyen 250 haneli 2000 nüfuslu köy halkı, Arapça dedikleri ancak içerisinde Arapça- Türkçe ve Kürtçe kelimeler bulunan farklı bir dil konuşuyor. Arapça bilenlerin dahi anlamadığı dili konuşan köy sakinleri, köy dışından gelenlerle Türkçe ve Kürtçe konuşarak anlaşıyor. Gelenek ve kültürlerini de koruyan köylüler, çevre köy ve ilçelerin ön yargılarla yaklaşması sonucu bölgede dışlandıklarından yakınıyor. Yüzyıllardır köy dışından ve kendi soylarından olmayan kimselere kız vermeyen köylüler, aynı zamanda soylarından olmayan ve kendi deyimleri ile 'soyları temiz olmayan'lardan kız da almıyor. Homojen yapılarını böylelikle koruyan köylüler, farklı dil ve gelenekleri nedeniyle çevre köylüler tarafından 'gayrımüslim', 'canavar' ve 'vahşi" olmakla suçlanmışlar.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Diyarbakır Kanalizyasyon Sorunu Sandığı Boykot Ettirdi Arşiv - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement