Dünya Barış Günü, Birleşmiş Milletler (BM) Türkiye Temsilciliği ve Türk Japon Vakfı tarafından düzenlenen "Dünya Barış Çanı" töreniyle Ankara'da kutlandı.
"Dünya Barış Çanı Derneği" tarafından 1989 yılında Ankara'ya bağışlanan barış çanının bulunduğu Botanik Parkı'nda düzenlenen törene, Türk Japon Vakfı Başkanı Prof. Dr. Tayyar Sadıklar, BM Türkiye Mukim Koordinatörü Kemal Molhotra, Japonya'nın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Takahiko Katsumata ile diplomatik misyon temsilcileri ve birçok davetli katıldı.
Türk Japon Vakfı Başkanı Tayyar Sadıklar, törende yaptığı konuşmada, "insanoğlunun dünyada ve Türkiye'de yeni savaşlar çıksın diye anlaşılmaz tahriklere başvurduğunu" vurgulayarak, tahriklerin başarılı olması halinde bugüne kadar savaşlarda ölenlerle kıyaslanmayacak kadar kayıp yaşanacağına dikkati çekti.
Son günlerde düzenlenen "teröre hayır" yürüyüşlerinde kardeşlik temasının işlenmesinin önemli olduğunu belirten Sadıklar, "Ülkemiz Türk, Kürt, Laz, Çerkez, Abaza, Gürcü ve Arap gibi birçok etnik grubun yıllardır kardeşçe yaşadığı bir ülkedir" dedi.
İnsanların hiçbir zaman savaştan yana taraf olmaması gerektiğini belirten Sadıklar, Atatürk'ün "Yurtta barış dünyada barış" sözünü hatırlattı.
Törende konuşan BM Türkiye Mukim Koordinatörü Molhotra ise barış çanı töreninde çalınacak çan ile dünyada barışı arzulayan tüm insanlara tercüman olunduğunu ifade etti.
Molhotra, "Bu tören ile savaşın yaşandığı coğrafyalardaki barışı arzulayan bizim gibi milyonlarca küresel vatandaşın isteklerine tercüman oluyor, entelektüel ve manevi anlamda onlarla aynı düşüncede olduğumuzu ifade ediyor, ihtilaflar, savaşlar ve terörizme karşı ahlaki vicdanın elçisi olacağımızı beyan ediyoruz" diye konuştu.
Japonya Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Katsumata da Türkiye'nin kendisi için "ikinci bir memleket" olduğunu belirterek, törene gelen davetlileri selamladı.
Katsumata, 1954 yılında Chiyoji Nakawaga adlı bir Japon vatandaşının savaş tecrübesinin ikinci defa yaşanmaması için BM'ye bir barış çanı hediye ettiğini ve bundan sonra Ankara'nın da aralarında olduğu 16 şehirde barış çanı kültürünün yaşatıldığını söyledi.
İkinci dünya savaşının üzerinden 70 yıl geçmiş olsa da halen dünyanın çeşitli bölgelerinde sorunlar yaşandığını ve pek çok kişinin mağdur olduğunu belirten Katsumata, milyonlarca insanın bu mağduriyetten dolayı evlerini terk ettiğini ifade etti.
Türkiye-Japonya dostluğunun da 2. dünya savaşı yıllarına dayandığını hatırlatan Katsumata, iki ülkenin istikrarlı ve barış dolu bir gelecek inşa etmek için her zamankinden daha fazla çalışması gerektiğini dile getirdi.
Sadıklar, Molhotra ve Katsumata'nın barış çanını birlikte çalmasının ardından verilen kokteylle tören sona erdi.
Son Dakika › Güncel › Dünya Barış Günü Ankara'da Kutlandı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?