Dünya Uyuşturucu Madde Kullanımı ve Kaçakçılıkla Mücadele Günü - Son Dakika
Güncel

Dünya Uyuşturucu Madde Kullanımı ve Kaçakçılıkla Mücadele Günü

Dünya Uyuşturucu Madde Kullanımı ve Kaçakçılıkla Mücadele Günü

Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Prof. Dr. Karaman: "Madde ve uyuşturucu bağımlılığının aslında bir hastalık olduğunu söyleyebiliriz. Biz olaya böyle bakıyoruz" "Bağımlıları ötekileştirmeden, bağımlı olanları kurtarma, aday olanları da bilinçlendirme yönünde farkındalık çalışmaları yapmayı hedef alıyoruz" İstanbul Emniyeti Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Bulduk: " Son 4 yıl içerisinde maalesef 274 binden fazla kişiye uyuşturucu ticareti yapmaktan ve kullanmaktan dolayı işlem yaptık"

26.06.2013 15:07

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Prof. Dr. İhsan Karaman, madde ve uyuşturucu bağımlılığının aslında bir hastalık olduğunu belirterek, "Biz olaya böyle bakıyoruz. Bağımlıları ötekileştirmeden, bağımlı olanları kurtarma, aday olanları da bilinçlendirme, farkındalık çalışmaları yapmayı hedef alıyoruz" dedi.

Türkiye Yeşilay Cemiyeti ile İstanbul Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce Dünya Uyuşturucu Madde Kullanımı ve Kaçakçılıkla Mücadele Günü kapsamında, Eminönü Meydanı'nda kurulan çadırda, 4 gün boyunca gençler ve aileleri  bağımlılık konusunda bilgilendirilecek.

"Hedef Sensin ve Yaşamayı Seç" konseptiyle düzenlenen organizasyonun açılış töreninde konuşan Karaman, bağımlılık yapan zararlı alışkanlıklar içerisinde uyuşturucu madde kullanımının önemli olduğunu belirterek, "Bu önem, olayın sadece sivil toplumun eğitim, farkındalık gibi faaliyetleri ötesinde bir suç teşkil etmesi ve emniyetle alakalı kısmından kaynaklanıyor. Problem öylesine büyük ki 2011'de yapılan araştırmalarda Türkiye'de diğer ülkelere kıyasla az gözükse de uyuşturucu madde kullanım yaşının düştüğü görülüyor" dedi.

Karaman, uyuşturucu maddeyi deneme yaşının ortaokul çağına kadar düştüğünü ifade ederek, bu konunun son derece önemli olduğuna dikkati çekti.

Prof. Dr. Karaman, şöyle devam etti:

"Gerek eğitimden sorumlu kurumlar, gerekse Türkiye Yeşilay Cemiyeti gibi sivil toplum kuruluşları, elbirliği ve işbirliği halinde özellikle yeni yetişen nesillerimizi madde bağımlılığı ve uyuşturucu kullanımının zararları, toplumsal olarak getirdiği felaket hakkında daha küçük yaşta bilinçlendirmeye başlamalıdır. Madde ve uyuşturucu bağımlılığının aslında bir hastalık olduğunu söyleyebiliriz. Biz olaya böyle bakıyoruz. Bağımlıları ötekileştirmeden, bağımlı olanları kurtarma, aday olanları da bilinçlendirme yönünde farkındalık çalışmaları yapmayı hedef alıyoruz. Aslında bugün burada başlattığımız ve 4 gün boyunca uzmanlarımızın çadırımıza gelen ebeveynlerle konuşarak, onları bilinçlerdirecekleri faaliyet, bunun güzel bir örneği."

-"Madde kullanımı, düşük gelirli ailelerin çocuklarında görülüyor"

Konunun birçok sosyal boyutunun da olduğunu, bağımlılığa giden yolda işsizliğin de önemli bir faktör olarak görüldüğünü vurgulayan Karaman, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bunun yanında madde kullanımı düşük gelirli ailelerin çocuklarında görülüyor. Eğer gelir dağılımındaki adaletsizlikler daha uygun şartlara getirilebilirse düşük gelir grupları ya da işsizlik sebebiyle madde bağımlılığı tehlikesi ile karşı karşıya kalan alt kültür gruplarında bu tehlike önlenebilecektir. Bir başka sorun, aile içinde şiddet ya da ileşitimsizliktir. Bu durumun yaşandığı ailelere yönelik psikososyal destek çalışmaları yapmak önemlidir. Gençlerin sosyalleşememeleri ve yanlızlığa itilmeleri de önemli bir etkendir. Dolayısıyla sağlıklı ortamlarda gençleri biraraya getirmek ve onlara bu şekilde katkı da bulunmak da bize düşen önemli bir görev."

- "İstanbul sokaklarında uyuşturucuya yönelik çok ciddi mücadele başladı"

İstanbul Emniyeti Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Özcan Bulduk da dünyada uyuşturucu kullanımının giderek arttığına dikkati çekerek, uyuşturucunun sadece sağlık problemi olmadığını, küresel istikrar ve sosyo ekonomik gelişimi de tehdit ettiğini söyledi.

Bulduk, dünyada her yıl 200 binden fazla insanın, uyuşturucu madde kullanması nedeniyle hayatını kaybettiğini ifade ederek, şu bilgileri verdi:

"TUBİM'in yaptığı araştırmada, 2011 yılında Türkiye'de uyuşturucuyu hayatında en az bir kere kullanmış olanların oranı yüzde 1,5'tir. Türkiye'de 2000 yılından itibaren yıllık olarak uyuştucudan ölenlerin sayısı 90-160 arasındadır. Bunların da 3'te birinden fazlası turistlerdir. Yani Türkiye, dünya devletleri arasında geniş açıyla bakarsak uyuşturucu konusunda en az sıkıntı yaşayan ülkedir. 4 yıldan beri İstanbul sokaklarında uyuşturucuya yönelik çok ciddi bir mücadele başladı. Son 4 yıl içerisinde maalesef 274 binden fazla kişiye uyuşturucu ticareti yapmaktan ve kullanmaktan dolayı işlem yaptık. Yani İstanbul için rakam yüksek ancak İstanbul polisinin tüm dünya narkotik kurumlarınca da taktir gören bir başarısı var."

Özcan Bulduk, uyuşturucu ile mücadele konusunda Türkiye Yeşilay Cemiyeti ile  "Hedef Sensin" başlıklı bir proje başlattıklarını anımsatarak, bunun dışında birçok projeyi birlikte yürüttüklerini, ortak çalışmalarının devam etmesini dilediğini söyledi.

Projenin açılış törenine katılan Ralli Pilotu Burcu Çetinkaya da 10 yıl önce sigarayı 6 yıl önce de alkolü bıraktığını anlatarak, "Benim için burada olmak çok özel. Çünkü bizzat kendim bağımlılıklarla mücadele ettim. Gerçekten burada bu şekilde konuşuyor olmak ayrı bir anlam ifade ediyor. Bu konuyla ilgili yapabileceğim herşey için hazırım. Çünkü sigarasız kahve içmenin tadını, alkolsüz yemek yemenin tadını alabilmenin ne kadar değerli olduğunu biliyorum. O yüzden bunu da elimden geldiğince herkesle paylaşmak istiyorum" diye konuştu.

Konuşmaların ardından, narkotik köpekleri gösteri yaptı. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Dünya Uyuşturucu Madde Kullanımı ve Kaçakçılıkla Mücadele Günü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement