Ekmeklerini Çapa Yaparak Kazanıyorlar - Son Dakika
Güncel

Ekmeklerini Çapa Yaparak Kazanıyorlar

Ekmeklerini Çapa Yaparak Kazanıyorlar

Manisa'nın Demirci ilçesinde gençleştirme çalışması çerçevesinde orman arazisine dikilen fidanların çapası köylerdeki kadınlar tarafından yapılıyor.

17.06.2014 14:06  Güncelleme: 14:27

Manisa'nın Demirci ilçesinde gençleştirme çalışması çerçevesinde orman arazisine yeni dikilen fidanların çapası çevre köylerdeki kadınlar tarafından yapılıyor.

Demirci'deki bin 400 rakımlı Akçakertik mevkisinde Orman İşletme Müdürlüğü tarafından bahar ayında dikimi yapılan çam fidanlarının bakımı çevre köylerdeki kadınlar tarafından el çapası ile yapılıyor. Gençleştirme sahaları içinde yeni dikilen çam fidanların bakımını üstlenen Sevinçler Mahallesi'nde yaşayan çoğunluğu 50 yaş üstü 40 kadın, günlük yaklaşık  2 hektarlık alanı çapalayarak yabani otlardan temizliyor.

Mahalle muhtarının gözetiminde sabahın erken saatlerinde ormana giden kadınlar akşam saatlerine kadar türkü söyleyerek çapa yapıyor. Kadınlar, bu işin karşılığında ise günlük 30 lira yevmiye alıyorlar.

Ormanlık arazinde geçen yıl gençleştirme yapıldığını belirten Sevinçler Mahallesi muhtarı Erdal Çalı, "Ormanlık arazi yeniden sürülerek fidan tohumu atıldı. Burası 5 bin dekarlık bir alan. Yeni yetişen fidanlarının dibinin otları ve bakımı yapılıyor. Dikilen bu fidanların bakımı da orman sahası mahallemize yakın olması nedeniyle bize verildi. Bu alanda mahallemizin tüm kadınları hep birlikte çalışıyorlar. Ailelerinin geçimine katkı yapıyorlar" dedi.

Fidan çapasını severek yaptıklarını belirten Fadime Kavak ise "Bu işin mahallemize verilmesi iyi oldu. Evlerimize ekmek parası götürmek ve çocuklarımızın rızkını kazanmak için çalışıyoruz. Orman tarafından yeni ekilmiş fidanları çapa yaparak ottan arındırıyoruz. İşimizi severek yapıyoruz" dedi.

Belli orman alanlarında her yıl planlı şekilde gençleştirme yaptıklarını bildiren Demirci Orman İşletme Müdürü Mustafa Ertem ise "Akçakertik mevkisi orman varlığı bakımından Demirci'de en büyük sahamız konumunda. Mayıs ve haziran aylarında yeni fidan dikimi yaptığımız alanlarda tabii yolla fidanlarımızın gelişmesi için bu uygulamayı yapıyoruz. Böylelikle ilçemize bağlı mahallelerimizde yaşayan kadınlarımız da aile bütçelerine katkı sağlamış oluyor" dedi. - Manisa

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ekmeklerini Çapa Yaparak Kazanıyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement