Samsun'un Bafra ilçesinde "2. Ekolojik Tohum Yaşam ve Tohum Takası Şenliği" yapıldı.
Bafra Ali Kale Turistlik Tesisleri çamlığında Organik Tarım Teknikerleri Derneği tarafından gerçekleştirilen "2. Ekolojik Tohum Yaşam ve Tohum Takası Şenliği" festival havasında geçti. Köylerden getirilen organik tohumlar ve ürünler bir taraftan takas edilirken bir taraftan da satışları yapıldı.
Organik Tarım Teknikerleri Derneği (ORTEK) Başkanı Öztürk Doğutaş, "Biz yerel tohumlarımızı üretmek, çiftçilerimize ulaştırmak, topraklarımızı zehirli atıklardan korumak, sularımızı korumak ve kısacası sağlıklı bir neslin geleceğini hazırlamak için biz bu yola baş koyduk" dedi.
Belediye Başkanı Zihni Şahin, "Günümüz dünyasında teknolojinin gelişmesi insan sağlığını o kadar tehdit eder duruma geldi ki, insanımız da bilinçsizce üretimi arttırma adına kullanmış olduğu gübrelerle suni bir şekilde üretimi arttırma yollarıyla buna büyük katkı sağladı. Bugün kendimize dönüş hareketi olarak gerçekten kaybettiğimiz değerleri kazanma adına şu yapılan çalışmalardan dolayı emek veren herkesi kutluyorum" diye konuştu.
Doç. Dr. Ali Kemal Ayan'ın yönettiği panelde katılımcılar ekolojik tarım, ekolojik tohum ve ekolojik değerler ile ilgili, bilgiler verdi. Ali Kemal Ayan, "Biz, Kızılırmak'ın bütün Anadolu'nun en bereketli topraklarını taşıdığı ovanın çocuklarıyız. Bu ova ve bu su kaynakları, bu biyoçeşitlilik hakikatten Bafra'nın en önemli hazinesi ve en büyük sermayesidir. Bu biyoçeşitliliğin, bu su ve toprak kaynaklarının bu bereketli yapının farkına varmamız gerekir. Ekolojik değerlerin kıymetini bilmemiz lazım. Bunları kimyasallarla yok etmeden, bütün dünya da bütün insanlığın aradığı ekolojik gıdaya doğru giden yolu Bafra'dan başlatmamız gerekiyor" şeklinde konuştu.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Temsilcisi Osman Aslan ise, "Bakanlık olarak organik tarımın yaygınlaştırılarak tüm gelir guruplarının tüketebileceği bir seviyeye ulaşmak için çok büyük bir çaba içerisindeyiz ve bu hedeflerimiz arasındadır. Organik tarımın hedefini tohum oluşturmaktadır. Bakanlığımız Ulusal Gen Bankası kurarak memleketimizdeki endemik ve kaybolmaya yüz tutmuş çeşitlerin gelecek nesillere aktarılmasını sağlamaya çalışmaktadır" ifadelerini kullandı.
Panelin ardından Bafra İhtiyar Delikanlılar Folklor Ekibi'nin gösterisi ile şenlik başladı. Hem piknik yapan hem eğlenen vatandaşlar açılan stantları gezerek bilgi sahibi oldu. Şenlikte yöresel yemekler yarışması yapıldı. Su böreğinde Gülseren Özkurt, nokulda Hatun Yeşilbaş ve lahana dolma yemeği yarışmasında da Gülseren Karakaş birinci oldu. Şenlikte vatandaşlara yemek ve dondurma ikramı yapıldı. - SAMSUN
Son Dakika › Güncel › Ekolojik Yerel Tohum ve Yaşam Şenliği - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?