"Engelli Hakları" Konferansı - Son Dakika
Güncel

"Engelli Hakları" Konferansı

"Engelli Hakları" Konferansı

Kırklareli Belediye Başkanlığı, Türkiye Sakatlar Derneği (TSD) Kırklareli Şubesi ve Kırklareli Kent Konseyi tarafından "Engelli Hakları" konferansı düzenlendi.

15.05.2013 17:10

Kırklareli Belediye Başkanlığı, Türkiye Sakatlar Derneği (TSD) Kırklareli Şubesi ve Kırklareli Kent Konseyi tarafından "Engelli Hakları" konferansı düzenlendi.

Kırklareli İl Halk Kütüphanesi toplantı salonunda gerçekleşen konferansta bir konuşma Yapan Türkiye Engelliler Federasyonu Başkan Yardımcısı Yılmaz Demirel, "Engelliler Haftası denildiği zaman sorunlarımızı dile getirdiğimiz, onlara çözüm önerileri aradığımız, basınla, sivil toplum kuruluşlarıyla, kamuyla birlikte çözümleri konuştuğumuz bir hafta olarak algılıyoruz. Bazı iyi niyetli dostlarımız bunu kutlayarak, bizleri 'farkında olmadan' rencide ediyorlar" dedi.

Engelli vatandaşların hayattan dışlanmasının üzücü bir durum olduğunu ifade eden Demirel, "2002 yılında Devlet İstatistik Enstitüsü tarafından o zaman yapılan bir araştırma neticesinde, nüfusumuzun yüzde 12,29'unu engelli, özürlü, sakat bireyler oluşturuyor. Hiçbir yurttaşımızın Allah'a, 'ben engelli doğayım' diye bir arzusu olmamıştır. Ülkemizde bölge bölge baktığımızda eğitimsizlik, akraba evliliği yer yer sanayileşmenin getirdiği iş kazaları, trafik terörü, özellikle doğuda yaşanan terörden dolayı mayın patlamalarının getirdiği sakatlıklar, son zamanlarda maçlardaki holigan terörünün getirdiği sakatlanmalardan dolayı, hiçbirimiz engelli, sakat olmak istemedik" diye konuştu.

Türkiye'de yapılan araştırmalara göre, birçok vatandaşın engellilere bakış açılarının kendilerini derinden yaraladığını belirten Demirel, "Ülkemizde yapılan bir araştırmaya göre vatandaşlara sorulan; 'engelli bir komşu ile yaşamak ister misiniz?' sorusuna, ülkemizin yüzde 78'i hayır dedi. Okullarda yapılan araştırmalarda, 'çocuğunuzun engelli bir çocukla okula gitmesini ister misiniz?' sorusuna yüzlerin üzerinde hayır çıktı. Toplumdan dışlanmamak lazım. Zihinsel engelli evlat sahibi olan anneler diyor ki; 'çocuğumun canını benden önce al, çünkü ben ölürsem çocuğuma bakacak kimse yok.' Biz bunlarla karşı karşıyayız. Engelsiz kentlerin oluşumunda yerel yönetimler, akademik kurumlar ve sivil toplum kuruluşlarının çok büyük önemi var" şeklinde konuştu. - KIRKLARELİ

Kaynak: İHA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement