Eroğlu: İki Müzakereci Süreci Adım Adım Hazırlayacak Kıbrıs Müzakere Süreci Yeniden Başladı - Son Dakika
Güncel

Eroğlu: İki Müzakereci Süreci Adım Adım Hazırlayacak Kıbrıs Müzakere Süreci Yeniden Başladı

Eroğlu: İki Müzakereci Süreci Adım Adım Hazırlayacak Kıbrıs Müzakere Süreci Yeniden Başladı

Kktc Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, ortak açıklamanın soyut ve yoruma açık ifadeler içerdiğini, bu nedenle böyle bir açıklama ile Kıbrıs sorununun çözüldüğünün düşünülemeyeceğini bildirirken, "Bizi kapsamlı çözüme götürecek olan; al-ver içeren yapılandırılmış bir süreçtir" dedi.

11.02.2014 17:39

Kktc Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, ortak açıklamanın soyut ve yoruma açık ifadeler içerdiğini, bu nedenle böyle bir açıklama ile Kıbrıs sorununun çözüldüğünün düşünülemeyeceğini bildirirken, "Bizi kapsamlı çözüme götürecek olan; al-ver içeren yapılandırılmış bir süreçtir" dedi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, bu çerçevede bugün tarafları adım adım çözüme götürecek tanımlanmış bir müzakere süreci önerdiklerini belirterek, iki müzakerecinin Cuma günü  bir araya gelip adım adım sürecin programını hazırlayacağını ve yapılandırılmış müzakerelerin netleştirileceğini söyledi. Eroğlu, "Biz Kıbrıslı Türkler 1963 ertesinde ortaklık dışına bırakılarak çok önemli bir travma ve çok acılar yaşadık. Bugün hala bu sorunun devam ediyor olmasının bedelini esasen Kıbrıslı Türkler ödemektedir" dedi. Eroğlu, ortak açıklama içerisinde, Ada'da yaratılacak yeni düzenin kimse tarafından tek yanlı olarak değiştirilemeyeceğini de kayıt altına aldıklarını, bunun kayıt altına alınmasının, 1963'ten bu yana yaşanılanlar dikkate alındığında büyük önem arz ettiğine vurguladı. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, uzun bir aranın ardından yeniden başlayan müzakerelerle ilgili bugünkü görüşmenin tamamlanmasının ardından ara bölgeden dönüşünde Cumhurbaşkanlığında basın açıklaması yaptı. Basının büyük ilgi gösterdiği basın açıklamasında Eroğlu, basının sorularını da yanıtladı. KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs müzakere sürecinin yeniden başlamasının ardından bugün ara bölgede Rum Lider Nikos Anastasiades ve ekibiyle birlikte ekibinin samimi ortamda görüşmelere başladığını söyledi.

Kapsamlı çözüm müzakerelerinin uzun bir aradan sonra gecikmeli de olsa yeniden başlamasından memnuniyet duyduğunu belirten Eroğlu, Kıbrıs Rum tarafında lider değişikliği olduğunu, ancak sürecin kaldığı yerden devam ettiğine işaret etti.

"ÖNCEKİ ÖNERİLERİMİZ MASADADIR"

Eroğlu, bu nedenle daha önce yaptığı önerilerin müzakere masasında olduğunu ve bugün bunu müzakere masasında açıkça ortaya koyduğunu anlattı. Ortak açıklamanın soyut ve yoruma açık ifadeler içerdiğini, bu nedenle böyle bir açıklamayla Kıbrıs sorununun çözüldüğünün düşünülemeyeceğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Eroğlu, "Bizi kapsamlı çözüme götürecek olan; al-ver içeren yapılandırılmış bir süreçtir" dedi.

Eroğlu, bu çerçevede bugün tarafları adım adım çözüme götürecek tanımlanmış  müzakere süreciönerdiklerini, ayrıca egemenlik, iç vatandaşlık ve yetkiler gibi konularda tarafların yapacağı somut önerilerle müzakere edilerek bu konuların sonuçlandırılması gerektiğine işaret ettiklerini anlattı.

"SORUNUN BEDELİNİ KIBRISLI TÜRKLER ÖDEMEKTEDİR"

Kıbrıs Türk tarafının bunların tümüyle ilgili somut önerilerinin hala masada olduğunu vurgulayan Eroğlu, şöyle devam etti:

"Biz Kıbrıslı Türkler 1963 ertesinde ortaklık dışına bırakılarak çok önemli bir travma ve çok acılar yaşadık. Bugün hala bu sorunun devam ediyor olmasının bedelini esasen Kıbrıslı Türkler ödemektedir. Zaten garanti anlaşması içerisinde halen var olan ayrılma yasağı yanında bu ortak açıklama içerisinde, adada yaratılacak yeni düzenin kimse tarafından tek yanlı olarak değiştirilemeyeceğini de kayıt altına aldık. Bunun kayıt altına alınması, 1963 'ten bu yana yaşadıklarımız dikkate alındığında büyük önem arz etmektedir."

Cumhurbaşkanı Eroğlu, bugünkü görüşmede her iki müzakerecinin gelecek hafta Atina ve Ankara'ya yapılması planlanan ziyaretlerini gerçekleştirmelerini önerdiklerini ifade ederek, bu konuda tarihin netleştirilmesinin Türkiye ve Yunanistan Dışişleri Bakanlıklarına bağlı olduğunu kaydetti.

MÜZAKERECİLER CUMA BİR ARAYA GELECEK

Eroğlu, iki müzakerecinin, müzakere sürecinin nasıl yapılacağını detaylandırmak ve planlamalarını yapmasını önerdiklerini belirterek, iki müzakerecinin Cuma günü bir araya gelip adım adım bu sürecin programını hazırlayacağını ve yapılandırılmış müzakerelerin netleştirileceğini vurguladı. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. Eroğlu, Aleksanre Downer'in bugün görüşmede yer almamasının sebebinin ailevi nedenlerden dolayı olduğunu, Downer'in bugün torununun dünyaya geldiğini belirtti. Eroğlu, ortak metin ile ilgili "uluslararası camia artık devrede mi?" sorusu üzerine Kıbrıs sorununun yıllardır sürdüğünü, uluslararası bir mesele olduğunu, BM'de yer aldığını, bu yüzden böyle bir soruna dıştan müdahalelerin olabileceğini, ancak bu konuda ortak metne buradaki iki tarafın onay verdiğini ifade ederek, önemli olanın müzakerelerin başlaması olduğuna dikkat çekti.

"ORTAK AÇIKLAMA KIBRIS SORUNUNA ÇÖZÜM BULMAZ"

Ortak açıklama ile Kıbrıs sorununa çözüm bulunamayacağını vurgulayan Eroğlu, çözümün, müzakere masasında bulunacağına işaret etti. Eroğlu, bugün müzakere masasında bir olumsuzluk yaşanmadığını, oldukça samimi bir ortamda görüşmenin geçtiğini, orada yapılan konuşmalarda, bir sonuca varma düşüncesinde olduklarını, mutlaka her iki halkın kabul edebileceği ve yaşayabilir bir anlaşma olma içerisinde olduklarını iki lider olarak ortaya koyduklarını kaydetti.

ÇAPRAZ ZİYARETLER

Müzakerecilerin çapraz ziyaretleri konusunda istemin Rum tarafından geldiğini, bu konuda Türk Dışişleri Bakanlığı ile yaptıkları istişareler sonucu bu ziyaretlerin karşılıklı ve eş zamanlı olması şeklinde şartlı bir şekilde kabul edildiğini anımsatan Eroğlu, bu ziyaretlerin tek taraflı olamayacağını, ziyaretlerde karşılıklı zamanlamanın olması gerektiğini, ziyaretlerin fazla da geciktirmeye gerek olmadığına inanç belirtti. Eroğlu, müzakerelerin başladığını ve çapraz görüşmelerin yapılabileceğini kaydetti. Müzakere masasında ilk görüşmede güven artırıcı önlemlerin olacağının söylendiğinin sorulması üzerine Eroğlu, müzakerecilerin Cuma günü bir araya gelerek programı hazırlayacaklarını, dolayısıyla hangi konuyla başlanacağının tartışılmadığını söyledi.

Eroğlu, güven artırıcı önlemlerin karşısında olmadıklarını, Maraş konusunun gündeme gelmesi durumunda bunu değerlendireceklerini, ancak şu anda masaya konmuş bir önerinin olmadığını belirterek, Maraş'ın masaya gelmesi durumunda cevaplarını vereceklerini kaydetti.

"HALKLARIMIZI ANLAŞMAYA HAZIRLAMALIYIZ"

Kıbrıs Türk tarafının önerisinin; her iki tarafında da halkını bir anlaşmaya hazırlaması olduğunu ifade eden Eroğlu, "Hep menfi konuşulduğu sürece halkı ortaya çıkacak bir anlaşmada müspet bir oy kullanması yönünde yönlendirmeniz mümkün değil, dolayısıyla biz iyi niyetle ortaya koyduğumuz öneri; her iki tarafın da halkını bir anlaşmaya hazırlayıcı konuşmalar yapması ve bir birimizi suçlamaktan kaçınması" diye konuştu. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, müzakerelerin 3-5 ayda tamamlanabileceği söyleminin hatırlatılması üzerine, bunu müzakerelerde konular başlıklar açıldıkça görüleceğini, ancak kendi temennilerinin; kısa bir süre içerisinde sonuca varmak olduğunu vurguladı. Eroğlu, müzakere yönteminin sorulması üzerine, onun büyük ihtimal Cuma günü müzakerecilerin masaya oturmasının ardından belirleneceğini, müzakerecilerin liderlerden daha sık görüşeceklerini, ortak açıklama metnine göre de liderlerin son kararı vereceğini anımsatarak, liderlerin kabul ettiği taktirde anlaşmanın referanduma sunulabileceğine dikkat çekti. Müzakerecilerin görüşmeler ilerledikçe sadece kendileriyle istişare değil, bazen liderlerin de müzakere masasına katılmasını ve düşünceleri masaya konan görüşleri önerileri paylaşmalarını isteme hakkına sahip olduklarını anlatan Eroğlu, ortak metinde yer alan ve boş bulunan 8. madde ile ilgili sorulan soru üzerine ise "8. madde yine boştur" cevabını verdi.

Eroğlu, bugün bu konuda iki tarafın önerilerinin bir noktada buluşturulamadığını, o yüzden kendi önerisiyle bu maddeye bir şey yazılmadığını belirterek, bu maddenin iki müzakerecinin bir araya gelmesi ve programı yapmasını içerdiğini kaydetti. İsrail'in bugün tatbikat yapması konusunu önceki gün kendisine ziyaret gerçekleştiren İsrail'in Kıbrıs Büyükelçisi ile konuştuğunu ifade eden Eroğlu, büyükelçinin kendisine söylediğinin; kendi hava sahalarının sınırlı olduğundan, sadece hava sahasından faydalandıkları olduğunu dile getirdi.

"HEDEF YAŞAYABİLİR KALICI BİR ANLAŞMA"

Eroğlu, Kıbrıs etrafındaki doğal kaynakların sürece etkisinin ne olacağının sorulması üzerine ise bu konunun bugüne kadar görüşmelere olumlu etki yapmadığını, Rumların çıkacak doğalgazdan Kıbrıslı Türklerin de hakkı olduğunu reddetmediğini, ancak doğal gazın etkilerini ancak müzakere masasında göreceklerini, temennilerinin; Kıbrıs'ta yaşayabilir kalıcı bir anlaşmaya ulaşmak olduğunu vurguladı. Doğalgazın sadece Kıbrıs'ı değil Akdeniz'de sınırı olan her ülkeyi ilgilendirdiğini, önemli olanın Kıbrıs Türk halkının haklarını içerecek bir anlaşmanın gerçekleşmesi olduğunu vurgulayan Eroğlu, "Hedef budur" dedi.

ANASTASİADİS: İYİ BİR BAŞLANGIÇ

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, ortak açıklamaya ilişkin ilk yorumunda "iyi bir başlangıç" ifadesini kullandı. Anastasiadis, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'yla ara bölgede gerçekleştirilen görüşmenin ardından Rum Başkanlık Sarayı'na dönüşünde yaptığı ilk açıklamada, "iyi bir başlangıç" yorumunda bulundu. Anastasiadis Rum başkanlık sarayına girişte gazetecilerin "her şeyin yolunda mı?" sorusuna "iyi bir başlangıç" yanıtını veren Anastasiadis'in kısa bir süre içerisinde ikinci bir açıklama yapması bekleniyor. - Lefkoşa

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Eroğlu: İki Müzakereci Süreci Adım Adım Hazırlayacak Kıbrıs Müzakere Süreci Yeniden Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement