ADDİS Etiyopya Başbakanı Hailemariam Desalegn, Sudan'la su güvenliği, siyasi entegrasyon, güvenlik ve terörle mücadele konularında mutabakat zaptı imzaladıklarını belirtti.
Etiyopya'nın resmi televizyonu ETV'nin haberine göre 75 kişilik Sudan Kamu Diplomasisi heyetini kabulünde konuşan Desalegn, "Sudan ve Etiyopya Afrika boynuzunda kalkınma, barış, güvenlik ve istikrara önem veriyor. İki ülkenin liderleri, su güvenliği, bölgedeki sorunların çözümü, terörle mücadele, ekonomik, siyasi ve güvenlik entegrasyonunu sağlama konularında mutabakat zaptı imzaladı." dedi.
Desalegn, Sudan ve Etiyopya'nın yakaladığı siyaset, ekonomi ve güvenlik alanındaki bütünleşme sayesinde Afrikalıların rüyasının gerçekleştiğini ifade etti.
Desalegn, Hedasi Barajı'nın Sudan ve Etiyopya halklarına büyük fayda sağlayacağını ve kalkınma konusundaki umutlarını gerçekleştireceğini, barajın Mısır ve Sudan'a bir zararı olmayacağını kaydetti.
Etiyopya'nın Nil Nehri üzerine inşa etmeyi planladığı Hedasi Barajı sebebiyle nehrin kollarından biri olan Mavi Nil'in yatağını değiştirmeye başlaması, Mısır ile Etiyopya arasında gerginliğe neden olmuş, proje hakkında karşılıklı yapılan açıklamalar iki ülke ilişkilerini olumsuz etkilemişti. Söz konusu ülkeler, Sudan'ın da katılımıyla mart ayında anlaşmazlıkların giderilmesi için iyi niyet anlaşması niteliğinde bir ön anlaşma imzalamıştı.
Son Dakika › Güncel › Etiyopya Başbakanı Desalegn Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?