Türkiye'nin 21.8 milyon hektarlık orman varlığı bulunduğunu ve son 10 yılda 2.8 milyar fidan dikildiğini kaydeden Bölge Müdürü Abdurrahman Acer, orman yangınlarının da deprem gibi bir afet olduğunu ifade etti. Buna karşın afetlerin aksine orman yangınlarının yüzde 94'ünde insan ihmalinin bulunduğuna dikkat çeken Acer, "Nemin yüksek olduğu ve rüzgarın olmadığı dönem ormanların yararınadır. Nem sıcaklığın etkisini arttırıp insanları bunaltır ama bu ormanların lehinedir. Bu dönemde yangın riski azalır. Nemin olduğu ve rüzgarın olmadığı dönemlerde insanların yaptığı hareketlerin, nemin olmadığı ve rüzgarın olduğu dönemlerde yapılması halinde orman yangını olur. Örneğin piknik ateşini nemli bir ortamda kontrol altında yakabilirsiniz. Ama yangın riskinin olduğu dönemlerde bunu yaparsanız felakete yol açarsınız. Eylül ayı rüzgar hareketliliğinin başladığı, mevsim değişikliğinin olduğu ve nemin düştüğü çok riskli dönemdir. Yaz mevsiminden sonbahara geçişte riskli bir ortam var. Orman yangınlarındaki ihmal oranı eğitim oranı ve bilinç seviyesi arttığında düşecek."diye konuştu.
DUYARLILIK ÇAĞRISI
Yangına karşı insanları duyarlı olmaya çağıran Acer, şunları kaydetti:
"Dolayısıyla insanlar ne yaparsa yapsın ama bilinçli yapsın. 'Vatandaşların ormanlara girmesi yasaklanmalı' denilmiyor. Ormanlarımız da milletimiz için var. Ama piknik yaparken piknik alanları kullanılmalı ve tedbir alınmalı. İçilen sigara ormana atılmasın. Bahçenizi temizledikten sonra atıklarınızı dikkatlice yakın. Anız yakmak yasak. Bu yapılmamalı. Dikkatli ve duyarlı olunmalı. Yangın ihbar hattı 'Alo 177' aranmalı. Buna karşın Akdeniz iklim kuşağında olan ülkeler arasında Türkiye orman yangınlarında daha iyi konumda. Yunanistan'da son 10 yılda yanan orman alanı yüz ölçümünün yüzde 4'üne tekabül ederken, Türkiye'de bu oran binde 6'lar civarında. Üstelik Yunanistan'ın bizim ormanlık alanımızın 3'te 1'i kadar ormanlık alanı var."
15 DAKİKADA MÜDAHALE AMAÇLANIYOR
Geçen yıl Adana'da 186 orman yangını çıktığını söyleyen Acer, bu yıl ağustos sonuna kadar 105 yangının olduğunu söyledi. Geçen yıl yangına ilk müdahale süresinin ortalama 28 dakika olduğuna dikkat çeken Acer, şöyle konuştu:
"Bu yıl müdahale süremiz ortalama 16 dakika 40 saniyeye düştü. Yıl sonunda bunu 15 dakikanın altına düşürmeyi amaçlıyoruz. Arazi şartlarına uygun 60 arazöz, 20 su tankeri, 29 ilk müdahale ekibi aracı, 1 yangın söndürme uçağı ve 1 helikopter, 48 yangın gözetleme kulesi, 58 ayrı noktada yangına ilk müdahale ekibi ve 700 yangın söndürme işçisiyle yangına karşı hazırlıklıyız."
Son Dakika › Güncel › Eylül Ayında Orman Yangını Uyarısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?