Festivallerde İçki Sigara Denetimi Yapılıyor - Son Dakika
Güncel

Festivallerde İçki Sigara Denetimi Yapılıyor

Festivallerde İçki Sigara Denetimi Yapılıyor

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Muharrem Balcı, festivallerde içki sigara denetimi girişimine ilişkin, kimsenin tercihlerine karışma lüksü olmadığını belirtti.

24.07.2012 12:32  Güncelleme: 13:14

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Muharrem Balcı, festivallerde içki-sigara denetimi girişimine ilişkin, Yeşilay'ın müziğe ve eğlenceye karşı olmadığını, kimsenin de tercihlerine karışma lüksü olmadığını belirterek, "Yeşilay gerekeni yapmış ve bağımlılıklarla mücadelede önemli bir aşamaya gelinmesini sağlamıştır" dedi.

Balcı, yaptığı yazılı açıklamada, 7 Temmuz'da Parkorman'da, 13-14 Temmuz tarihlerinde Santralistanbul'da düzenlenen festivallerle ilgili olarak cemiyetleri aleyhine basında çıkan olumsuz değerlendirmelere karşın, vatandaşlardan çok sayıda tebrik telefonu ve e-posta aldıklarını belirtti.

Söz konusu festivallerde 11 yıldır hiçbir şekilde yaş denetimi ile alkol satış ve dağıtım denetimi yapılmadığını savunan Balcı, "Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (TAPDK) 7 Ocak 2012 tarihli yönetmeliği uyarınca bu denetimleri yapmak ilgili kamu kurumlarının görevidir. Yeşilay'ın resmi kurumlara yaptığı bu başvuru söz konusu yönetmeliğin hayata geçirilmesine yönelik hukuki bir girişimdir" ifadelerini kullandı.

Balcı, Yeşilay'ın tarihi misyonuna uygun olarak bugünkü alkol politikaları tartışmalarına kamu sağlığı adına taraf olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti.

"Yeşilay, varoluş ve uğraş nedenlerine dayanarak ve her zaman olduğu gibi hukuk yolunu tercih ederek İstanbul Valiliği'ne dilekçe vermiş, yasal düzenlemeler uyarınca bu etkinliklerde yaş denetiminin yanı sıra, alkol ve sigara satış ve dağıtımının denetlenmesini ve sigara ve alkol firmalarının doğrudan veya dolaylı sponsor olmalarının engellenmesini talep etmiştir. Yeşilay buna karşın toplumda infial uyanmaması için hiçbir şekilde sokak gösterisi yapmamıştır, gönüllülerini de bu türden bir girişime karşı engellemiştir. Sonuçta İstanbul Valiliği ilk defa bu etkinliklerde yaş denetiminin yanı sıra sigara ve alkol satış ve denetimi yapmış, organizasyon firması da alkol markasının sponsorluktan çekildiğini açıklamıştır. Bir başka ifadeyle maksat hasıl olmuştur. Yeşilay müziğe ve eğlenceye karşı değildir. Kimsenin tercihlerine de karışma lüksü yoktur. Ancak takdir edilmelidir ki her sivil toplum kuruluşunun varoluş nedenleri ve duyarlılıkları vardır. Yeşilay da başta sigara ve alkol olmak üzere her türlü bağımlılığa karşı mücadele için teşekkül etmiş bir kuruluştur."

Kimsenin kendine ve başkasına zarar verme özgürlüğü olmadığının tüm ulusal ve uluslararası hukuk sistemlerinin ve semavi ve beşeri dinlerin ortak ilkesiyken, başka bir tavrın Yeşilay'dan beklenmemesi gerektiğini belirterek,

"Yeşilay gerekeni yapmış ve bağımlılıklarla mücadelede önemli bir aşamaya gelinmesini sağlamıştır" dedi.

Muhabir: Sefa Mutlu/ Nurhan Çorlu

Yayıncı: Sabri Çelebioğlu - İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Festivallerde İçki Sigara Denetimi Yapılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement