Tarihi Filistin toprakları üzerinde kurulan İsrail'in 1976 yılında yüzlerce dönümlük toprağa el koymasının ardından işgale direnişin sembolü haline gelen Toprak Günü'nün kırkıncı yıl dönümünde Filistin'de protestolar düzenlendi.
Kuzeydeki Celile bölgesinde yer alan Errabba köyündeki şehitler anıtına çelenk konulması ve bir dakikalık saygı duruşunda bulunulması ile başlayan gösteriye katılan yüzlerce Filistinli, ellerinde Filistin bayrakları ile yürüyüşe geçerek İsrail işgaline karşı sloganlar attı.
İsrail parlamentosu Knesset'teki birçok Arap milletvekili ile 1948 İslami Hareketi yöneticilerinin yanı sıra bazı Arap Hıristiyanların da katıldığı gösteride gençler, üzerinde "1976 Toprak Günü" yazılı tişörtler giydi. Gösteri, aralarında milletvekillerinin de bulunduğu bazı kişilerin konuşma yapmasının ardından son buldu.
Güneydeki Negev bölgesinde yer alan Um El-Hayran köyündeki gösteriye katılan yüzlerce Filistinlinin arasında yer alan Knesset'teki Birleşik Arap Listesi'nin Başkanı Ayman Odeh, basına yaptığı açıklamada, Toprak Günü'nün ülkedeki Arap toplumu için çok önemli olduğunu vurguladı.
Kırk yıl önce insanların sokaklara çıkarak İsrail'in topraklarına el koyma politikasını protesto ettiğini hatırlatan Odeh, "1976'da halk 20 bin dönümlük toprağın gasbedilmesini protesto etmişti. Bugün ise İsrail güneydeki Negev bölgesinde 800 bin dönümlük bir toprağa el koymayı planlıyor. Bugünkü protestolar İsrail'in bu ayrımcı politikalarına karşı yüksek sesle bir haykırıştır." diye konuştu.
İsrail'deki Arap Vatandaşları İzleme Yüksek Komitesi Başkanı Muhammed Bereke de AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Celile'de halkımıza karşı işlenen suçun üzerinden kırk yıl geçmesine rağmen biz hala gösteriler düzenleyerek şu mesajı veriyoruz; vatanımızı terk etmeyeceğiz ve topraklarımızda varlığımızı sürdüreceğiz. Bugün de İsrail'in topraklarımızı çalma girişimlerini protesto edeceğiz." ifadelerini kullandı.
Toprak Günü dolayısıyla işgal altındaki Batı Şeria ve Gazze'de de gösteriler düzenlendi.
Batı Şeria'nın Ramallah kentinin batısındaki Ofer Hapishanesi çevresinde düzenlenen ve işgalin bitirilmesi için sloganların atıldığı gösteriye, İsrail askerleri, gerçek ve plastik mermi ve göz yaşartıcı gaz kullanarak müdahale etti. Çok sayıda kişi gazdan etkilenirken, İsrail askerlerinin göstericileri darbettiği görüldü.
İsrail, 30 Mart 1976'da Filistinlilere ait binlerce dönüm araziye el koymuştu. Filistinliler olayı protesto etmek için genel grev yapmış, İsrail güçlerinin göstericilere ateş açması sonucu 6 kişi ölmüş, yüzlerce kişi yaralanmıştı. Bu nedenle Filistinliler her yıl 30 Mart'ta işgale karşı etkinlikler düzenliyor.
İsrail, Filistin topraklarının yüzde 85'ine el koydu
Filistin İstatistik Merkezinin Mart 2015 verilerine göre İsrail, 27 bin kilometrekarelik Filistin topraklarının yüzde 85'ine el koymuş durumda. Filistinliler ise bu alanın sadece yüzde 15'ini kullanabiliyor.
İsrail'in fiili işgali altında olan Batı Şeria'da yaklaşık 400 bin, Doğu Kudüs'te ise 200 bin Yahudi yerleşimci bulunuyor. Uluslararası hukukta Yahudi yerleşimler gayrimeşru kabul ediliyor. İki milyon Filistinlinin yaşadığı Gazze Şeridi ise 2007'den beri İsrail ablukası altında bulunuyor.
Son Dakika › Güncel › Filistin Toprak Günü'Nün 40. Yıl Dönümü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?