Fotoğrafçılar Tarihi Alanlardaki Aydınlatmadan Şikayetçi - Son Dakika
Güncel

Fotoğrafçılar Tarihi Alanlardaki Aydınlatmadan Şikayetçi

Fotoğrafçılar Tarihi Alanlardaki Aydınlatmadan Şikayetçi

Tarih kenti Şanlıurfa'da fotoğraf sanatçıları, şehir merkezindeki turistik alanlarda yer alan ışıklandırmaların turizmi olumsuz etkilediğini savundu.

12.01.2016 13:52

Şanlıurfa'nın tarihi mekanlarındaki aydınlatmanın yetersiz olduğunu Küçük, "Tarihi mekânların ışıklandırılmalarının olmaması, yetersizliği ve bozuk olması veya hiçbir şekilde ışıklandırmanın yapılmamasından dolayı Urfa turizm ve tanıtım açısından en büyük yaralar ve kayıplar vermektedir" dedi.

Urfa'daki tarihi mekanların aydınlatmalarının yetersiz olduğunu dile getiren Profesyonel Fotoğraf Sanatçıları Yönetim Kurulu Başkanı Yasin Küçük, bunun Urfa'nın turizmine önemli ölçüde zarar verdiğini söyledi. Tarihi mekanlardaki ışıklandırmanın yetersiz olduğunu defalarca gündeme getirdiklerini belirten Küçük, " Türkiye'nin göz bebeği tek tanrılı dinler için kutsal sayılan, Hz. İsa'nın kutsadığı, Hz. İbrahim peygamberin doğduğu topraklar kabul edilen, İdris peygamberin kurduğu şehirlerden biri kabul edilen şehrimizdir. Urfa'nın değerli hazineleri olan; Halil-ür rahman Gölü, Aynı Zeliha Gölü, Urfa Kalesi ve çevresi, Dergâh platosu, Şanlıurfa Müzesi ve çevresi, Kızılkoyun şehir surları ve Kızılkoyun Kaya Mezarları, Mahmutoğlu Kulesi (Şanlıurfa Kent Müzesi), Gümrük Hanı, tarihi camiler ve tarihi mekânların gece ışıklandırmasının yetersiz olduğunu defalarca gündeme getirmiştik" dedi.

'IŞIKLANDIRMA HARAP VAZİYETTE'

Her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği tarihi alanların ışıklarının büyük çoğunluğunun patlak ve yetersiz olduğu vurgulayan Küçük, geçmiş yıllarda büyük rakamlar harcanarak yapılan ışıklandırmanın bugün harap bir vaziyette olduğunu belirtti. Küçük, "Urfa'ya gelen birçok kişi ve fotoğrafçı dostlarımızın bize ilettiği şikâyet; Halil-ür rahman Gölü, Aynı Zeliha Gölü, Urfa Kalesi ve çevresi, Dergâh platosu, Şanlıurfa Müzesi ve çevresi, Kızıl koyun şehir surları ve Kızıl koyun Kaya Mezarları, Mahmutoğlu Kulesi (Şanlıurfa Kent Müzesi), Gümrük Hanı, tarihi camiler ve tarihi mekânların ışıklandırılmalarının olmaması, yetersizliği ve bozuk olması veya hiçbir şekilde ışıklandırmanın yapılmamasından dolayı Urfa turizm ve tanıtım açısından en büyük yaralar ve kayıplar vermektedir. Şehir ve ülke tanıtımları genelde görsel materyallerden oluşmaktadır" diye konuştu.

'PROFESYONEL KİŞİLER TARAFINDAN YAPILMALI'

Tarihi camiler ve tarihi mekânların çevresinin aydınlatılması işinin, bu işi çok iyi bilen ve daha önce deneyimleri olan profesyonel ekiplerce yapılması gerektiğini aktaran Küçük şunları kaydetti: "Unutulmaması gereken şey; çevre düzenleme ve ışıklandırma çalışmalarının profesyonel bir ekip ve konunun uzmanları tarafından yapılması bu bölgelerin görsel zenginliğini arttıracak, bundan dolayı yerli ve yapancı turistlerin Urfa'ya gelmesini sağlayacak ve bundan Urfa ve Urfalılar maddi ve manevi kazançlar elde edecektir. Özellikle turist sayısının yükselmesi Urfa esnafına, otel ve gıda sektörleri başta olmak üzere birçok alanda Urfa'nın menfaatine olacaktır. Unutulmamalıdır ki; yatırım yapmazsanız turizmden aldığınız pay en aşağıda olacaktır. Şehre yatırım şehrin geleceğine yapılan yatırımdır. Halil-ür rahman Gölü ve çevresi, Aynı Zeliha Gölü ve çevresi, Urfa Kalesi, Dergah platosu, Şanlıurfa Müzesi ve çevresi, Kızıl koyun şehir surları ve Kızıl koyun Kaya Mezarları, Mahmutoğlu Kulesi (Şanlıurfa Kent Müzesi), Gümrük hanının, tarihi mekanların. Tarihi camilerin bulunduğu alanların yönetmek ve denetlemek için güçlü bir alan yönetimi kurulu oluşturulmalıdır. Problem ve sıkıntıları çözmemek için kurumlarını topu birbirine attığı bir yapı istemiyoruz. Çözüm üreten problem çözen bir kurul oluşturulmasını arzu ediyoruz. Buradan etkili ve yetkili makamlar göreve davet ediyoruz. İyi aydınlatılmış bir şehir ve mekânlar, dikkat çeker, algı oluşturur, zihinde kalır."
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Fotoğrafçılar Tarihi Alanlardaki Aydınlatmadan Şikayetçi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement