Fransa'da geçen hafta istifa eden eski Adalet Bakanı Christiane Taubira, terör suçuyla mahkum edilenlerin vatandaşlıktan çıkarılmasının "orantısız" bir cezalandırma biçimi olduğunu ve toplumda tehlikeli sonuçlara yol açacağını belirtti.
Le Figaro gazetesi, Taubira'nın yarın piyasaya çıkacak "Gençliğe mırıldanmalar" adlı kitabından bazı kısımları okuyucularıyla paylaştı.
Taubira kitabında, olağanüstü halin ilanını kolaylaştırması planlanan ve terörün önlenmesi için pek çok tedbir öngören, cuma günü Ulusal Meclis'e sunulacak anayasa tasarısında yer alması beklenen "terör suçlularının vatandaşlıktan çıkarılması" uygulamasını eleştirdi.
Vatandaşlıktan çıkarmanın etkisiz bir cezalandırma metodu olduğunu öne süren Taubira, uygulamanın toplumda eşitsizliklere yol açacağını savundu.
Cezalandırma yöntemlerinde orantısız davranılmaması gerektiğine dikkati çeken Taubira, uluslararası sözleşmelerde yer alan hükümleri örnek gösterdi.
Taubira kitabında, "Bir ülke vatandaşlarıyla ilgili sorunlarını çözmek zorundadır. Bütün ülkeler istenmeyen adam ilan ettiği vatandaşlarını sürgüne yollasa dünya ne hale gelirdi?" ifadelerini kullandı.
Vatandaşlıktan çıkarılanların uzun vadede toplum için tehlikeli sonuçlara yol açacağını vurgulayan Taubira, kitabında sol partilere kimliklerine sahip çıkarak konuya ilişkin mücadele etme çağrısında bulundu.
Hükümetin anayasa değişikliği önerisi ve olağanüstü halin üç ay daha uzatılmasını öngören tasarı Ulusal Meclis'te cuma günü tartışılacak.
Geçen hafta çarşamba günü istifa eden Taubira, terör suçuyla bağlantılı olarak vatandaşlıktan çıkarılma uygulamasına karşı çıkıyordu.
Fransa'nın başkenti Paris'te 13 Kasım 2015'te meydana gelen saldırılarda 130 kişi ölmüş, terör örgütü DAEŞ'in üstlendiği saldırıların ardından 13 gün olağanüstü hal ilan edilmişti. Olağanüstü hal daha sonra yapılan yasal düzenleme ile üç ay uzatılmıştı.
Son Dakika › Güncel › Fransa'da Adalet Bakanı'nın İstifası - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?