Gaziantep'te Dünyanın En Eski Yerleşim Yeri Gün Yüzüne Çıkıyor - Son Dakika
Güncel

Gaziantep'te Dünyanın En Eski Yerleşim Yeri Gün Yüzüne Çıkıyor

Gaziantep\'te Dünyanın En Eski Yerleşim Yeri Gün Yüzüne Çıkıyor

Gaziantep Dülük Tabiat Parkı'nda bulunan dünyanın en eski yerleşim alanından biri olan Dülük Antik Kenti'nde yapılan kazı çalışmalarında Demir Çağı'na ait tarihi eserler gün yüzüne çıkarıldı.

20.09.2013 12:26

Gaziantep Dülük Tabiat Parkı'nda bulunan dünyanın en eski yerleşim alanından biri olan Dülük Antik Kenti'nde yapılan kazı çalışmalarında Demir Çağı'na ait tarihi eserler gün yüzüne çıkarıldı.

Dülük Tabiat Parkı içerisinde bulunan alanda birçok medeniyete ev sahipliği yapmış antik kentte medeniyetin izleri hummalı bir çalışma ile gün yüzüne çıkarılmaya başlandı.

Birçok medeniyetin izlerini taşıdığı antik kentte profesyonel arkeologlar gözetiminde kazı çalışmaları yürütülüyor.

Titizlikle yapılan çalışmalar sonrası gün yüzüne çıkan taş duvarların ise tam olarak yok olmalarının engellenmesi için beton harç ile doldurularak dayanıklılığı artırılıyor. Taş sütunlar ise ince bir çalışmanın ardından çıkartılarak korumaya alınıyor. İnce fırça ve kazma darbeleri ile zarar verilmeden eserlerin estetik yapılarının bozulmadan toprak altından çıkarılması için detaylı çalışma yapılıyor.

Gaziantep'te inanç turizminin gelişmesine önemli katkı yapması beklenen Dülük (Dolice) Antik Kenti'ndeki bilimsel kazılar Dülük Kazı Başkanı Münster Üniversitesi'ne bağlı Küçük Asya Araştırma Merkezi'nden Prof. Dr. Engelbert Winter ve asistanı Dilek Çobanoğlu tarafından yürütülüyor. Dülükbaba Tepesi mesire alanı zirvesinde 2001 yılından bu yana kazı çalışmalarının yapıldığı öğrenildi.

Kazı çalışmasının Gaziantep'in konumu için önemli olduğunu ifade eden Gaziantep İl Kültür Turizm Müdürü Mehmet Aykanat, "Buradaki çalışmalar 15 Ağustos 2013 itibariyle başladı. Kazı çalışmaları 10 Ekim 2013 itibariyle tamamlanacak. Bizler bu çalışmaları yakından takip ederek incelemeler yapıyoruz. Bu çalışmalar proje kapsamında yapılıyor. Gaziantep'te sorumluluk alanında yapılan 5 kazı alanı var. Bunlardan bir tanesi, en önemlilerinden bir tanesi, 12 yıldır sürdürülen Dülük Baba Antik Kent kazısı çalışmalarıdır. Buradaki saray kalıntısının değişik alanları bulunmaktadır. Gaziantep için bu çalışmalar önemli, arkeolojik literatüründe Gaziantep'in konumu için çok önemlidir" dedi.

Dülük Antik Kent'te uzun zamandır çalışma yaptığını belirten Prof. Dr. Engelbert Winter ise, şunları söyledi:

"Küçük Asya Araştırma Merkezi'nde Türkiye'nin antik dönemdeki, Anadolu'nun antik dönemindeki konumunu incelemekteyiz. Yaklaşık 16 yıldan bu yana 1997'den beri bölgede çalışmaktayım. Dülük Antik Kenti'nin önemini araştırmakla meşgulüm. Burada 2001 yılında kazı çalışmalarına başlamıştım. Önemli olan bir noktadayız. Burada doğmuş olan bir inanç Akdeniz Bölgesi'nde ya da Akdeniz üzerinden Avrupa'ya, Britanya'ya kadar uzanmış olan bir inancın doğuş noktasındayız. Buranın önemini, tarihini belirleyen, burada 13 yıl boyunca yapmış olduğumuz çalışmalar boyunca ortaya koymuş olduğumuz, gün ışığına çıkarmış olduğumuz buluntular sayesinde açıklayabiliyorum. Milattan önce bin yıllarında başlayıp günümüze kadar bir inanca sahip bir alanda bulunmaktayız. Demir Çağı'ndan günümüze kadar 2 bin yılı geçkin bir sürede burası kutsal alan olarak kullanılmış. Bunu gösteren binlerce küçük buluntu ve bulgular halinde parçaları kazı alanından çıkarmış bulunmaktayız. Buranın önemini belirleyebilmek için örnek verilebilir. Milattan önce birinci binin ilk yarısında tarihlendirilen yaklaşık 3 bin, 3 bin 500 adet içerisinde çeşitli olarak silindir mühür, damla mührü, boncukların bulunduğu bir buluntu kompleksine sahibiz ve bu Türkiye'de tek örnek gösterilebilecek kazı olmaktadır."

Gaziantep İl Kültür ve Turizm Müdürü Aykanat, daha sonra Gaziantep Müze Müdürü Ahmet Denizhanoğulları ve Prof. Dr. Engelbert Winter ile birlikte kazı alanını gezerek inceleme yaptı. - GAZİANTEP

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Gaziantep'te Dünyanın En Eski Yerleşim Yeri Gün Yüzüne Çıkıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement