"Geceler ibadetlerle aydınlatılmalı" - - Son Dakika
Güncel

"Geceler ibadetlerle aydınlatılmalı" -

"Geceler ibadetlerle aydınlatılmalı" -

Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Yakup Bıyıkoğlu, "Ramazan'ın son 10 gününde, teheccüt namazlarına ağırlık vererek, gece dua ederek, Kuran okuyarak gecelerimizi aydınlatmalıyız" dedi.

17.07.2014 14:30

YAVUZ KARADUMAN - Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Yakup Bıyıkoğlu, "Ramazan'ın son 10 gününde, teheccüt namazlarına ağırlık vererek, gece dua ederek, Kuran okuyarak gecelerimizi aydınlatmalıyız" dedi.

Bıyıkoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazan ayının, Kuran-ı Kerim'de bahsedilen, İslam'ın beş esasından oruç ibadetinin yapıldığı ay olduğunu hatırlattı.

Ramazanın aynı zamanda Kuran ayı olduğunu ifade eden Bıyıkoğlu, "Kuran-ı Kerime baktığımız zaman Cenab-ı Hak ramazanın bir Kuran ayı olduğunu ifade eder ki, ayette şöyle geçer, 'Ramazan ayı, içerisinde hak ile batılı birleştiren hükümleri içeren Kuran'ın indirildiği aydır'. Bu bağlamda Kuran'ın ramazanda inmesi nedeniyle ramazan Kuran ayı olarak telakki edilir. Bu açıdan Ramazan'ın önemi çok büyüktür" diye konuştu.

Bıyıkoğlu, Kuran-ı Kerim'in, ramazanın son 10 gününde nazil olduğunu belirtti. Ramazanın hem Kuran hem de oruç ayı olduğunu ifade eden Bıyıkoğlu, "Bunu bütün olarak ifade etmek lazım. Sadece oruçla değil, o orucun yanında şükürle, merhametli olmakla, sabırla, sıhhatli olmakla, dayanışmayla kardeşlikle bir bütün olarak ifade edilen bir zaman dilimidir ramazan."

- "Ramazanın en bereketli dönemi, son 10 günü"

Bıyıkoğlu, ramazanın son 10 gününde Hz. Muhammed'in sadece ibadetle meşgul olduğunu anlattı.

Ramazan ayının en bereketli döneminin son 10 günü olduğunu ifade eden Bıyıkoğlu, şöyle devam etti:

"Peygamber Efendimiz, ramazan ayını üçe ayırmıştır. Başlangıcı 'rahmet', ortası 'mağfiret', sonu da 'nar-ı cehennem'den kurtuluştur' diyor. Onun için Peygamber Efendimiz ramazan ayının son 10 günü geldiği zaman çok daha farklı bir şekilde ramazan ayına ihtimam gösterirdi, Çünkü Kuran'ın nazil olması bağlamında Peygamber Efendimiz itikafa girerdi. Efendimiz Hz. Aişe annemizin rivayetine göre, o son 10 gün içerisinde her zaman itikafa girmiştir. İtikaf, birinin bir yerde, belli bir süre içerisinde yalnız kalması, inzivaya çekilmesi demektir. Efendimiz orada 10 gün kalmıştır Sadece ibadet yapmıştır."

Bıyıkoğlu, ramazanın son 10 gününde, gece ibadetlerinin çok önemli olduğunu ifade ederek, "Ramazanın son 10 gününde daha çok ibadete, özellikle de gece namazlarına özen gösterilmeli. Zaten teravih de bir gece namazıdır. Efendimiz bunlara çok önem verirdi" diye konuştu.

Hz. Muhammed'in, ramazanın son 10 günü içerisinde yer alan "Kadir Gecesi"nde Kuran'ın indirilmesi nedeniyle bu zaman diliminde her zamankinden daha çok Kuran okuduğunu aktaran Bıyıkoğlu, şunları kaydetti:

"Son 10 günde çok Kuran okumalıyız, Kuran'ın anlamı üzerinde çok düşünmeliyiz. Teravihten sonra uyumadan dolu dolu ibadetle, zikirle, tefekkürle geçirmeliyiz. Daha sonra zaten imsak vakti girdikten sonra, sabah namazını kıldıktan sonra kuşluk vaktine kadar dinlenebiliriz. O bağlamda Ramazan'ın son 10 gününde, teheccüt namazlarına ağırlık vererek, gece dua ederek, Kuran okuyarak gecelerimizi aydınlatmalıyız."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Geceler ibadetlerle aydınlatılmalı' - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement