Rusya'daki devrimden kaçarak Gelibolu'ya yerleşen ve zamanla burada hayatlarını kaybeden Beyaz Rusların anısına yaptırılan anıtta tören düzenlendi.
Rusya'nın İstanbul Başkonsolosu Andrey Podelyshev, anma töreninde yaptığı konuşmada 1920 yılında 126 gemiye bindirilen yaklaşık 150 bin Rus vatandaşının vatanlarını terk etmek zorunda kaldığını söyledi.
Bu insanların çoğunun P.N. Vrangel ordusunda görev alan farklı askeri rütbelerdeki kişiler olduğunu belirten Podelyshev, şunları kaydetti:
"Sayısı en büyük olan ve general A.P. Kutepov emrinde bulunan 1'inci Kolordu, Gelibolu şehri yakınlarında yerleşmiştir. Günümüzün aydınlarının yazdığı gibi, Gelibolu bir mucizedir çünkü bütün insani öngörüleri bozmuştur.
Maalesef ortaya çıkan bir çok hastalık ve ilaç eksikliği sonucunda 342 Rus kendilerini barındıran Gelibolu topraklarında ebedi istirahatgahlarına çekilmişlerdir. Bu vatandaşlarımızın anısına 16 Temmuz 1921 tarihinde bir anıt kompleksi açılmıştır. 17 Mayıs 2008 tarihinde yenilenen anıtın açılış töreni gerçekleştirilmiştir. Türkiye topraklarında bulunan Rus anıtı için Rus askerlerinin anısına yapılmış bu anıtın manevi değerini yeniden değerlendirmek zordur. Bu anıt fiilen bizler için geçmiş zamanlar ile bağlantılarımızı yenilemektedir."
Podelyshev, bu anıtın sadece Rus askerlerinin kahramanlıklarına yönelik değil aynı zamanda geçmişi çok eskiye dayanan her iki ülkenin ve her iki halkın arasındaki yakın bağların varlığı konusunda açık bir örnek olduğunu ifade ederek, "Bu durum ülkelerimiz arasındaki karşılıklı saygının, ortak tarihimizin, ortak geçmişimizin titizlikle korunması gereksiniminin bir şahadetnamesidir." diye konuştu.
Gelibolu Belediye Başkan Vekili Kemal Tarım da Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün "Yurtta Sulh, Cihanda Sulh" sözünü hatırlatarak, bunun komşu ülkeler ile ilişkilerde günümüzde büyük bir anlam ifade ettiğini söyledi.
Gelibolu Torunları Türkiye Temsilcisi Prof. Dr. Aydın İbrahimov da Türk ve Rus toplumunun 95 yıl önce Gelibolu'da birbiriyle buluştuğunu söyleyerek, "Çanakkale Savaşlarına 'centilmenler savaşı' deniyor. Gelibolu'da ise bir centilmenlik ruhu var. O dönemde hem Ruslar büyük centilmenlik örneği gösterdi hem de Türkler. Türkler kendi evlerini hatta camileri Rus askerlerine yurt olarak kullanmaya verdiler. Ruslar ise Türk kültürüne, Türk medeniyetine büyük saygı gösterdiler." ifadelerini kullandı.
Törene, Rusya'nın Ankara Büyükelçiliği Temsilcisi ve Rossotrudniçestvo Federal Ajansı Türkiye temsilcisi Natig Guliev, Türk-Rus Kültür Vakfı Temsilcisi Leman Türkeli, Human17 Derneği Temsilcisi Akın Baran, Rus Soydaşlarının Çanakkale Temsilcisi Viktoria Uçar katıldı.
Törene katılanlar daha sonra anıta kırmızı karanfiller bıraktı.
Son Dakika › Güncel › Gelibolu'daki Rus Anıtında Tören - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?