Güneydoğu'da Kartlar Cüzdana Göre Uzatılacak - Son Dakika
Güncel

Güneydoğu'da Kartlar Cüzdana Göre Uzatılacak

Güneydoğu\'da Kartlar Cüzdana Göre Uzatılacak

Tüketicilerin kredi kartlarını bilinçsiz kullanmaları borçlanmaları arttırırken bu çıkmazı Finansal Okuryazarlıkla aşmayı hedefleyen Zirve Üniversitesi, muhtemel finansal krizlere karşı tüketiciyi korumak için çalışmalara başladı.

20.08.2013 14:36

Zirve Üniversitesi'nin " Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Finansal Okuryazarlık düzeyinin Tüketici Borçları Üzerindeki Etkisi" başlıklı proje önerisi TÜBİTAK tarafından kabul edildi. Bu projede Bölge hane halkının finansal okuryazarlık düzeyleri ve tüketici borçlanmaları ölçülerek tüketiciler muhtemel hileli ve yanlış yönlendirmelere karşı korunacak.

Zirve Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bora Şenyiğit, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bulunan hane halkının finansal okuryazarlık düzeyleri ve tüketici borçlanmalarının ölçüleceğini belirterek, "TÜİK'in 2012 yılı raporuna göre Türkiye'nin yaklaşık yüzde 10 nüfusuna sahip olan bölge, toplamda 7.8 milyon nüfusa sahip. Genel olarak, Güneydoğu Anadolu bölgesi Türkiye geneliyle benzer özellikler göstermekle birlikte, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki tüketici harcamalarında büyük artışlar olmuştur. Mevcut literatüre göre bölgedeki hane halkının finansal okuryazarlık düzeyi ülke ortalamasının altında bulunmaktadır. Bu çalışmada, bölgedeki finansal okuryazarlık ve tüketici borcu ölçümünde 2000 adet hane halkına anket çalışması yapılacak." dedi. Araştırma sonuçları ve öneriler doğrultusunda uygulanacak politikalarla Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ve Türkiye'de bulunan tüketicilerin finansal okuryazarlık düzeylerinin artırılacağını vurgulayarak böylece toplumun muhtemel finansal krizlere karşı dirençli olmalarının hedeflendiğini bildiren Şenyiğit "toplum muhtemel hileli ve yanlış yönlendirmelere karşı korunmuş olacak ve daha bilinçli borçlanmalar ve harcamalar yapacaklardır. Proje sonuçları doğrudan politika yapıcılar ve finansal piyasa kuruluşları tarafından ilgiyle karşılanacağını ve bu konuda geliştirilecek politika önerilerine ışık tutacağını öngörüyoruz."

Şenyiğit, Türkiye'deki tüketici borçlarının çoğunlukla kredi kartı borçları, kısa dönemli banka kredileri, ürün ve hizmet (mobilya ve elektronik eşya gibi) satıcılarının sunduğu taksitli ödeme imkanları gibi borçlanmalardan oluştuğunu aktardı.

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) tarafından açıklanan verileri aktaran Şenyiğit, "Haziran 2013 sonu itibariyle Türkiye'de 95,8 milyon adet banka kartı, 56,5 milyon adet kredi kartı bulunmaktadır. Kredi kartları ile, Haziran 2013 sonu itibariyle toplam 1,35 milyar adet işlem gerçekleşmiş ve toplamda yaklaşık 204 milyar TL tutarında alışveriş ve nakit çekme işlemi yapılmıştır. BKM verilerine göre Haziran 2013 sonu itibariyle internetten yapılan kartlı işlem adedi 91,4 milyon olurken, toplamda 15,9 milyar TL tutarında ödeme yapılmıştır." diye konuştu. Projenin çalışmalarını Yrd. Doç. Dr Farrukh Suvankulov, Yrd. Doç. Dr. Yiğit Bora Şenyiğit, Yrd. Doç. Dr. Erlan Bakiev ve Arş. Gör. Yusuf Ağ yürütecek.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Güneydoğu'da Kartlar Cüzdana Göre Uzatılacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement