Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, "Milli seferberlik ruhuyla kadınlarımızın iş gücüne katılımını artırmak ve kadınlarımızı üretime teşvik etmeye devam etmek durumundayız." dedi.
Kaya, Ankara Spor Salonu'nda, Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlenen "Hak-İş 7. Uluslararası Kadın Emeği Buluşması" programına katıldı.
Kaya sözlerine, Türkiye'nin sınırlarında terör örgütüyle mücadele, sınır ötesinde El Bab'da, Afrin'de milletin ve memleketin güvenliği, insani değerlerin ihyası için evlatlarını, eşlerini şehit veren kadınları ve Zeytin Dalı Harekatı'nda görevli kadın subayları selamlayarak başladı.
Kadınların, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutlayan Kaya, tarihin ve medeniyetin, insanlığa ışık tutan vefakar kadınların omuzlarında yükseldiğini ifade etti.
Kaya, Anadolu'nun kadınlarının düşene el uzatıp mazluma kol kanat gerdiğini, Suriye'ye, Irak'a, Arakan'a, Somali'ye, dünyanın tüm mazlum coğrafyalarına yardım ellerini uzattığını belirterek, şöyle konuştu:
"Dini, dili nedir bakmadılar. İnsan olsun, dediler. Milletimizin merhametini aslında tüm insanlığa gösterdiler. Allah tüm kadınlarımızdan razı olsun. Milli mücadele kahramanlarımızı, Nene Hatunlarımızı, Kara Fatmaları, Şerife Bacıları unutmayacağız. İstiklal ve istikbalimiz için 15 Temmuz'da şehadete koşan kahraman kadınlarımızı unutmayacağız, unutturmayacağız. Hepsini rahmetle, minnetle, şükranla yad ediyorum."
Son 15 yılda kadınların güçlenmesi konusunda çok önemli adımlar atıldığını dile getiren Kaya, Anayasa'da kadınlara pozitif ayrımcılığın getirildiğini söyledi. Kaya, kadın-erkek fırsat eşitliği ve kadına karşı şiddetle mücadelede önemli hukuki düzenlemeler yapıldığını bildirdi.
Kadınların aile ve iş hayatı arasında tercih yapmaktan kurtarıldığını, esnek çalışma, süt izni, iş yerlerinde kreş açma zorunluluğu gibi birçok uygulamanın hayata geçirildiğini hatırlatan Bakan Kaya, kadınların iş gücüne katılımı ve istihdamında artışlar sağlandığını vurguladı.
"Kadınları aktif şekilde hayatın içine katmalıyız"
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Milli seferberlik ruhuyla kadınlarımızın iş gücüne katılımını artırmak ve kadınlarımızı üretime teşvik etmeye devam etmek durumundayız. Çünkü bizim bir hedefimiz var. Diyoruz ki 2023'te dünyanın en büyük on ekonomisinden birisi arasına gireceğiz. Bunun için kadınları, her alanda daha aktif şekilde hayatın içine katmak durumundayız. Kadın istihdamının artırılmasına katkı vermek üzere özel kreş ve gündüz bakımevlerinin yaygınlaştırılması ve sayısının artırılması için organize sanayi bölgelerinde '300 OSB'ye 300 kreş' projemizi Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızla birlikte hazırlıyoruz. Önümüzdeki dönemde hayata geçireceğiz."
İş yerlerinde kreş hizmeti sunamayan iş verenler için Mecliste bir düzenlemenin bulunduğuna işaret eden Kaya, "Bu düzenlemeyle bir işverenin, kadın çalışanlarının her çocuğu için aylık brüt asgari ücretin yüzde 15'ini kreş için ödemesi, ödemeyi doğrudan kreşlere yapması şartıyla bu tutarı gelir vergisinden istisna olarak getiriyoruz. Bu da çalışan kadınlarımız adına çok önemli bir yasal düzenleme olacak." bilgisini verdi.
Kaya, böylece kadınların çalışma hayatı içinde tutulacağını, aynı zamanda çalışma hayatının içindeki kadın oranının da 2023 hedefleri doğrultusunda artırılacağını ifade etti.
Sosyal politikalarda kadının güçlü olması için var güçleriyle çalışacaklarını belirten Kaya, "Çünkü güçlü kadın, ailesini güçlü kılacak. Güçlü aile güçlü toplumu oluşturacak. Kadınlar güçlü aile kurumunun güçlü toplumsal yapının teminatı. Biz geleceğin daha güçlü Türkiye'sini siz değerli hanım kardeşlerimizle birlikte inşa edeceğiz." ifadelerini kullandı.
Son Dakika › Güncel › Hak-İş 7. Uluslararası Kadın Emeği Buluşması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?