Suriye'nin Halep kentinde sivillere yönelik saldırılar, İngiltere'nin başkenti Londra'da protesto edildi.
Halep'teki duruma dikkati çekmek amacıyla sosyal medya platformları üzerinden örgütlenen çok sayıda kişi, Londra'daki İngiltere Başbakanlığı binasının önünde bir araya geldi.
Başbakan Theresa May'i, Halep'teki gelişmelere ilgisiz kalmakla eleştiren protestocular, bölgeye havadan gıda yardım bırakması için hükümete çağrıda bulundu.
İngiltere'de yaşayan Türk vatandaşlarının da destek verdiği eylemde katılımcılar, Türk ve Suriye bayraklarının yanı sıra "Bombasız bölgeler gerekli", "Halep'in çocuklarını kurtarın" ve "Sivilleri koruyun" yazılı pankartlar taşıdı, "Halep'i kurtarın", "Özgür Suriye" ve "Esed in aşağı" gibi sloganlar attı.
Başbakanlık önündeki protestonun sona ermesinin ardından bazı göstericiler, Londra'nın en büyük parklarından Hyde Park yakınındaki Suriye'nin Londra Büyükelçiliği'ne gitti.
Elçilik binası önünde gerçekleşen ve yoğun ilginin gösterildiği ikinci protestoda da Suriye rejimi ile Rusya'nın Halep'teki hareketliliği kınanarak, Suriye'de hayatını kaybedenler için dualar edildi.
Gösteriye destek verenler arasında bulunan eski Guantanamo tutuklusu Pakistan asıllı İngiliz vatandaşı Muazzam Bek (Moazzam Begg) ile kimyasal biyoloji alanında doktora sahibi ve "21. yüzyılda İslam" (islam21c.com) internet sitesinin editörü Salman Butt, eylemde konuşma yaptı.
Bek konuşmasında, İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson'un, Suriye'de kuşatılmış sivillere havadan gıda yardımı atmanın İngiliz uçakları için riskli olacağı açıklamasına tepki göstererek, "Bomba atmak tehlikeli olmayabiliyor. Buna korkaklık demek lazım." ifadelerini kullandı.
İmza kampanyası
İngiliz parlamentosunun internet sitesinin on-line dilekçe sisteminde, İngiliz hükümetinin Suriye'deki kritik kentlerde bulunan sivillere havadan gıda yardımı ulaştırması için imza kampanyası başlatıldı.
Şu ana kadar 45 bin 650 kişinin imza attığı kampanyanın açıklama bölümünde, Esed rejimi ve Rus güçlerin yoğun hava saldırıları nedeniyle Halep'in doğusunda siviller için durumun bu hafta daha kritik hale geldiği vurgulandı. İngiliz parlamenterlerin hava yardımları konusunu parlamentonun gündemine taşıması talep edildi.
Sistemde, 10 bin imzaya ulaşılan dilekçelere hükümet teamülen yanıt verirken, imza sayısı 100 bini bulduğunda da dilekçenin parlamentoda tartışılması olanağı doğuyor.
Son Dakika › Güncel › Halep'teki Sivillere Yönelik Saldırılara Tepkiler - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?