Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Enerji Birimi Koordinatörü Olgun Sakarya, "Almanya 2015 yılında sadece güneşten ve rüzgardan ürettiği elektrik enerjisiyle genel elektrik ihtiyacının yüzde 19,6'sını karşılar halde. Almanya güneşten yoksun bir ülke. Rüzgar açısından da biz Almanya'dan daha iyi gibi gözüküyoruz." dedi.
Sakarya, Antakya Çevre Koruma Derneği, Defne Kent Konseyi, Elektrik Mühendisleri Odası ve Hatay Akademik Meslek Odaları Koordinasyon Kurulu iş birliğiyle Muhasebeciler Odası Toplantı Salonu'nda düzenlenen "Hatay Enerji Forumu 2017" toplantısında yaptığı konuşmada, Hatay ve Adana bölgesinin güneş ve rüzgar potansiyeli açısından verimli bir coğrafya olduğunu söyledi.
Hatay'ın rüzgar açısından çok verimli bir bölge olduğunu ifade eden Sakarya, "Almanya 2015 yılında sadece güneşten ve rüzgardan ürettiği elektrik enerjisiyle genel elektrik ihtiyacının yüzde 19,6'sını karşılar halde. Almanya güneşten yoksun bir ülke. Rüzgar açısından da biz Almanya'dan daha iyi gibi gözüküyoruz. Biz yenilenebilir enerji kaynaklarını bir tarafa bırakıp, termik santralle uğraşma yoluna gidersek önümüzde zor günler bizi bekliyor. EMO olarak biz elektrik enerjisinin üretimi, iletimi ve dağıtımı arasındaki organik bağı ve doğal tekel konumunu göz önüne alarak bu faaliyetlerin ilgili meslek odaları, sendikalar ve tüketici örgütlerinin de temsil edildiği özerk bir kamu kurumu tarafından merkezi planlama anlayışında ve kamu hizmetine uygun şekilde yönetilmesini savunuyoruz." diye konuştu.
EMO Enerji Daimi Komisyonu Başkanı Bülent Damar da Türkiye'nin yenilebilir enerji kaynaklarının güneş, rüzgar, su, jeotermal olduğunu belirtti.
Birçok ülkenin kömür santrallerini durdurma yoluna gittiğine değinen Damar, kömür santrallerinin dünyadaki iklim değişikliklerinin artmasına en fazla etkisi olan tesis olduğunun dünyaca kabul edildiğini söyledi.
Toroslar EDAŞ Bölge Müdürü Aydın Şahin, şirketlerinin üç yıldır kentte yoğun bir faaliyet içerisinde olduğunu belirtti.
Enerjisa olarak müşteri odaklı bir şirket olduklarına değinen Şahin, yerel yönetimler başta olmak üzere, sivil toplum örgütleri ve muhtarlarla iş birliği içerisinde olduklarını ve sürekli görüştüklerini kaydetti.
Sorunların büyük olduğunu ifade eden Şahin, ellerindeki teknolojinin yanı sıra yereldeki insanlarla da sürekli görüşmeleri gerektiğini ve sorunların çözümü için çaba gösterdiklerini söyledi.
Şahin, konuşmasında Hatay'da yaptıkları yatırımlarla ilgili de bilgi verdi.
Antakya Çevre Koruma Derneği Başkanı Selda Asker ise termik santrallerin yaşam alanlarını yok ettiğini, kurulduğu alanda havayı, suyu zehirlediğini, bunların kurulmaması için daha duyarlı davranılması gerektiğini kaydetti.
Toplantıya, Defne Belediye Başkanı İbrahim Yaman, Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha ile sivil toplum örgütü temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
Son Dakika › Güncel › Hatay Enerji Forumu 2017 - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?