Kış sofralarının vazgeçilmezleri arasında bulunan ve birçok hastalığa iyi geldiği düşünülen turşu dönemi başladı. Piyasada birçok marka turşu çeşidi bulunurken Urfalı vatandaşlar daha çok ev yapımı ve organik olanları tercih ediyor veya kendisi yapıyor
Turşuyla ilgili salatalık, lahana, biber, domates, havuç, kornişon ve süs biberi gibi ürünler tezgâhlardaki yerini alırken, yemeklerin yanında vazgeçilmez olan ve kışın görülen hastalıklara karşı faydalı olduğu düşünülen turşu için vatandaşlar da hazırlıklarını yapmaya başladı. Hazır olarak üretilen turşu çeşitlerini tercih etmeyen vatandaşlar daha çok organik olan ve kendi el yapımı olan turşuları tercih ediyor.
TURŞULARDA URFA BİBERİ KULLANILIYOR
Kışın yavaş yavaş soğuk yüzünü göstermeye başlamasıyla vatandaşların turşuya olan talebinin de artmaya başladığını kaydeden esnaf Serdal Öncel, Urfalı vatandaşların daha çok ev yapımı turşuları tercih ettiğini söyledi. Öncel, "Urfa'daki vatandaşlar daha çok organik sebzelerden turşu yapıyor. Yerli ürünlerin de piyasaya çıkması ile birlikte fiyatlar düştü. Sağlığa ciddi faydası olan turşu daha çok kışın soğuk algınlığına karşı kullanılıyor. Vatandaşlar daha çok ev yapımı olan turşuları tercih ediyor. Bu turşularda lahana, Urfa biberi ve salatalık kullanılıyor. Fiyatları da oldukça uygun. 20 litrelik turşu örneğin 40 TL'ye satılıyor" diye konuştu.
TURŞU SUYUNA DİKKAT ETMEK GEREKİYOR
Peki, rengi ve tadı güzel olan bir turşu için neler yapılması gerekiyor? Öncelikle iyi bir turşu yapılabilmesi için, salamuradaki tuz oranının çok iyi ayarlanması gerekiyor. Tersi halde, turşu ya yenemeyecek kadar tuzlu veyahut az tuzlu olabiliyor. Tuz oranının az olması ise, istenmeyen, zarar veren canlıların üremesine ve yumuşamaya kapı aralayabiliyor.
TURŞUNUN OLGUNLAŞMA SÜRESİ NE KADAR SÜRER?
Turşu malzemesine ve ne kadar kurduğunuza göre değişen bu durum, 15 ila 30 gün arasında sürüyor. Bütün kullanılan malzemelerle kurulan domates turşusu ve salatalık turşusu gibi turşuların daha hızlı olgunlaşması ve salamura suyunun işlemesi için bir bıçak ya da kürdan yardımıyla delinmesi gerekiyor. Sonuç olarak turşu kurduktan 1 hafta sonra tadına ve durumuna bakılabiliyor, ara ara kontrol ederek de takibi yapılabiliyor.
HER DERDE DEVA TURŞU
Mutfakların ayrılmaz bir parçası olan turşunun sağlık açısından da önemli bir işlevi olduğu ifade ediliyor. Suyunun iştah açıcı özelliğine sahip olduğu bilinen turşunun, kanserden gribe, ülsere kadar bir çok hastalığa karşı koruyucu olduğu belirtiliyor. Uzmanlar turşunun bilinenin aksine midenin düşmanı değil, dostu olduğunu söylüyor. Sebze ve meyvelerden 100′ün üzerinde çeşidi yapılan turşunun tam bir doğal şifa kaynağı olduğu kaydediliyor. Uzmanlar soğan, sarımsak, kozalak, armut, enginar, elma, yumurta, kiraz, vişne, ayva gibi hem ülkemizde üretilen hem de yurt dışında ithal edilen sebze ve meyvelerden imal edilen turşunun her çeşidinin sağlık açısından çok önemli işlevlere sahip olduğunun söylüyor. Uzmanlara göre lahana turşusu ülseri, kanseri, kalp ve sinir sistemi ile damar tıkanıklıklarını, mide ekşimesini önlediği iddia ediliyor. Acı Frenk biberinin ise grip, nezle ve soğuk algınlığına iyi geldiği düşünülüyor.
(Kaynak: Gazeteipekyol)
Son Dakika › Güncel › Hazır Turşuya İlgi Yok - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?