Hcb Achıever Dalgıç Destek Gemisi Denize İndirildi - Son Dakika
Güncel

Hcb Achıever Dalgıç Destek Gemisi Denize İndirildi

Hcb Achıever Dalgıç Destek Gemisi Denize İndirildi

Çamburnu Tersanesi'nde, Danimarkalı bir şirket için inşa edilen 36 metre boyunda ve 11,5 metre genişliğindeki HCB ACHIEVER adlı dalgıç destek gemisi, denize indirildi.

25.01.2014 18:39

Sürmene ilçesine bağlı Çamburnu beldesindeki tersanede, Danimarkalı bir şirket için inşa edilen HCB ACHIEVER adlı dalgıç destek gemisi, denize indirildi.

Çamburnu Tersanesi'ndeki bir şirket tarafından inşa edilen geminin suya indirilmesi amacıyla düzenlenen törene, Trabzon Valisi Abdil Çelil Öz, AK Parti Trabzon Milletvekili Safiye Seymenoğlu, Sürmene Kaymakamı Şevket Atlı, Sürmene Belediye Başkanı Fikri Usta, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı Suat Hacısalihoğlu, AK Parti İlçe Başkanı Aydın Bayraktar ile vatandaşlar katıldı.

Vali Abdil Celil Öz, törende yaptığı konuşmada, Sürmene ilçesinin gerek gemi sanayi gerek bıçak sanayi gerekse ahşap işlemeciliği ve diğer alanlardaki birikimini hiçbir zaman kaybetmediğini belirterek, "Bunun en güzel örneğini burada yaşıyoruz" dedi.

TTSO, Kaymakamlık ve gemi kooperatifiyle hazırladıkları bir proje olduğunu ifade eden Vali Öz, "Yaklaşık 35-40 milyon liralık yatırımla buraya tüm gemi imalatçı firmalarımızın ortak kullanabileceği bir atölye kazandıracağız. İşte o zaman burada daha büyük kapasiteli gemiler inşa edilecek ve daha büyük tekneler yapılacak. O nedenle bu projemizi önemsiyoruz" dedi.

Milletvekili Seymenoğlu ise gemi imalatı ile uğraşan iş adamları ve işletmelerin yıllardır zor şartlar altında Sürmene ekonomisine çok önemli katkılar sunduklarını dile getirerek, şöyle konuştu:

"Bizlere düşen çok önemli görevler var. Bunu yerine getirmek için de çalışıyoruz. Bizim bir tersane alanımız var. Buraya epey emek verdik, dolgusunu tamamladık. Tersaneciliğin dünyada yaşamış olduğu bir kriz var. Bu kriz maalesef bizi de vurdu. Bu nedenle bu tersaneyi bir türlü hayata geçiremedik. İnşallah bu krizleri atlatarak bu tersanemizi faaliyete geçireceğiz. Bu inançla bugün burada düzenlediğimiz törenle Danimarka'ya ihracatı yapılacak geminin imalatını yapan şirketin yetkililerine ve emeği geçen çalışanlarına teşekkür ederim."

-Araştırma ve hat döşeme işlerinde kullanılacak

Gemi Sanayi şirketinin yetkilisi Hakan Başaran da 36 metre boyunda, 11,5 metre genişliğinde ve 32 personelin konaklayabileceği geminin, dalgıç destek sistemi sayesinde yer altı araştırma ve hat döşeme işlemlerinde kullanılacağını kaydederek, şunları söyledi:

"Ayrıca vurgun olaylarının tedavisi için 12 metreküplük basınç tüpü ve sağlık merkezi bulunmaktadır. Dünya standartlarında inşa edilen gemi demirlediğinde kaptan tüm yönetimi bilgisayara bırakmakta, tüm pervaneler ve motorlar çalışsa bile gemi uydudan aldığı demirleme koordinatından ayrılmamaktadır. Ayrıca ileri teknoloji ürünü azimut pervanelerle donatılan gemide dümen bulunmamaktadır. Pervaneler kendi ekseni etrafında 360 derece dönerek gemiye yön vermektedir. Avrupa'da 12-13 milyon dolara imal edilen gemiyi yaklaşık 6 milyon dolara mal ettik. 2 yıllık bir çalışmanın ürünü olan bu imalatımızda emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum."

Sürmene Müftüsü Abdil Celil Çakır'ın yaptığı duanın ardından HCB ACIEVER, geminin altındaki kızak dozerin çektiği halat yardımıyla suya doğru itilmeye başlandı. Bu sırada kızaklar kuma saplanınca takviye için başka bir dozer getirildi.

Gemi, iki dozerin kızakları itmesi ve büyük bir balıkçı motorunun denizden halat yardımıyla çekmesinin ardından denize indirildi. Bu sırada bir dozerin motor kısmı, diğerinin ise palet yuvası hasar gördü. - Trabzon

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Hcb Achıever Dalgıç Destek Gemisi Denize İndirildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement