Ülke genelinde tarım sektörünü olumsuz etkileyen kuraklık, İç Anadolu'da etkisini daha çok gösteriyor. Ankara'nın en büyü tarım havzası olan Polatlı'da kuraklık nedeniyle tarımsal üretimde rekolte yüzde 50 oranında düştü.
Türkiye'nin yaşadığı kuraklık tarımsal üretimde büyük zararlara yol açtı. İleri yaşlarda olan çiftçiler, 1930'lu yıllarda yaşanan kıtlık ve kuraklıktan sonra tarihin en etkili kuraklığın yaşandığını ifade ettiler. Kıraç ziraatin yapıldığı iç Anadolu havzasının önemli tarım merkezlerinden birisi olan Polatlı'da hububat üretiminde kaybın yüzde 50'ye yakın olduğu belirtildi. Polatlı Ticaret Borsası'ndan yapılan yazılı açıklamada, hasat mevsiminin başladığı 23 Haziran tarihinden 28 Ağustos tarihleri arasında Borsa'ya getirilen hububat miktarının 190 bin ton civarında olduğu belirtildi. Geçen yılın aynı tarihleri arasında ise bu miktarın 275 bin ton civarında olduğu kaydedildi.
NEHİR VE ÇEŞMELER KURUDU
Polatlı ilçesinden geçen Sakarya Nehri'nde yaklaşık iki aydır su yok. Nehir havzasındaki tarımsal üretim büyük ölçüde susuzluktan etkilenirken, verimin de düştüğü belirtildi. Bir çok çiftçi derin su kuyusu açmak suretiyle ürünlerini kurtarmaya çalışırken, nehir yatağında ise binlerce balık telef oldu. Polatlı'da yol kenarlarında bulunan ve önceleri bolca akan çeşmelerin bir çoğunun kuruduğu, bazılarında ise suyun çok azaldığı gözlendi.
Polatlı ilçe sınırındaki Türkiye'nin ikinci büyük tarımsal sulama göleti olan Soğulca Göleti'nde ise su seviyesi 10 metre düştü. Soğulca köyünde çiftçilik yapan İlhan Aksoy, gölette suyun büyük oranda azalmasına ilk kez tanık olduğunu söyledi. Aksoy, gölette 12 milyon metreküp kapasitesinde su olduğunu, ancak kuraklık nedeniyle bu oranın 3 milyon metreküpe kadar düştüğünü belirterek, "Güz döneminde ekeceğimiz tarlalarımızı sulama imkanı bulamayacağız diye korkuyoruz. Hatta böyle giderse içme suyumuz bile olmayacak" dedi. - Ankara
Son Dakika › Güncel › İç Anadolu'da Kuraklık Tarımı Vurdu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?