İhd: 211 Çocuk Tutuklandı - Son Dakika
Güncel

İhd: 211 Çocuk Tutuklandı

İhd: 211 Çocuk Tutuklandı

İhd Diyarbakır Şubesi, 'Taş Atan Çocuklar Yasası' bilinen yasal düzenlemenin ardından Güneydoğu'daki toplumsal olaylarda gözaltına alınıp tutuklanan çocuklarla ilgili raporunu açıkladı.

20.05.2011 15:10

İhd Diyarbakır Şubesi, 'Taş Atan Çocuklar Yasası' bilinen yasal düzenlemenin ardından Güneydoğu'daki toplumsal olaylarda gözaltına alınıp tutuklanan çocuklarla ilgili raporunu açıkladı. Rapora göre 2010 ve 2011 yılı içinde gözaltına alınan 638 çocuktan, 211'i tutuklandı.

İHD Diyarbakır Şubesi, kamuoyunda 'Taş Atan Çocuklar Yasası' olarak bilinen 6008 Sayılı yasa ile Terörle Mücadele Kanunu'nda çocuklara ilişkin düzenlemenin yapıldığı 2010 yılından sonra gözaltına alınan ve tutuklanan çocukları kapsayan raporunu açıkladı. Dernek binasında düzenlenen açıklamada konuşan avukat Keziban Yılmaz, Kürt çocuklarının yasa eliyle çocuk olmaktan çıkarıldığını iddia etti Yılmaz, "Çocuklar bir toplantı ya da gösteri yürüyüşüne katıldığı, bir zafer işareti yaptığı ya da slogan veya taş attığı iddiası ile 'Örgüt adına suç işlediği' gerekçesi ile tutuklanarak cezaevlerine konulmuş, yargı önünde yetişkin gibi kabul edilerek özel yetkili mahkemelerde yargılanmış ve yaşlarından fazla cezalara mahkûm edilmişlerdir" dedi.

Hükümetin, 22 Temmuz 2010'da 6008 Sayılı Yasa, Terörle Mücadele Kanunu ve Toplantı ile Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nda kısmi değişiklikler yaptığını hatırlatan Yılmaz, "Bu yasal değişikliklerin Meclisten geçmesi ile birlikte, biz insan hakları savunucuları olarak yasada yer alan düzenlemeleri inceledikten sonra, yasa hakkında bilinçli olarak kamuoyunun yanlış bilgilendirildiğini belirtmiştik" diye konuştu.

9 AYDA 129 TUTUKLAMA

Yılmaz, yasadaki değişikliğin ardından gözlemlerini sürdürdüklerini belirterek, bölge illerinde 2010 yılında 286 çocuk gözaltına alındığını, 95'inin tutuklandığını; 2011 yılının ilk dört ayında ise 352 çocuğun gözaltına alındığını, 116'sının tutuklandığını bildirdi. Yılmaz, tutuklanan 211 çocuktan 129'nun yasada yapılan değişiklikten sonraki 9 ay içinde tutuklandığı ifade ederek şöyle dedi:

"Maalesef bugün karşı karşıya geldiğimiz tablo bizleri, duyduğumuz kaygılarımızda haksız olmadığımızı göstermiştir. Bu çocuklar, 6008 Sayılı Yasanın kabulünden önceki uygulamalardan daha vahim nitelikte olan bir takım uygulamalarla karşı karşıya bırakılmıştır. Bu süreçte kimi çocuklar, 1990'lı yılları anımsatan yöntemlerle sabaha karşı evlerine yapılan baskın ve operasyonlar sonucunda gözaltına alınmış, götürüldükleri Terörle Mücadele Şubesi'nde birkaç saat tutulduktan sonra Çocuk Şube Müdürlüğü'ne teslim edilmişlerdir. Yine kimi çocuklar, keyfi ve hukuk dışı bir şekilde 'iletişimin dinlenmesi', 'teknik takip' gibi özel usul ve yöntemlere maruz kalmış, kimi çocuklar da henüz mahkeme tarafından dahi yargılanmadan tıp etiğine uymayan Adli Tıp Kurumu Raporları ile 'Örgüt Üyesi' şeklinde suçlu ilan edilmiştir. "

(FOTOGRAFLI) - Diyarbakır

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel İhd: 211 Çocuk Tutuklandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement