Doğu ve Batı Almanya'nın 3 Ekim'de birleşmesinin 23. yıl dönümü resmi kutlamaları bu yıl Stuttgart'ta yapılacak.
Farklı etkinliklerin düzenleneceği programda iki Almanya'nın birleşme gününe Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck ve Başbakan Angela Merkel'in yanı sıra yaklaşık 400 bin kişinin katılması bekleniyor. İki Almanya'nın birleşmesinin üzerinden 23 yıl geçmesine rağmen Almanya'nın doğusunda ve batısındaki önyargılar korunuyor.
Birleşmeden hemen sonra dönemin hükümetinin getirdiği "dayanışma vergisinin" kaldırılmaması kamuoyunda tartışılmaya devam ediyor. Hükümetin bunu kaldırmayacağını açıklaması da Alman kamuoyunu zaman zaman meşgul ediyor.
Almanya'da birleşme gerçelştiktikten sonra çalışanlara ve kurumlara yüzde 5,5 oranında ek vergi getirilmiş ve sadece 2012'de 13 milyar 624 bin avro civarında vergi toplanmıştı. İki Almanya birleştikten sonra doğu eyaletlerinn kalkındırılması için bir takım sübvansiyonlar verilmiş ve sözkonusu bölgelere yatırım yapılması için cazip imkanlar tanınmıştı.
- Yoksulluk tehlikesi devam ediyor-
Federal İstatistik Dairesi'nin verilerine göre yoksulluk tehlikesi Doğu Almanya'da eskisi gibi yüksek seviyede. Yoksulluk oranı 2012 yılı için Doğu Almanya'da yüzde 19,7 iken, Batı Almanya'da sadece yüzde 14 civarında.
Batı ve eski Doğu Almanya'nın birçok alanda aynı seviyeye getirmek için hazırlanan önlemlerden Eşit Seviyede Emekli Maaşı Projesi'nde ise önyargılar devam ediyor. Doğu eyaletlerinde yaşayan birçok emekli, Almanya'nın batısında yaşayanlara oranla daha fazla emekli maaşı alıyor. Berlin'in batısında en düşük net emekli maaşı 981 avroyken, şehrin doğusunda bin 116 avroyu buluyor.
Son yıllarda Batı ve Doğu Almanya'da memnuniyet konusunda yapılan anketlerde Doğu Almanya'da ekonomik durumdan memnuniyet oranı Batı Almanya'nın seviyesine ulaşmış durumunda. 20 yıl önce Doğu Almanya'da nüfusun yüzde 39'u ekonomik durumdan memnun iken, bu rakam şu anda yüzde 46 seviyesinde. Batı Almanya'da ise 1993 ve 2013 arasında ekonomik memnuniyetle ilgili nüfusun yüzde 53'ü memnun olduğunu ifade ederken günümüzde bu oran sadece yüzde 1 arttı.
Demoskopi Enstitüsü en fazla 5 ve 10 yıl içinde Doğu Almanya'nın maddi hayat şartlarına ulaşacağı konusunda olumlu düşünen Batı Almanya'nın yüzde 64'de dayanışma vergisinin kaldırılması taraftarı olduğunu bildiriyor.
Doğu Almanya'da ise maddi hayat şartlarının batı seviyesine ulaşması için en az 10 ve en fazla 20 yıl gerektiği kanaatinde olunduğu ve dayanışma vergisinin kaldırılması için sadece yüzde 20'si destek verdiği belirtiliyor.
-Doğu Almanya'ya sübvanse
Doğu Almanya eyaletleri 2007'den bu yana Avrupa Birliği (AB) tarafından 16 milyar avroluk sübvanse elde etti ancak AB'nin sübvanse seviyesini bundan sonra kısıtlama ihtimali bulunuyor. Sebebi ise Almanya'nın Doğu eyaletlerinin AB'nin ortalama kişi başı gelir seviyesinin üstüne çıkmış olması. AB'nin hedefi yüzde 75 iken bu oran Almanya'da yüzde 86 seviyesinde.
Porsche, BMW ve Volkswagen gibi otomobil şirketleri Doğu Almanya'ya yerleşmelerinde de sübvanseler önemli rol oynadı. AB 2007-2013 yıllarında büyük şirketlere yüzde 30 sübvanse sağlarken, yeni dönemde büyük şirketlere sübvanse sağlamayı tamamen kaldırmak istiyor.
Örneğin Almanya'nın doğusunda bulunan Leipzig Havalima'nı lojistik alanında yapılan yatırımlar sayesinde Almanya'nın lojistik merkezi olma yolunda hızlı adımlarla ilerliyor.
Almanya'nın doğusundaki işsizlik oranı batı eyaletlerine göre daha fazla olması diğer bir sorun. İki Almanya birleştikten sonra Berlin ve Hamburg gibi büyük şehirlerde yaşam alanları fazla göç nedeniyle azaldı ve hayat pahalılaştı. Buna karşın Almanya'nın doğusundaki kırsal alanlarda evlerin boşalması dikkati çekiyor. Köln Ekonomisi Enstitüsünün yaptığı araştırmanın sonucuna göre doğuda boş kalan evlerin şehir ve yerel yönetimler için büyük bir sorun oluşturacağı değerlendiriliyor. Araştırma sonucuna göre, 2030'da Saksonya Anhalt, Thüringen ve Brandenburg eyaletlerinde konut talebinin azalacağını ve Saksonya Anhalt ve Thüringen ilçelerinde her 5 evden biri kullanılmayacağı ön görülüyor. Bunun nedenleri olarak nüfusun azalması ve insanların daha çok büyük şehirlere yerleşmesi olarak gösteriliyor.
Almanya'da yapılan diğer bir araştırmaya göre her 3 Doğu Almanyalıdan biri, kendisini "gerçek Alman vatandaşı" olarak tanımlıyor. Kendilerine "Ossi" diye hitap eden Doğu Almanyalılar bundan dolayı "gurur" duyuyor ve kendilerini halen Batı Almanyalılara göre daha "dürüst" olarak tanımlıyorlar.
Almanya 80,5 milyon civarında nüfusa sahip ve 16 eyaletten oluşuyor. Schleswig Holstein, Hamburg, Bremen, Aşağı Saksonya, Kuzey Rhen Vestfaliya, Hessen, Rheinland Pfalz, Baden Württemberg, Saarland ve Bavyera eyaletleri Batı Almanya'ya aitken, Mecklenburg Vorpommern, Brandenburg, Berlin, Saksonya, Saksonya Anhalt ve Thüringen eski Doğu Almanya'ya ait eyaletler.
Doğu ve Batı Berlin'i 28 yıl boyunca ayıran ve "utanç duvarı" olarak nitelendirilen Berlin Duvarı'nın 9 Kasım 1989'da yıkılmasıyla iki Almanya'nın birleşmesindeki en önemli engellerden biri kalkmıştı. 3 Ekim 1990'da birleşmenin resmiyet kazanmasının ardından birleşme "Tag der Deutschen Einheit" adıyla her yıl kutlanıyor. Almanya'da 3 Ekim resmi tatil günü. - Berlin
Son Dakika › Güncel › İki Almanya'nın Birleşmesinin 23. Yıl Dönümü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?