HÜSEYİN YİĞİNER - Ankara'nın Çubuk ilçesinde, 4 yıl önce parkta gördüğü bir Suriyeli ailenin durumundan etkilenerek sığınmacılara yardım için harekete geçen imam, ilçedeki Suriyeli, Iraklı, Özbek ve Afgan mültecilerin "yardım meleği" oldu.
İlçeye 12 kilometre uzaklıktaki Ovacık Mahallesi'nde görev yapan imam Yusuf Karabacak, bölgeye gelen ilk Suriyelilerden olan bir aile ile 4 yıl önce parkta karşılaştı. Ailenin durumundan etkilenen ve "Bir şeyler yapmam lazım" düşüncesiyle yola koyulan Karabacak, o günden beri gece gündüz demeden mahalledeki sığınmacıların yardımına koşuyor.
Çubuk'ta sığınmacıların "Yusuf Babası" olarak bilinen Karabacak, yaklaşık 4 yıldır Suriyeli, Iraklı, Özbek ve Afgan mültecilerin umudu oldu. Zamanla ilçeye gelen mültecilerin ilk aradığı isim olan Karabacak, bu kişilerin isim, meslek ve iletişim bilgelerini de tutarak sadece yardım etmekle kalmıyor iş bulmalarına da aracı oluyor.
Haftanın 7 günü ihtiyaç sahibi mülteciler ile ilgilenen Karabacak, hastaları tedavi ettiriyor, karnı açlara aş, açıkta olanlara ev buluyor. İmkanlarıyla yardım toplayıp bunları dağıtan Karabacak, çok sayıda aileye katkı sağlıyor.
Kendisini yardımda "aracı" olarak niteleyen Karabacak, ilçedeki hayırseverlere yardımı amacına uygun bir şekilde ulaştırmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.
Boş vakitlerinde, izinli olduğu günlerde aracıyla yardımları toplayıp ihtiyaç sahibi ailelere ilettiğini anlatan Karabacak, şöyle konuştu:
"Zalimlerden kaçarak ülkemize sığınan bu kardeşlerimizin dramları, çaresizlikleri beni çok etkiledi. Uzun uzun düşündüm ve 'bir şeyler yapmam gerek' hissiyle harekete geçtim. O gün bugündür herhangi bir ihtiyaçları olduğu zaman beni ararlar, ben de elimden geldiği kadar onlara yardımcı olurum. Evlerini tek tek dolaşırım, neye ihtiyaçları olduğu konusunda liste tutarım. Ona göre de yardımları kendilerine iletirim. Listede tüm aile fertlerinin isimleri, iletişim bilgileri, durumları ve meslekleri hakkında bilgiler mevcuttur."
Karabacak, hazırladığı listedeki, çalışabilecek durumda olan sığınmacıların yüzde 90'ına iş bulmaları konusunda vesile olduğunu belirterek, ihtiyaç sahibi ailelere de maddi veya insani yardım ulaştırmaya gayret ettiğini vurguladı.
İhtiyaç sahiplerine yardıma koşmaktan son derece mutlu olduğunu dile getiren Karabacak, "Ben en çok mutlu eden de onları bir işe yerleştirebilmek. İlçedeki iş yerlerini dolaşıyorum, onları işe almaları konusunda yardım istiyorum. Allah razı olsun esnafımızda bizi kırmayarak iş veriyorlar." diye konuştu.
Sığınmacılar duacısı
Ailesi ile Halep'ten kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyelilerden Usame Karezon, Çubuk halkının özellikle de Yusuf Karabacak'ın kendilerine yardım eli uzattıklarını söyledi.
Her ihtiyaçları olduğunda Karabacak'ı aradıklarını anlatan Karezon, "Çubuk'a 4 ay önce geldim. Rahatsız olduğum için çalışamıyorum. Çubuk halkı çok yardımsever. Allah razı olsun. Burada vatandaşlar, yabancılarla bizzat kendileri ilgileniyor, yardım ediyor." şeklinde konuştu.
İdlip'ten gelen Muhammet Vahit İslam da tüm ihtiyaçlarının karşılandığını, Yusuf Karabacak ve Çubukluların kendilerine sahip çıkarak kucak açtıklarını ifade etti.
Yusuf Karabacak'ın komşusu Ayşe Akdemir ise kendisini Suriyelilere adayan Karabacak'ın eline ne geçerse bu kişilere götürdüğünü belirtti.
Karabacak'ın topladığı malzemeleri mahalleye getirdiğini ve oradan da aracıyla dağıttığını dile getiren Akdemir, "Yatak, örtü, yorgan, çamaşır makinesi gibi her şey getiriyor. Yiyeceklerine kadar götürüyor. Getireceği meyve sebzeyi, kendi eliyle yıkayıp dağıtıyor. Her adam onun yaptığını yapmaz." ifadelerini kullandı.
Suriyeli mülteciler ile aynı apartmanda oturduğunu ifade eden Osman Yüce ise şöyle konuştu:
"Ülkemizde birçok insan Yusuf hoca gibi gönüllü olarak bir ensar kimliğiyle ortaya çıkıp kendi maddi ve manevi imkanlarını bu yola seferber etmiş durumdalar. Biz onlara teşekkür ediyoruz. Bizler onlar kadar olmasak da onlar gibi olmayı arzuluyoruz. Kendilerine teşekkür ediyoruz."
Son Dakika › Güncel › Imam Sığınmacıların 'Yardım Meleği' Oldu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?