Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedat Gürgen, deniz kumuyla bina yapmanın çok akılcı olduğunu düşündüklerini ancak 1999 Gölcük Depremi'nden sonra yaptıkları hatanın farkına vardıklarını söyledi.
Marmara Belediyeler Birliğinin 2013 yılı Olağan Meclis Toplantısı'nda, kentsel dönüşüm masaya yatırıldı.
Kentsel dönüşüm hakkında Marmara Bölgesi'ndeki il ve ilçe belediyelerinin başkanlarına bilgi veren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedat Gürgen, dönüşüm için belediye başkanları ve bakanlığın birlikte çalışması gerektiğine dikkat çekti. Dönüşüm konusunda vatandaşların bilgilendirilmesinin önemli olduğunu anlatan Gürgen, vatandaşların televizyonlar, gazeteler, haber siteleri ve sosyal medyayla tahrik edileceğini söyledi.
"KENTSEL DÖNÜŞÜM İÇİN VATANDAŞI HAREKETE GEÇİRECEĞİZ"
Bakanlık olarak farklı bir merkezi yönetim tarzına geçeceklerini belirten Gürgen, "Bütün gazetelerde, televizyonlarda bizi göreceksiniz. Vatandaşa, 'Gelin binanızı tespit ettirin" diyeceğiz. Televizyonu açtığınızda, gazete okuduğunuzda, billboardlara baktığınızda bizi göreceksiniz çünkü vatandaşı bu konuda tahrik etmek istiyoruz. Vatandaşımıza neyin ne olduğunu anlatmak istiyoruz. Kamu spotlarıyla biz bunları anlatırken vatandaşımız şunun yanılgısına düşmesin. 'Falanca yerde bir metrekare evim var, karşılığında 2.5 metrekare alırsın, 30 bin TL borçlanırsın' diye bir şey olamayacak. Projelerin detayları ortaya çıkmadan ne metrekareden ne paradan ne de yapıdan bahsedebiliriz. Vatandaşımızın böyle bir beklentisi varsa bu beklentilerin sonlandırılması lazım" dedi.
Vatandaşlara soru sorarak doğru ile yanlışı ayırt etmelerini sağlayacaklarını kaydeden Gürgen, anket şeklindeki sorularla vatandaşları bilgilendireceklerini belirtti. Vatandaşları merkezden tahrik edeceklerini söyleyen Gürgen, "Vatandaşımızı, 'Oturduğunuz evin sağlam olduğunu, nitelikli olduğunu düşünüyor musunuz? Otoparksız mahalle istiyor musunuz? Asansörsüz ev istiyor musunuz? Isı yalıtımsız, çevreye duyarsız, yaktığınız doğalgazın yarısından fazlasının havayı ısıtmasını istiyor musunuz? şeklindeki sorularla tahrik edeceğiz" ifadelerini kullandı.
"İNŞAATLARDA DENİZ KUMU KULLANILMASI HATAYDI"
İnşaat mühendisi olarak yaptıkları hataları ve işledikleri günahı 1999 Gölcük Depremi'nden sonra fark ettiklerini söyleyen Gürgen, inşaatlarda deniz kumu kullanılmasının bir hata olduğunu söyledi. Mühendisliğin ve tekniğin ne kadar önemli olduğunun idrak edilemediğini belirten Gürgen, "Deniz kumuyla bina yapmanın çok akılcı olduğunu düşündük çünkü deniz yanımızdaydı, nakliye mesafeniz 1 kilometreden azdı, 'Karlı bir iş yapalım' dedik ve bunun için deniz kumu kullandık. ya da bir yerden çelik aldık, 'Tamam' dedik, inşaatta kullandık. Ne zaman ki 1999 Depremi'ni yaşadık, o zaman tekniğin, mühendisliğin ne kadar önemli olduğunu anladık. 1999 yılına kadar işlediğimiz günahların neler olduğunu görmüş olduk. O zamanlar da deprem konusunda uzman olan üniversitelerin, inşaat mühendisleri odalarının ve akademik odaların kitaplarına baktığımızda Türkiye'deki binaların kötü olduğu ve hepsinin yenilenmesi gerektiği yazıyordu. Üniversiteler, mühendis odaları raporları hep böyleydi. Herkes teşhisi koymuştu ancak tedaviye geçilemiyordu çünkü tedavi için ihtiyaç olan mali unsurlarımız yeterli değildi. Şimdi artık bu dönüşümü yapacak mali unsurlarımız var" diye konuştu.
"İMAR KALDIRILACAK, RUHSAT VERİLMEYECEK"
Kentsel dönüşümün kolay olmayacağını belirten Gürgen, bunun için projelerin hazırlandığına dikkat çekti. Risk alanı ilan edilen yerlerde imarın durdurulacağını ve burada yeni bir bina yapılmasına izin verilmeyeceğini söyleyen Gürgen, "Biz ne kadar az alan ilan edersek vatandaş o kadar çok riskli bina tespit etme peşine düşecek. Biz alanları ilan ettiğimiz sürece riskli bina tespiti yapılmayacak. Buna zaten gerek kalamayacak. Vatandaşa diyeceğiz ki, 'Biz burayı riskli alan ilan ettik. Bakanlığın burada almış olduğu bir karar vardır, biz burada imarı durdurduk' diyeceğiz. Yeni yapılaşmaya izin vermeyeceğiz. Ev yapmak isteyen vatandaşlara ruhsat verilmeyecek" dedi.
"BÜTÜN SİYASİ PARTİLERDEN TALEP VAR"
Kentsel dönüşüme Türkiye'de inanılmaz derecede bir talep olduğunu vurgulayan Gürgen, bütün siyasi partilerin bu konuda taleplerinin olduğunu söyledi. Halkın bu beklentisinin belediyeler tarafından makul görüldüğünü hatırlatan Gürgen, "Belediyelerden 100'e yakın proje bize intikal etti ancak Türkiye deki yapı stokuna batkımızda korkunç bir manzara var. Geçen yıl Van'da olan depremde 645 vatandaşımız hayatını kaybetti. Van'a gidenler görmüştür ki, iki bina ayakta,
yanındakiler yıkılmış. Ayakta duran binalar da çok nitelikli yapılar değildi. Dolayısıyla Türkiye'de çok köklü değişimler yapılması lazım" şeklinde konuştu.
Belediyelerin örnek çalışmalar yaptığını hatırlatan Marmara Belediyeler Birliği Başkanı ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, insanların her an binaların altında kalınabileceğini ve bunun için dönüşümün şart olduğunu söyledi. 1999 yılında evlerine girmeye korkan vatandaşların kışın gelmesiyle birlikte evlerine gittiğini ve depremi unuttuğunu hatırlatan Altepe, "Vatandaş, yeni yapıları bakanlıklardan, devlet kurumlarından ve belediyemizden bekliyor ancak belediyeler sadece örnek çalışmalar yapabilir. Bu konuda herkesin kendi binasıyla ilgili harekete geçmesi lazım. Halkımızın bilinçlendirilmesi lazım" ifadelerini kullandı. - BURSA
Son Dakika › Güncel › 'İnşaatlarda Deniz Kumu Kullanmak Hataydı' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?