Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ali Kemal Sayın, işitme engelli çalışanlara, tehlike ve risklere karşı işaret diliyle iş sağlığı ve eğitimi verileceğini bildirdi.
Hilton Otel'de, Hak-İş Konfederasyonunca düzenlenen ve 12 ay süresince yürütülecek "İş Kazası Kader Değildir" projesinin tanıtım toplantısı yapıldı.
Toplantıya, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Öz İplik-İş Sendikası Genel Başkanı Murat İnanç, Boydak Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO'su Memduh Boydak, Türkiye İşitme Engelliler Milli Federasyonu Başkan Yardımcısı Ali Ulutaş ile çok sayıda konfederasyona bağlı sendika başkanları da katıldı.
Sayın, burada yaptığı konuşmada, projenin 5 ilde 24 kişilik gruplardan oluştuğunu, 12 ay boyunca iş sağlığı ve güvenliği eğitimini hedefleyen bir proje olduğunu söyledi.
"İşitme engelli çalışanlara tehlike ve risklere karşı işaret diliyle iş sağlığı ve eğitimi verilecek" diyen Sayın, işaret dilinin kullanılmasının projeyi özel kıldığını ifade etti.
Sayın, iş sağlığı ve güvenliği alanında iki önemli aktör bulunduğunu, bunu işçiler ve işverenlerin oluşturduğunu dile getirdi.
Bu aktörlerin iş sağlığı ve güvenliği konusunda yeni bir bilince sahip olmadığı takdirde, yapılan çalışmaların etkisinin sınırlı olacağına işaret eden Sayın, şöyle devam etti:
"Her şeyden önce işçinin kendi sağlığı ve güvenliğini koruma bilincine sahip olması gerekir. 'Bize bir şey olmaz' düşüncesi bu anlamda en tehlikeli düşüncedir, dolayısıyla iş kazası bir kader değildir. Bu bilincin oluşmasında sendikalara çok önemli görevler düşmektedir. Bu açıdan bakıldığında sendikalar, devletin işyerindeki gönüllü denetim elemanlarıdır."
Sayın, işverenlerin alacağı önlemleri maliyet unsuru olarak görmemeleri uyarısında bulunarak, alınacak her önlemin, her çalışanın hayatını kurtaracağı bilincine sahip olunması gerektiğini ifade etti.
- "80 işitme engelli çalışana işaret diliyle eğitim"
Hak-İş Genel Başkanı Arslan, çalışma hayatında farkındalık yaratmak için bu tarz projelerin çok önemli bir platform oluşturduğunu belirterek, "Bu, bir yönüyle sosyal sorumluluk projesi, bir yönüyle sendikal hareketin geleceğini ince ince örme projesi, bir yönüyle ise iş kazaları gibi bir soruna farklı bir perspektiften bakabilme cesaretidir" diye konuştu.
Hükümetin iş kazaları ve güvenliği konusundaki adımlarını önemsediklerini kaydeden Arslan, "Genel olarak iş kazaları, ne yazık ki sendikal yapının olmadığı veya hiç olmadığı yerlerde oluyor. O yüzden örgütlenme iş kazaları için çok önemlidir, bunu hükümet ve işverenlerin görmesi lazım" değerlendirmesinde bulundu.
Yasalar çıkarken işverenlerin bunu yük olarak gördüğünü belirten Arslan, görevini yapan, tedbirini alanlar için yasanın yükümlülük değil, ödül getirdiğini vurguladı.
Öz İplik-İş Sendikası Genel Başkanı İnanç ise projenin Bakanlıkça kabul edildikten sonra ocakta uygulamalara başladıklarını anlattı.
İnanç, "Proje kapsamında 12 ay süreyle Çorlu, Adana, Malatya ve Gaziantep'te 24 kişilik gruplar halinde toplam 96 tekstil işçisine, iş sağlığı ve güvenliği ile ilkyardım eğitimleri verilecek" şeklinde konuştu.
İlk eğitimi, Kayseri'deki bazı firmalarda çalışan 80'e yakın işitme engelli çalışana, işaret diliyle verileceği bilgisini veren İnanç, şunları kaydetti:
"İşitme engellilere eğitim verme düşüncemiz, işyeri ziyaretlerimizde işitme engelli çalışanlarla diyalog kuramama sonrasında ortaya çıktı. Diğer illerde gerçekleştireceğimiz iki günlük eğitimi Kayseri'de üç güne çıkararak, maliyetini de üstlenerek işitme engelli çalışanların faydalanmasını istiyoruz."
Konuşmalar sonrasında Boydak'a katkılarından dolayı Ulutaş, plaket takdim etti.
Projenin tanıtım toplantısındaki konuşmalar, işaret dili uzmanınca da anlatıldı.
Son Dakika › Güncel › İşitme Engelli İşçiler, İşaret Diliyle Eğitilecek - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?