İsrail Sağlık Derneği, Filistinli tutuklu ve mahkumların "zorla beslenmesine" imkan tanıyan ve İsrail parlamentosu Knesset'te bugün onaylanan yasanın iptali için mahkemeye başvurma kararı aldı.
İsrail radyosunun haberine göre, İsrail Sağlık Derneği Başkanı Leonid Eidelman, söz konusu kanunun "işkence aracı" olduğunu belirterek, "hem zorla besleme hem de işkencenin" yasal düzenlemeyle engellenmesi gerektiğini ifade etti.
Knesset'teki tartışmalar esnasında "zorla besleme" yasasını "zalimce, tehlikeli ve lüzumsuz" olarak niteleyen Birleşik Arap Listesi'nden yapılan yazılı açıklamada, "Söz konusu kanun, hapishane yönetimlerine ve doktorlara açlık grevindeki mahkumlara işkence yapma hakkı tanıyacak. Mahkumlara karşı güç kullanma, kelepçeleme ve burnundan yemek borusuna girerek zorla besleme yetkisi verecek" ifadeleri kullanıldı.
"Kanunun, mahkumların yasal bir hak arama yöntemi olan açlık grevi yapma hakkını ellerinden alarak işkenceyi yasallaştırdığı" ifade edilen açıklamada, "Hükümetin, İsrail Sağlık Derneği'nin yasa tasarısına muhalefetini görmezden gelmesinin son derece tehlikeli olduğunu düşünüyoruz. Dernek, zorla beslemenin, sağlık sorunlarının yanı sıra mahkumların onurlarını zedeleyecek ve onları, bedenleri üzerindeki haklarından alıkoyacak bir uygulama olduğunu belirtiyor" denildi.
Öte yandan İsrail İçişleri Bakanı Gilad Erdan, yaptığı yazılı açıklamada, yasayı savunarak, "Mahkumların yaptığı açlık grevleri, serbest bırakılmalarını sağlayacak bir tehdit ve baskı aracına dönüşmüştü" ifadelerini kullandı.
İsrail Sağlık Derneği Başkanı Leonid Eidelman, geçen ay yaptığı açıklamada, doktorlara "zorla besleme" uygulamasına katılmamaları uyarısında bulunmuştu. Eidelman ayrıca, yasaya muhalefetlerini bakanlar ve yargıçlar nezdinde her fırsatta dile getirdiklerini kaydetmişti.
Dünya Sağlık Derneği'nin 1975 yılında yayınladığı Tokyo Deklarasyonu'na göre mahkumların "zorla beslenmesi" yasak.
İsrail parlamentosu Knesset bu sabah, Filistinli tutuklu ve mahkumların "zorla beslenmesine" imkan tanıyacak yasa tasarısını onaylamıştı. Yasaya göre hapishane yetkililerinin, açlık grevindeki mahkumların "zorla beslenmesi" için mahkemeye başvurarak izin alması gerekiyor. Mahkemenin onay vermesi halinde mahkumlar kendi iradelerinin dışında zorla beslenecek.
Knesset'teki tartışmalar esnasında "zorla besleme" yasasını "zalimce, tehlikeli ve lüzumsuz" olarak niteleyen Birleşik Arap Listesi milletvekillerinden Dov Khenin, yasanın amacının, iddia edildiği gibi mahkumların hayatını kurtarmak olmadığını belirtmiş, "İsrail'de şimdiye kadar açlık grevinden ölen bir mahkum olmadı ancak zorla beslemeden dolayı 50 mahkum öldü. Bu yasa öldürüyor ve uluslararası normlara aykırı eylemlere izin veriyor" ifadesini kullanmıştı.
Son Dakika › Güncel › İsrail'de 'Mahkumların Zorla Beslenmesi' Yasasının Onaylanması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?