İstanbul Karbon Zirvesi'nin, 3-5 Nisan tarihlerinde İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ev sahipliğinde düzenleneceği bildirildi.
Karbon Zirve Organizasyon Komitesi Başkanı Doç. Dr. Etem Karakaya yaptığı açıklamada, en son düzenlenen "Hükümetlerarası İklim Değişikliği Panelinde" de iklim değişikliğinin oluşturmaya başladığı tehditlerin ve sera gazı emisyonlarının azaltılmasındaki önemin vurgulandığını belirtti.
Geçen yıl Türkiye'nin son 5 yılın en kurak yılını yaşadığını ifade eden Karakaya, Türkiye'nin yıllık normal yağış ortalamasının metrekare başına 646 kilo olarak gerçekleştiğini ancak 2013 yılında ülke geneline düşen yağışın 600 kilogramın da altında kaldığını vurguladı. Kış yağışlarının ciddi şekilde azaldığını dile getiren Karakaya, şu an bile kış ortasında baharın yaşandığına, İstanbul'un şubat ayında 2 kere sıcaklık rekoru kırdığına dikkati çekti. Karakaya, verilerin gelecek açısından endişe verici olduğunu vurgulayarak, ileride yaşanılabilir bir dünya sunmak için herkesin bu konuya odaklanması gerektiğini kaydetti.
Türkiye'nin 2023'te dünyanın en önemli 10 ekonomisinden biri olmayı hedeflediğini hatırlatan Karakaya, Türkiye'nin büyümesini çevreci politikalar etrafında sağlaması gerektiğini ifade etti. Karakaya, şu an ülke olarak en fazla yoğunlaşılması gereken konuların başında sera gazı salınımının azaltılması ve bu alanda yapılacak çalışmalar geldiğini savundu.
Dünya'da küresel karbon piyasalarının hızla gelişip büyüdüğüne işaret eden Karakaya, artan kamuoyu bilinci sayesinde sürdürülebilir karbon yönetimi, emisyon ticareti ve temiz teknolojilerin geliştirilmesine yönelik çalışmaların öneminin daha fazla anlaşıldığını dile getirdi. Karakaya, zirvenin ana konuları arasında politikalar ve akış, sektörel karbon yönetimi uygulamaları, karbon ticareti ve finansmanı, temiz enerji ve temiz teknoloji, iklim değişikliği ve çevresel sürdürülebilirliğin yer aldığı bilgisini verdi.
Karakaya, etkinlikte Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Dünya Bankası, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Uluslarası Karbon Eylem Ortaklığı (ICAP), Uluslararası Emisyon Ticaret Kuruluşu (IETA), Yenilenebilir Enerji Birliği ( REC), Point Carbon gibi kuruluşlardan konuşmacılar ile yurt içi ve dışı akademisyenlerin tecrübelerini, yeni gelişmeler ışığında paylaşacaklarını da kaydetti. - İstanbul
Son Dakika › Güncel › İstanbul Karbon Zirvesi İTÜ'de Düzenlenecek - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?