Itri Uluslararası Sempozyumu Haliç Kongre Merkezi'nde başladı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün himayesinde düzenlenen ve iki gün sürecek olan uluslararası sempozyumun açılışına Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Derya Örs ile Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Duman ile öğrenciler katıldı.
Itri Uluslararası Sempozyumuna gelen öğrenciler, konuşmalar uzayınca sıkıntılı anlar yaşadı. Konuşmalar sırasında öğrencilerin kimi uyudu, kimi arkadaşlarıyla sohbet etti, kimi de salondan dışarı çıkmayı tercih etti.
" ITRİ, BİZİM MEDENİYETİMİZİN BÜYÜK BİR DEĞERİ "
Sempozyumun açılışında bir konuşma yapan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, " Önce tabi UNESCO'ya teeşkkür ediyoruz. 2012 yılına Itri yılı isminin verilmesi bu tabii çok önemli. Bütün bu çalışmalar Mili Komisyonun çalışmalarıyla oluyor. Ben de 20 yıl önce UNESCO Milli Komitesi'nin komisyon üyeliğini yaptım. Eğer milli komisyonlar verimli çalışıyorsa, UNESCO merkezine Paris'e projelerimiz gidiyor. Bu tür sonuçlar alıyorsunuz " dedi.
Atalay, " İşte bu manada Itri, bizim medeniyetimizin tabii büyük bir değeri ama UNESCO şemsiyesi altında dünyaya da tanıtımı yapılıyor. Bizim medeniyetimizin böyle büyük üne kavuşmuş tarihi bir şahsiyetinin iyi kavranabilmesi takdir edilebilmesi ve dünyaya takdimi açısından ben bugünkü programı da çok önemli görüyorum. Tabi bunun bir diğer önemi de sanatla da medeniyetler arası ittifakı sağlayan başka bir unsur yoktur. Sanat hiçbir barajla engellenemez. Hiçbir engelle önü kesilemez. Sanat uluslararaıs alanda en fazla bağları geliştiren unsurdur. Onun için Itri'nin Medeniyetler İttifakı projesi içinde ele alınması ayrı bir önem taşıyor. Çünkü o büyük bir sanatkar " dedi.
" O, SÜKUNETİN BESTEKARIDIR "
Atalay, " Itri, hiç şüphesiz Osmanlı-İslam musıki sanatının zirve noktası. Onun pek çok makamda geliştirdiği teknik ve melodik doku gerçekten üst seviyededir. Segah makamındaki bayram tekbiri, bugün birçok İslam ülkesinde adeta İslam kültürünün ortak bir ilahisi gibi terennüm ediliyor. Sinan'ın mimarisindeki ihtişam Itri'nin eserlerinde sesler ve musıki makamları üzerinde yansımış ve muhteşem bir ses mühendisliği misali tezahür etmiştir. Itri, kadim musıki geleneğimizin bir sonucudur. Kendisinden sonraki Osmanlı bestekarlarının nereyedse tamamı için önemli bir yol gösterici rol oynamıştır. Itri bugünün modern dünyasına sunulması gereken çok değerli bir bestekardır. Onun eserleri de yerli yabancı bütün insanlara tanıtılması gereken modern insanın kalp ve kafa karışıklığını giderici mahiyettedir. Çünkü o sükunetin bestekarıdır diye bir cümle okumuştum " diye konuştu.
" ÜZERİMİZE BULAŞAN KOMPLEKSLERİN ÜZERİMİZDEN DÖKÜLECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM "
Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Derya Örs de sempozyumun açılışında bir konuşma yaptı. Örs,
" Sadece musiki konusunda değil, dini konularda da pek çok yüksek değere sahibiz. Ancak henüz bunları toplumumuza gençlerimize ülkemizin belli bir müzik anlayışında olan insanlarımıza anlatabilmiş aktarabilmiş durumda değiliz. Klasik Türk müziğinin Klasik batı müziğiiyle eş değer ve belki daha da formları ve işleniş tarzı bakımından yüksek bir değere sahip olduğubnu işin erbabı bilir. Büyük bestakar Itri'nin ve onun şahsındna Klasik Türk Musikisi'nin tarihin çeşitli dönemlerinde yeniden gündemimize gelmesi anılması hatırasının yad edilmesi ve bu anlamda büyük kokularla dolu musıkisinin - ki Itri kelimesi malumdur güzel çiçeğe mensup olan demektir Buhurizade ünvanı da bu ismi tamamlamaktadır - onun musıkisinden adeta bir cennet kokusu yayılmaktadır burnumuza. Bu manada Itri merhumu, burada sevgiyle hasretle yadederken benzeri isimlerin Türk toğlumun yüksek ve medeni değerlerinin anılmakla beraber anlaşılmak ve yayılmak üzere değerlendirilmesini çok önemsediğimi ifade etmek isterim. Bu değerlerimize sahip çıktığımız miktarda bu değerleri yücelttiğimiz miktarda dünya üzerindeki kültürel mirasımızın büyüklüğünü ispat şansına daha fazla sahip olacağımızı ve uzun süredir üzerimize bulaşmış olan komplekslerin üzerimizden döküleceğini düşünüyorum " ifadesini kullandı.
ÖĞRENCİLERİN KİMİ UYUDU; KİMİ SOHBET ETTİ KİMİ DE DIŞARI ÇIKTI
Itri Uluslararası sempozyumuna gelen Eyüp Otakçılar Lisesi ve Oğuzcan Polat Lisesi öğrencileri ise, sempozyumdan sıkıldı. Konuşmalar sırasında bazı öğrenciler uyurken, bazı öğrenciler ise arkadaşlarıyla sohbet etmeyi tercih etti. Konuşmaların ardından Kutsi Ergüner ve Eric Maria Couturier Itri'nin bestelerini çaldı. Bu sırada salonda bulunan öğrencilerden bazıları ise, salondan dışarı çıkmayı tercih etti.
PÇK - İstanbul/ Merkez
Son Dakika › Güncel › Itri Sempozyumunda Kimi Uyudu, Kimi Dışarı Çıktı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?