İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nden 'Yetenek Keşfi' Projesi - Son Dakika
Güncel

İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nden 'Yetenek Keşfi' Projesi

İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü\'nden \'Yetenek Keşfi\' Projesi

İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakçı, davranış bozukluğu ve uyum güçlüğü çeken öğrencileri fişlemediklerini söyledi.

06.11.2012 11:46

İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakçı, davranış bozukluğu ve uyum güçlüğü çeken öğrencileri fişlemediklerini söyledi.

İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakçı, Karabağlar'daki Nazire Merzeci İlköğretim Okulu'nda görevli öğretmen Rabia Sevilay Durukan'ın öğrencisi tarafından öldürülmesinin ardından okulda ve İzmir genelinde bir çalışma gerçekleştirdiklerini belirtti. Olayın hemen ardından öğrenci, öğretmen ve velilerin yaşanan olayın travmasını atlatabilmesi için sekiz kişiden oluşan bir ekip oluşturan Bardakçı, öğrencileri yeteneklerine göre spor, kültür, sanat aktivitelerine yönlendirecek 'Yetenek Keşfi' projesi hazırladıklarını açıkladı. Okulda yapılan çalışma sonunda hazırlanan raporu ve projeyi İHA'ya anlatan Bardakçı, Sevilay öğretmenin okulundaki 582 veli ve 700'ü aşkın öğrenciye özel psikolojik ve sosyal destek verildiğini belirtti. Bardakçı, rapor hakkında şu bilgileri verdi:

"İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve kaymakamlığımızla ile birlikte sekiz kişiden oluşan bir ekibi oluşturduk. 27 Eylül 2012 tarihinde bu ekip çalışmaya başladı. Bu süreçten sonra yönetim ve öğretmenlerle işbirliği yaparak, 582 veliyle görüşme ve toplantılar yaptı. Daha sonra 4-5-6-7-8'inci sınıflardaki 27 şubede yaklaşık 720 civarındaki öğrenci ile bilgilendirme ve paylaşım oturumları yapıldı. O arkadaşlar bu tip krizlerde bireylere nasıl yaklaşılması gerektiğini çok iyi bilen arkadaşlar. Öncelikle moral ve motivasyon sağlamak, onları normale dönüştürebilmek, burada oluşan travmalarını bir an önce yenmelerini ve aşmalarını sağlamak ve biraz da hayatın devam eden gerçeklerine insanları çabuk döndürmek amaçlandı. Bu olaya birebir vakıf olan öğrencilerimizle de bireysel çalışmalar yapıldı. ve bu öğrencilerimizin, velilerimizin, öğretmenlerimizin bir an önce normale dönmeleriyle ilgili bu çalışmanın yapılmasının ardından arkadaşlar bir rapor gönderdiler. Bu rapor çerçevesinde yapılan çalışmaları rehberlik birimimiz ayrıca değerlendirdi."

Hazırladıkları yeni projeyi de açıklayan Bardakçı, öğrencilerin yeteneklerinin keşfedilmesi ve yetenekli oldukları alanlara yönlendirilmesiyle ilgili projede son aşamaya geldiklerini ve kısa süre içerisinde projeyi açıklayacaklarını söyledi. Bardakçı, proje kapsamında kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra sivil toplum örgütleriyle de işbirliğine gideceklerini, öğrencilerin hafta sonları ya da hafta içi gönderilecekleri spor, kültür-sanat merkezlerine ulaşımlarını sağlayacaklarını, yemeklerini de karşılayacaklarını anlattı. Bardakçı, "Şu anda bunun ön hazırlıkları bitti. Kısa bir süre içinde de bu çalışmalara başlayacağız. Bu kapsamda kimlerle işbirliği yapılması gerekiyorsa, herkesle işbirliğine de açığız. Diyelim ki sivil toplum kuruluşları (STK) bize katkıda bulunmak istiyorsa, onların katkı ve desteklerini alacağız. ya da 'Ben ressamım, çok yeteneğim var ve gönüllü olarak bu işe ben de katkı koymak istiyorum' derlerse herkese açığız. Yeter ki sağduyulu bir şekilde bu çocuklarımızın yeteneklerini köreltmek yerine yeteneklerini geliştirmek üzerine işbirliği yapalım" diye konuştu.

Bunun için İzmir Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'ndan maddi destek alacaklarını ifade eden Bardakçı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bundan sonraki süreçte öğrencilerimiz eğer okulu boş vermişse, onları okula çekeceğiz. Öğrencimiz okul saatinin dışında gidip bizim kontrol edemediğimiz başka alanlarda zaman geçiriyorsa ve bulunduğu ortam olumsuz davranışlar gelişmesine neden oluyorsa, biz bunu bertaraf edici, önleyici önlemler almak durumundayız. Onları daha güvenilir, pozitif alanlara çekmemiz lazım. Yetenekleri olduğunu fark ettirmek ve bu hissi vermekten geçiyor. Şu anda biz bir proje hazırladık, tüm İzmir ile ilgili. Bu projede özellikle öğrencilerimizin sportif yetenekleri varsa bunları tespit ettirdik ya da sosyal becerileri varsa. Sanatsal yetenekleri varsa, resim-müzik-tiyatro gibi yetenekleri varsa okullar bunlarla ilgili bir çalışma yaptılar. Biz bu öğrencilerimizin hangi yeteneğe yatkınlığı varsa o doğrultuda bir merkeze en azından cumartesi-pazar ya da ikili öğretim yapıyorsa yarım gün o merkezlere gidecek şekilde bir planlama yapacağız. Biz projenin adı üzerinde değil, amacı üzerinde kafa yoruyoruz. Çocuğun yeteneğinin bir adı olacak. Ona diyeceğiz ki, 'Bak sen çok iyi bir tiyatrocu olabilirsin, al sana fırsat.' Her türlü imkanı vereceğiz, al ve bu alanda kendini geliştir. İşte sporsa spor, sanatsa sanat, sosyal faaliyet ise sosyal faaliyet. Bunları biz sunduktan sonra öğrencilerimiz de bunun farkına varacak. Süreç içerisinde bu çalışmanın hepimiz için çok önemli sonuçları olacak diye düşünüyoruz. Çocuğumuzun sportif yetenekleri öne çıkıyorsa, ona mutlaka spor yaptıracağız. Tiyatro ile ilgili yeteneği varsa, onu mutlaka tiyatroya göndereceğiz. Hatta burada devletin imkanları olan tiyatro salonları var, oralardan faydalanacağız. ve bunların taşınması ve yemekleriyle ilgili sosyal yardımlaşma vakfından destek talep edeceğiz. Oradan sözlü olarak desteği aldık şimdi. Önümüzdeki günlerde bu projeyi hayata geçiriyoruz. Burada biz birçok şeyi başarmış olacağımıza inanıyoruz. Mahalle aralarında hiçbir amacı, hedefi olmayan, hayaller kursa bile bunu gerçekleştirme imkanı olmayan öğrencilerimizin elinden tutmuş olacak ve yetenekleri doğrultusunda yetiştireceğiz."

Bardakçı, Yetenek Keşfi Projesi ile olumsuz davranışların ve okullardaki asayiş olaylarının önüne geçeceklerini, hatta ülkeye ulusal ve uluslararası alanda başarılara imza atacak çocuklar kazandıracaklarını söyledi. Bardakçı, "Bu öğrencilerimiz ileriki yaşlarda ulusal ve uluslararası alanlarda başarılara imza atacak. ve bu onlarda her anlamda bir doyuma ulaşmasına neden olacak. Kişilik gelişimlerine de katkıda bulunacak ve biz dolayısıyla toplumda hiçbir işe yaramaz duygusuyla yaşayan, kendi hayatını boşvermiş olan öğrencilere tam tersi toplumda sizin yeriniz var, topluma çok faydalı olunuz, yeterli siz kendinizi geliştirin, mücadele edin, azmedin, çalışın, başarılı olacaksınız mesajını vermiş olacak ve gelecekte de bu çocuklarımızı çok iyi yerlerde göreceğiz" dedi.

Ayrıca İzmir'de davranış bozukluğu sorunu olan ve uyum güçlüğü çeken öğrencilere özel bir çalışma ya da fişleme yapmadıklarını, basında çıkan bu tür haberlerin gerçeği yansıtmadığını da söyleyen Bardakçı, şöyle konuştu:

"Böyle özel bir çalışma yok. Biz genel bir çalışma yapıyoruz, yani il geneli bir çalışma yapıyoruz. Şimdi çocuklarımızın eğitime kazandırılmasıyla ilgili önünde engeller varsa, onları kaldırıp eğitime kazandırmakla mükellefiz. Onları fişlemek falan değil. Bana öyle bir liste ulaşmadı ve ben öyle özel bir çalışma da görmedim. Biz başka bir çalışma yapıyoruz. Bütün İzmir'i kapsayan genel bir çalışma. Bunları listeleme, fişleme şeklinde değil bizim okullardaki rehberlik servislerimiz zaten davranış bozukluğu ve uyum sorunları olan öğrencilerle birebir çalışma yaparlar. Tüm öğretmenler bununla ilgili işbirliği yapar ve bu çocuklarımızın olumlu yönde gelişimleriyle ilgili tedbirler alır." - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nden 'Yetenek Keşfi' Projesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement