İstanbul'da, Nazi rejimi tarafından kitlesel kıyıma uğrayan Yahudi ve diğer azınlıklar için bir anma töreni düzenlendi.
Fatih Balat'ta bulunan Kadir Has Üniversitesi'nde saat 19.00'da düzenlenen törene, Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Naci Koru, Türk Musevi Cemaati Başkanı İshak İbrahimzadeh, Türkiye Musevileri Hahambaşısı Rav İsak Haleva, Kadir Has Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Can Has, siyasetçiler, akademisyenler, Musevi cemaati mensuplarının da aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.
"İNSANLIK BİLEREK, İSTEYEREK, DÜŞÜNEREK VE TASARLAYARAK ÖLDÜREBİLİYORDU."
Alberto Modiano'nun Holokost Simgeleri adlı sergisinin gezilmesinin ardından program, iki öğrencinin müzik dinletisiyle başladı.
Anma programında konuşan, Kadir Has Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Can Has, "Büyük filozof ve düşünür Adorno tarihe geçen sözünü Yahudi soykırımı sonrasında etmişti. Yaşanan olayın dehşetinden insanlık başta haberdar değildi. Ama savaş bitip gerçekler ortaya çıkınca insanın insana neler yapabileceği tahayyülün ötesinde bir inanılmayan gerçeğe dönüşünce Adorno yaşadığı ürküntüyü tarihi durduracak kadar sert bir şekilde dile getirdi. O yok ediş insanlığın çok farklı bir yüzünü gösterdi. İnsanlık bilerek, isteyerek, düşünerek ve tasarlayarak öldürebiliyordu." dedi.
Türk Musevi Cemaati Başkanı İshak İbrahimzadeh konuşmasında, "İnsanlık yolculuğumuzun yaşanmış ve bedeli en ağır dersi olan Holokost'u, eğitim sistemimizin içinde de gelecek nesillere öğretebilmeliyiz. Okul kitaplarında en geniş özetiyle yer verebilmeli ve tartışabilmeliyiz. Öğretebilmeliyiz ki, bizler de çocuklarımıza olan, daha iyi bir dünya bırakma sorumluluğumuzun farkında olduğumuzun farkına varalım." şeklinde konuştu.
TÖRENE DIŞİŞLERİ BAKAN YARDIMCISI BÜYÜKELÇİ NACİ KORU DA KATILDI
Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Naci Koru da, "69 yıl önce bugün, Holokost dendiğinde ilk akla gelen dünyanın en büyük ölüm kampı Auschwits ilk defa Sovyet askerlerince kurtarıldı ve o büyük vahşet sergilendi. Birleşmiş Milletler örgütü 2005 yılında aldığı ve ülkemizin de ortak sunucu olduğu bir kararla 27 Ocak tarihini Nazilerin, ölüm trenlerinde, kamplarda, sokak ortasında ve gaz odalarında hayatlarını kaybeden kadın, erkek, çocuk, bebek 6 milyon masum anma günü olarak belirledi. Günümüzde her türlü ırkçı tehdit ve tehlikeye karşı kararlı ve kalıcı önlemler almak hepimizin görevidir. Bu nedenle hükümetimiz 2008 yılında aldığı bir kararla o zaman ki adı Holokost eğitimi anılması ve araştırılmasına ilişkin uluslar arası işbirliği görev gücü, şimdiki adıyla Uluslar arası Holokost Anma İttifakı kısa tanımıyla İHA olan hükümetler arası örgüte gözlemci üye oldu. Bu kararı almamızın arkasındaki neden insanlık vicdanında derin yarlar bırakan bu vahşetin hatırlanması ve ırkçılık, ayrımcılık, yabancı düşmanlığı, anti semitizm, İslamafobi ve her türlü aşırılığın engellenmesi gerektiğine olan derin inancımızdır. Üzülerek belirtmek gerekir ki, bu ırkçı nefret başta Müslümanlar olama üzere farklı dini ve etnik kesimleri hedef alarak maalesef bugün de değişik tonlarda varlığını sürdürüyor. Gururla söylemeliyim ki, bizim topraklarımızda asla böyle bir nefretin tohumları yeşermedi." diye konuştu.
Konuşmaların ardından Holokost kurbanları anısına mum yaklam töreni düzenlendi. Türkiye Musevileri Hahambaşısı Rav İsak Haleva'nın ettiği duanın ardından, Haleva, Naci Koru, Can Has ve öğrenciler tarafından sahneye konulan mumlar yakıldı. Ardından tören sona erdi.
MA (ET) - İstanbul
Son Dakika › Güncel › Kadir Has Üniversitesi'nde Holokost Kurbanları Anma Töreni - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?