ERDİNÇ AKSOY - Çaycuma ilçesinin Filyos beldesindeki Tieion Antik Kenti açıklarında MS. 2 ile 13. yüzyıl arasındaki döneme ait 3 adet batık gemiyle ilgili bakanlığın izni doğrultusunda su altı arkeologları bilimsel araştırma yapacak.
Filyos'taki antik kentin yaklaşık 200 metre açığında denizin dibinde gemi batıkları fark eden balıkçıların durumu antik kentte 2006'dan itibaren çalışma yapan ekipteki Kazı Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Şahin Yıldırım'a bildirmesi üzerine yapılan ön dalışta batıkların 3 adet olduğu belirlendi.
Denizin dibinde Roma ve Bizans döneminde kullanıldığı tahmin edilen çok sayıda kırık amfora (iki kulplu geniş testi) parçaları ve batıklara ait olabileceği düşünülen çeşitli kalıntılar görülmesi ardından Kültür ve Turizm Bakanlığına yapılan başvuru doğrultusunda bölgede arkeolog balık adamların dalış yapılmasına karar verildi.
Karabük Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ve Tieion Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Sümer Atasoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ankara'dan İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne dalışlarla ilgili yazının geldiğini, Ereğli Müzesi ile Bodrum'dan gelecek su altı arkeologlarının batıklarla ilgili araştırma yapacağını söyledi.
Çalışmalarının müzenin denetiminde devam edeceğini ifade eden Atasoy, "Bodrum Sualti Arkeoloji Müzesi'nin arkeolog balık adamları var. Onlarla birlikte çalışmaların yapılması istendi. Önümüzdeki günlerde çalışmalar başlayacaktır. Dalgıçlar fotoğraflarla tespit yaparak rapor hazırlayacak. Eğer kazı izni verilirse üzeri deniz kumuyla örtülü gemilerin bulunduğu alanda kazılar başlayabilir" dedi.
Atasoy, ön incelemelerde 3 adet olduğu belirlenen gemilerin fırtına sonucu antik limanın mendireklerine çarparak battığını tahmin ettiklerini hatırlatarak, şunları kaydetti:
"Ön dalışın ardından dalgıçlar bölgede bir kez daha daldı. Toprak filan çektiler. Amfora parçalarının yanı sıra kurşun ağırlıklar bulundu. Kantar ağırlıklar da var. Daha önce de çıpalar çıkmıştı. Geminin omurgası var, buranın içinde amfora parçaları mevcut. Batıklardan birinin baş kısmında büyük bir demir halka görülmüş ama ne olduğu belli değil. Ağırlıklar Roma devrine ait ama çıpalar uzun yıllar kullanılan malzemelerdir. Onlarda tam tarih çıkmıyor."
İl Kültür ve Turizm Müdürü yetkilileri de arkeologların dalış yapmasının ardından atıklarla ilgili rapor düzenleyeceklerini, çalışmaların kısa zamanda başlanacağını kaydetti.
Tieion Antik Kenti
Zonguldak'ın kuzeydoğusunda sahil kenti Filyos'taki Tieion Antik Kenti, Tios adlı rahibin önderliğindeki Miletos kolonisince kurulmuş. Tarih boyunca Herakleia Pontika (Ereğli) ve Amastris'in (Amasra) gölgesinde kalan kent, çeşitli krallıklara bağlı varlığını sürdürmüş.
Romalılar tarafından yıkılıp yağma edilen kent, daha sonra yeniden inşa edilerek Roma eyaletlerine bağlı ticaret ve balıkçı bölgesi olarak varlığına devam etmiş. Bölge, sonraki dönemlerde balıkçı kasabasına dönüşmüş.
19. yüzyılın ikinci yarısından itibaren yabancı araştırmacılar ve seyyahlarca araştırmalar yapılan antik kentte 2006'da başlatılan kazı çalışmalarının Karadeniz ve Küçük Asya tarihi ile arkeolojisine ışık tutması bekleniyor. - Zonguldak
Son Dakika › Güncel › Karadeniz'deki Batık Gemileri Arkeologlar İnceleyecek - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?