Katalan Şirketler Bağımsızlık Referandumu İçin Çalışmaya Çekiniyor - Son Dakika
Güncel

Katalan Şirketler Bağımsızlık Referandumu İçin Çalışmaya Çekiniyor

Katalan Şirketler Bağımsızlık Referandumu İçin Çalışmaya Çekiniyor

Katalonya Meclisi Generalitat, 1 Ekim'de yapacağını duyurduğu bağımsızlık referandumu için çalışmalarını sürdürürken Generalitat ile iş yapan şirketler tedirgin.

19.06.2017 15:26

Katalonya Meclisi Generalitat, 1 Ekim'de yapacağını duyurduğu bağımsızlık referandumu için çalışmalarını sürdürürken Generalitat ile iş yapan şirketler tedirgin. İki şirket, "suç işleme korkusuyla" referandumda çalışmayı reddetti. İspanya merkezi hükümeti her fırsatta Katalonya bağımsızlık referandumuna "yasa dışı" olarak tanımlıyor.

Katalonya meclisi Generalitat ile referandumda çalışmak üzere iletişim halindeki firmalar, başkan Carles Puigdemont'un birlikte çalışma davetini kabul etmeleri halinde suç işlemiş olmaktan korkuyor.

İspanya'nın önde gelen gazetelerinden El Pais'in Katalonya meclisi kaynaklarına dayandırdığı haberine göre biri bilgisayar hizmetleri ve diğeri de oyların sayılması işlemi için görüşülen iki firma, "yasa dışı bir organizasyona" destek vermiş olacakları varsayımıyla referandumda çalışmayı reddetti.

Mart ayında soruşturma başlatıldı

Katalan hükümeti bu ayın başında oy pusulalarının sayılması, zarfların hazırlanması, bilgisayar sistemlerinin kurulması gibi referandum hazırlıklarını başlatmıştı. Bu kapsamda ilişkide olunan firmalarla da yeniden iletişine geçilmişti.

Katalonya savcılığı, mart ayında referandum hazırlıklarıyla ilgili mali bir soruşturma başlatmıştı. Savcılık bu soruşturma kapsamında Generalitat'ın ilişkide olduğu şirketlerin bilgilerine ihtiyaç duymuştu.

Binlerce Katalan sokağa çıkmıştı

Binlerce Katalan geçen hafta referandum kararı alan Katalonya Hükümetine destek için sokağa çıkmıştı.Dünya çapında en tanınmış Katalanlardan olan FC Barcelona takımının eski oyuncusu ve Manchester City'nin teknik direktörü Pep Guardiola tarafından okunan bağımsızlık manifestosunda, "İspanya istese de istemese de 1 Ekim'de referandum yapacağız" denilmişti.

İspanya Anayasa Mahkemesi, 2015'te Katalan Parlamentosu'nun İspanya'dan ayrılma sürecini başlatma kararını da iptal etmişti. Bunun üzerine Katalonya Eylül 2015'te bağımsızlık referandumu yerine bir halk oylaması düzenlemiş ve Katalanların yoğun ilgi gösterdiği bu gayrı resmi bağımsızlık referandumunda katılımcıların yüzde 80'i bağımsızlıktan yana oy kullanmıştı. (Fotoğraflı) - Madrid

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Katalan Şirketler Bağımsızlık Referandumu İçin Çalışmaya Çekiniyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement