Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi'nin yanında Reyhan ve Kayhan bölgesinde tarihi ve kültürel mirasın ayağa kaldırılması çalışmalarına ağırlık veren Büyükşehir Belediyesi'nin, Kayhan'ın siluetini değiştirecek olan Kayıhan Hamamı restorasyon çalışmaları tamamlandı.
Mülkiyeti kime ait olursa kent ziynetlerini Bursa'ya kazandırmak için bugüne kadar satın alma, tahsis ve kullanım hakkı gibi farklı metotlara başvuran Büyükşehir Belediyesi'nin mülk sahiplerinden kiralama yoluyla aldığı tarihi hamam, restore edilerek harabe görünümünden kurtuldu. Tarihi yapıyı çevreleyen iş yerleri kamulaştırılarak kaldırılırken, cepheleri aslına uygun hale getirilen Kayıhan Hamamı, bölgeye ayrı bir değer kattı.
Restorasyon çalışmaları tamamlanan tarihi hamamda incelemelerde bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Sultan ll. Murat döneminde yaptırılan yaklaşık 600 yıllık hamamın zaman içinde harabe haline geldiğini dile getirdi. Ecdat yadigarı bu eseri ilk günkü ihtişamına kavuşturmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyleyen Başkan Altepe, yaklaşık bin 400 metrekare alan üzerine kurulu binanın kuzeye bakan cephesindeki 5 bina ile doğuya bakan cephesindeki 2 binanın kamulaştırılarak kaldırıldığını ifade etti. Başkan Altepe, "Bu sayede tarihi hamam tüm heybeti ile ortaya çıktı. Cephe temizlikleri tamamlandı. 1800'lü yıllarda Kayhan Çarşısı'nda hamamın bulunduğu yerin bir alt sokağında buluşu gerçekleştirilen İskender Kebabı, Bursa'nın özgün lezzetlerinden pideli köfte ve cantık, Büyükşehir Belediyemiz tarafından burada üretilecek ve halka sunulacak. Bursa'mıza gelecek toplulukları, grupları bu tesisimizde ağırlayacağız. Kayhan Çarşımıza büyük bir güzellik, değer katacak" dedi.
HAMAMIN TARİHİ
Kayıhan Hamamı, Sultan 2. Murad'ın tahta çıkışıyla Baş Vezirlik makamına getirilen Vezir Koca Mehmet Nizamüddin Paşa tarafından 15. Yüzyılın ikinci yarısında yaptırıldı. Yaklaşık bin 500 metrekare alana sahip hamam, 1727, 1763 ve 1870 yıllarında geçirdiği yangınlarda büyük hasar gördü. Özel mülkiyette olan ve son 100 yılını gerçek işlevinin dışındaki alanlara hizmet vererek geçiren tarihi yapı, bir dönem kereste atölyesi olarak kullanıldığı için 'Keresteciler Hamamı' olarak da anıldı.
(CG-İHS
21.02.2013 10: 57: 50
TSI
NNNN - BURSA
Son Dakika › Güncel › Kayıhan Hamamı Gün Yüzüne Çıktı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?