İLHAMİ ERKILIÇ - Erzurum'un Tortum ilçesinde Ali Yıldırım, evinin önünde akan dereden ürettiği elektrik ile evinin ve işlettiği alabalık çiftliği ile fırının bütün enerji ihtiyacını karşılıyor.
Tortum'da alabalık tesisi işleten 57 yaşındaki Yıldırım, Kazandere köyündeki HES projesinden esinlenerek evi ve tesisi için dere suyundan elektrik üretmeye başladı. Yıldırım, ürettiği elektrik fazla gelince enerjiyi harcamak için bir de fırın kurdu.
Ali Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 24 yıldır alabalık yetiştirdiğini, 2 yıl önce bütün enerji ihtiyacını bedavaya getirdiğini anlattı.
Yaklaşık 40 bin lira harcayarak evinin önünden geçen dereye küçük bir santral kurduğunu ifade eden Yıldırım, "Bu sayede kışın evimin ısınmasından elektrik ihtiyacına, tesis aydınlatmasından elektrikli taş fırının işletmesine kadar bütün elektrik ihtiyacımı bedava karşılıyorum. Hem de karlı oluyor. İmkan olsa köyümün elektriğini de karşılarım." dedi.
Köyünde gördüğü HES projelerinden esinlenerek elektrik üretimi yapmaya başladığını anlatan Yıldırım, santralinde mühendislere yaptırdığı ölçüme göre 24 kilovat elektrik üretimi yapıldığını söyleyerek, şöyle devam etti:
"Santrale gelen su fazla olursa köyün elektrik ihtiyacını da karşılayabilirim. Köyümüzde HES projeleri vardı, onlardan gördük, bilgi edindik. Burada baktık suyun düşme ve çarpma hızı var. Düşüş olduğu zaman elektrik üretilebiliyor, yani suyun 24 metreden vuruşu olduğunda elektrik üretiliyor. Tesisimde imkanlar çok uygun olduğundan ben de evimin, tesisimin aydınlatmasını ve ısınmasını karşılayayım diyerek üretim yaptım. Ama elektrik üretimi tahminimizden fazla çıkınca çareyi ekmek fırını açarak fazla kalan enerjiyi ekmek fırınında harcamakta buldum."
"Hayallerim var"
Yıldırım, santral kurulmadan önce aylık ortalama 150 Türk lirası elektrik faturası geldiğini, evin ısınma ve ekmek fırının da yakıtı katıldığı zaman bu rakamın 10 katına çıktığını kaydetti.
Ali Yıldırım şunları kaydetti:
"Yaklaşık 20 yıldır bu tesiste alabalık üretimi yapıyorum. Elektrik üretmek o zamandan beri aklımdaydı. İmkansızlıktan dolayı yapamadım, 2 yıl önce yapmak nasip oldu. Arkadaşlarımdan bu işi anlayanlar fikir verdiler. Elektrik üretimi için teklif ettiler, öyle başladım. Dinamo koyup, mini bir trafo yaptık, elektriğimizi ürettik. Bu köy için hayallerim var. Köyümüzün doğası, sularımız çok güzel. Ormanımız, ovamız, dağımız var. Turistler için ideal bir yer. Hayalim köyümün tanıtılması. Buraya bir de işletme kurarak yerli ve yabancı turist çekebilirsem, bu güzel yeri tanıtmış olurum. Para kazanmasam da olur."
Son Dakika › Güncel › Kendi Kullandığı Elektriği Kendi Üretiyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?