İşveren, kimyasal maddelerle çalışmalarda, çalışanların bu maddelere maruziyetini önlemek, bunun mümkün olmadığı hallerde en aza indirmek ve çalışanların bu maddelerin tehlikelerinden korunması için gerekli tüm önlemleri almakla yükümlü olacak.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Kimyasal Maddelerle Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.
İşyerinde kullanılan veya herhangi bir şekilde işlem gören kimyasal maddelerin etkilerinden kaynaklanan mevcut veya ortaya çıkması muhtemel risklerden çalışanların sağlığını korumak ve güvenli çalışma ortamı sağlamak için asgari şartları belirlemeyi amaçlayan yönetmelik, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamına giren ve kimyasal maddelerin bulunduğu, kullanıldığı veya herhangi bir şekilde işlem gördüğü tüm işyerlerini kapsayacak.
Yönetmelikle, işveren, kimyasal maddelerle çalışmalarda, çalışanların bu maddelere maruziyetini önlemek, bunun mümkün olmadığı hallerde en aza indirmek ve çalışanların bu maddelerin tehlikelerinden korunması için gerekli tüm önlemleri almakla yükümlü olacak.
Bunun sağlanması için; tehlikeli kimyasal maddelerle çalışmalar, en az sayıda çalışan ile yapılacak, çalışanların maruz kalacakları madde miktarlarının ve maruziyet sürelerinin mümkün olan en az düzeyde olması sağlanacak, iş yerinde kullanılması gereken kimyasal madde miktarı en az düzeyde tutulacak, iş yeri bina ve eklentileri her zaman düzenli ve temiz tutulacak, çalışanların kişisel temizlikleri için uygun ve yeterli şartlar sağlanacak, tehlikeli kimyasal maddelerin, atık ve artıkların iş yerinde en uygun şekilde işlenmesi, kullanılması, taşınması ve depolanması için gerekli düzenlemeler yapılacak, ikame yöntemi uygulanarak, tehlikeli kimyasal madde yerine çalışanların sağlık ve güvenliği yönünden tehlikesiz veya daha az tehlikeli olan kimyasal madde kullanılacak.
Çalışanların, "2-naftilamin ve tuzları", "4-aminodifenil ve tuzları", "Benzidin ve tuzları" ve "4-nitrodifenil"den veya bu maddelerin kullanıldığı işlemlerden kaynaklanan sağlık ve güvenlik risklerinden korunması için bu maddelerin belirtilen oranlardan fazla bulunması halinde bu maddelerin üretilmesi, kullanılması ve işlemlerin yapılması yasak olacak.
Ancak, tam kapalı sistemlerde, mümkün olan en az miktarlarda ve çalışanların bu maddelere maruziyetlerinin önlenmesi şartı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından izin alınarak, bilimsel araştırma ve deneylerde, yan ürünlerde veya atık maddelerde bulunan bu maddelerin ayrılması işlerinde, teknoloji gereği ara madde olarak kullanılması zorunlu olan üretimlerde kullanılabilecek.
Bu yönetmeliğin yayımlanmasıyla, 26/12/2003 tarihli ve 25328 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Kimyasal Maddelerle Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik de yürürlükten kaldırılmış oldu. - Ankara
Son Dakika › Güncel › Kimyasal Maddelerle Çalışmalarda Yeni Düzenleme - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?